Crater

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CRATER

Peta Crater
Daftar lintang ing Crater
Cekakan Crt
Genitif Crateris
Asensio rekta 11
Deklinasi −16
Area 282 derajad pesagi (#53rd)
Lintang utama 4
Lintang
Bayer/Flamsteed
12
Lintang
mawa planèt
6
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang δ Crt (Labrum) (3.57m)
Lintang paling cedhak LHS 2358 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor Eta Craterids
Rasi lintang
sing wewatesan
Leo
Sextans
Hydra
Corvus
Virgo
Katon antara lintang +65° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi April.
'

Crater inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Crater punika ing basa Latin gadhah teges cangkir, lan ing mitos Yunani, dipunanggep minangka cangkir unjukanipun déwa Apollo. Rasi lintang punika ugi kalebet salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning astronom Ptolemy ing abad kaping kalih, lan ugi mlebet 88 rasi lintang modhèrn. Rasi lintan Crater punika kalebet salah satunggaling rasi lintang ingakng lemah ingkang boten gadhah lintang ingkang magnitudonipun langkung saking tiga.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Crater gadhah dhaerah ingkang ambanipun kirang langkung 282 drajat persegi lan ngewrat kalih lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang Crater saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +65° lan -90° lan badhe ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi April.

Crater boten gadhah kathah lintang ingkang padhangipun langkung saking sekawan magnitudo lan saperangan ageng galaksi ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kanthi magnitudo kalih welas utawi lemah sanget. Dene lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang Crater punika ingkang wonten ing rasi lintant Crater punika ing antawisipun inggih punika wonten lintang delta Crateris ingkang minangka lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang punika. Delta Crateris gadhah magnitudo 3,56. Punika kalebet raksasa miskin oranye kanthi komponen metal kanthi magnitudo 3,56. Lintang punika tebihipun kirang langkung 195 taun cahyasa saking bumi. Rasi lintang punika ugi dipunsebat LAbrum, ing basa Latin, ilat.[1] Gamma Crateris inggih punika lintang binar kanthi magnitudo 4,05 ingkang tebihipun 89 taun cahya. Lintang punika ngewrat cahya raksasa ageng pethak lan pengampingipun kanthi magnitudo 11. Alpha Crateris utawi Alkes, gadhah magnitudo 4,08. PPunika kalebet lintang raksasa oranye ingkang sugi komponen metal lan mapan tebihipun 174 taun cahya saking bumi. Beta Crateris inggih punika satunggaling lintang kanthi cahya sub raksasa pethak ingkang gadhah magnitudo 4,46 kanthi tebihipun kirang langkung 256 taun cahya saking bumi. Lintang punika ugi dipunsebat Al Sharasif, ingkang ugi minangka namanipun nu Hydrae.

Crater inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crux, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara lan Triangulum Australe. Déné rasi lintang ingkang wonten ing sak kitering Crater inggih punika rasi lintang Leo, Hydra, Sextans, Corvus lan Musca.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ridpath & Tirion 2001, hlm. 130-131.
  2. ^ (en)Crater (dipunundhuh tanggal 20 Pebruari 2013)
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-691-13556-4.
  • Richard Hinckley Allen, The Stars, Their Lore and Legend, New York, Dover.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Crater&oldid=836841"