Sagitta

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
SAGITTA

Peta Sagitta
Daftar lintang ing Sagitta
Cekakan Sge
Genitif Sagittae
Asensio rekta 19.8333
Deklinasi +18.66
Area 80 derajad pesagi (#86th)
Lintang utama 4
Lintang
Bayer/Flamsteed
19
Lintang
mawa planèt
2
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang γ Sge (3.51m)
Lintang paling cedhak Gliese 745 ( tc)
Obyèk Messier 1
Rasi lintang
sing wewatesan
Vulpecula
Hercules
Aquila
Delphinus
Katon antara lintang +90° lan −70°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'

Sagitta inggih punika satunggaling rasi lintang ingkagn mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Konstélasi punika inggih kalebet alit ingkang kalebet tigang konstelasi ingkagn paling alit wonten ing langit.[1] Sagitta inggih punika nama Latin saking "panah". Sagitta inggih punika satunggaling rasi lintang ingkang dipundhaptar dening astronom Ptolemy ing abad kaping kalih. Amargi wujudipun ingkang kados panah, kathah budaya ingkang paring teges kanthi senjata, ing antawisipun inggih punika saking: Yunani, Romawi, Ibrani, lan Persia.[2]

Mitos Yunani[sunting | sunting sumber]

Ing mitos bangsa Yunani, Sagitta inggih pralambang saking senjata ingkang dipunginakaken déning Heracles kangge mejahi manuk elang, ingkang dipungambaraken kanthi rasi lintang Aquila, wondene Zeus sampun dipunkirim kanggé mendhet atinipun [[Prometheus minangka satunggaling ukuman amargi piyambakipun sampun nyolong geni saking Olympus.[3] Wonten ing mitos sanesipun, Sagtta inggih satunggaling panah saking Heracles ingkang saged nembak manuk - manuk Stymphalian ingkang minangkag dumadi ingkang gadhah ceker, sewiwi, lan cucuk wesi, ingkang dhahar dhagingipun manungsa..[4] Astronom saking Yunani, Eratosthenes ngandharaken bilih Sagitta ingkang makili panah Apollo ingkang dipunginakaken kanggé merjaya Cyclopes amargi piyambakipun sampun malsukaken bledhegipun Zeus ingkagn dipunginakaken kangge mejahi putranipun Apollo. Lan mitos sanesipun inggih punika minangka satunggaling panah ingkang kagunganipun Eros, dewa katresnan.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Sagitta boten gadhah kathah lintang ingakng padhangipun langkung saking sekawan magnitudo. Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang sagitta punika inggih Gamma Sagittae, ingkang minangka tetandha saking panah. Punika kalebet lintan kelas M ingkang arang dipunpanggihaken, satunggaling raksasa abrit, lan saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Gamma Sagittae tebihipun kirang langkung 275 taun cahya lan gadhah cahya ingkang langkung bening ping 640 tinimbang cahyanipun srengenge. Delta Sagittae, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih ingkang gadhah magnitudo sekawan, ingkang tebihipun kirang langkung 450 taun cahya. Komponen ingkang wonten inggih punika cahya raksasat kelas M lan kurcaci kelas A. Alpha Sagittae, inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer tiga, inggih punika raksasa padhang werna jene, ingkang tebihipun kirang langkung 475 taun cahya. Lintang punika sampun nate njeblug kaping sekawan lan langkung padhang ping 340 tinimbang srengenge. Lintang punika ugi dipunmangertosi kanthi nama tradhisional, Sham utawi Alsahm ingkang tegsipun inggih panah. Beta Sagittae inggih punika lintang raksasai jene kelas G ingkang wujudipun meh sami kaliyan srengegne, ingkang tebihipun kirang langkung 467 taun cahya. Sagitta gadhah sepasang objek langit bageyan lebet ingkang narik kawigatosanipun para panaliti. Messier 71 (NGC 6838) inggih punika lintang padhang ingkang punika kluster lintang ingkang amba ingkang saged dipuntingali wonten ing atanwisipun delta lan gamma Sagittae. Lintang punika tebihipun kirang langkung 18.000 taun cahya. NGC 6839, inggih punika satunggaling gugus lintang kompak ing Sagitta, ingkang ngewrat kirang langkung magnitudo sewelas kanthi wonten sewelas lintang.

Sagitta inggih kalebet wonten ing konstelasi kulawarga Hercules, sesarengan kaliyan konstelasi Hercules, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Konstelasi sanesipun ingkang wonten ing sakiteripun Sagitta inggih punika Vulpecula, Hercules, Aquila, lan Delphinus.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Dhaptar rasi lintang Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sagitta&oldid=836780"