Aquila

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
AQUILA

Peta Aquila
Daftar lintang ing Aquila
Cekakan Aql
Genitif Aquilae[1]
Asensio rekta 20
Deklinasi +5
Area 652 derajad pesagi (#22nd)
Lintang utama 10[1]
Lintang
Bayer/Flamsteed
65
Lintang
mawa planèt
9
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 2
Lintang paling padhang Altair (α Aql) (0.76m)
Lintang paling cedhak Altair (α Aql) ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor June Aquilids
Epsilon Aquilids
Rasi lintang
sing wewatesan
Sagitta
Hercules
Ophiuchus
Serpens Cauda
Scutum
Sagittarius
Capricornus
Aquarius
Delphinus
Katon antara lintang +90° lan −75°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'

Aquila inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Aquila inggih saking basa Latin kangge manuk elang lan punika nggambaraken satunggaling manuk ingkang mbeto Zeus ing mitos Roma. Aquila mapan namung sekedhik drajat wonten ing sak loripun garis lintang khatulistiwa. Lintang alpha, altair inggih punika minangka satunggaling lintang ing segitiga musim panas. Rasi lintang aquila badhe ketingal sae ing musim panas lan rasi lintang punika mapan ing papan ingkang sejajar, sesarengan kaliyan galaksi Bima Sakti. Amargi papanipun punika ingkang segaris kaliyan galaksi bima sakti mila wonten ing rasi lintang punika kathah dipunpanggihaken kluster lan planet nebula, lan saperangan galaksi ing sak kiteripun.

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Aquila inggih punika salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipunandharaken wonten ing abad kaping kalih dening astronom saking Walanda inggih punika Ptolemy. Lan rasi lintang punika sejatosipun sampun dipunkenal dening Eudoxus ing abad kaping sekawan saderengipun Masehi lan Aratus ing abad kapiing tiga saderengipun Masehi. Rasi lintang Aquila sak punika sampun kalebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhern ingkang sampun dipuntetepaken dening International Astronomical Union. Rasi lintang Aquila ugi dipunsebat minangka Vultur Volans dening bangsa Roma Kuno, lan boten usah bingung bedakaken kaliyan Vultur cadens ingkang minangka sebatan sanesipun kangge rasi lintang Lyra. Aquila inggih ugi dipungambaraken minangka elang ingkang nyulik Ganymede (ingkang dipungambaraken dening rasi lintang Aquarius) kangge persembahan dhateng dewa.[1]

Wonten ing katalogipun Ptolemy dipungambaraken sangalas lintang ingkang kalebet wonten ing rasi lintang Aquila lan sak punika mlebet wonten kempalan rasi lintang Antinous, ingkang dipunparingi nama dening tentara Hadrian (AD 117- 138), ananging ing sanes wekdal inggih dipunjangkepi déning Tycho Brahe, ingkang damel katalog kalih welas lintang ing Aquila lan pitu ing Antinous. Dene Hevelius njabaraken wonten tigang likur lintang ing wekdal sepisanan lan dados sangalas lintang ing panaliten kaping kalihipun.[2]

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Aquila gadhah dhérah ingkang ambanipun kirang langkung 652 drajat persegi lan ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +85° lan -75° lan badhé ketingal paling saé menawi dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Agustus. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika ing antawisipun inggih kados mekaten:

  • Altair utawi Alpha Aquilae inggih punikal intang ingakng paling padhang wonten ing rasi lintang Aquila. Nama lintang punika maujud saking tembung ing basa Arab "an nasr attair" ingkang tegesipun manuk ingkang nembe mabur. Lintang Altair inggih tebihipun naumg 16,8 taun cahya saking bumi lan gadhah magnitudo 0,77. Altair inggih punika lintang ingkang paling padhang nomet kalih welas ing langit dalu.
  • Beta Aquilae utawi Alschain ingakng gadhah magnitudo 3,71 lan tebihipun 44,7 taun cahya saking bumi.
  • Gamma Aquilae utawi Tarazed, inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raksasa werna jene ngantos oranye kanthi gadhah magnitudi 2,72. Nama Tarazed inggih asalipun saking basa Persia.
  • Zeta Aquilae utawi Deneb el Okab (buntut saking falcon) inggih punika kelebt sistem lintang rangkep tiga kanthi gadhah cahya raksasa tipe A.

Rasi lintang Aquila inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Hercules sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, [[[Lupus]], Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sak kiteripun rasi lintang Aquila inggih punika rasi lintang Sagitta, Hercules, Ophiuchus, Sagittarius, Serpens Cauda, Scutum, Capricornus, Aquarius lan Delphinus.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Ridpath 2001, pp. 80-82
  2. ^ "Prodromus astronomiae". 1690. pp. 272-273. http://contentdm.lindahall.org/cdm4/document.php?CISOROOT=/star_atlas&CISOPTR=479.
  3. ^ (en)Aquila(dipunundhuh tanggal 25 Pebruari 2013)
  • This article incorporates text from the Encyclopædia Britannica Eleventh Edition, a publication now in the public domain.
  • Levy, David H. (2005), Deep Sky Objects, Prometheus Books, ISBN 1-59102-361-0
  • Makemson, Maud Worcester (1941). The Morning Star Rises: an account of Polynesian astronomy. Yale University Press.
  • Ridpath, Ian (2001), Stars and Planets (3rd ed.), Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ridpath, Ian (2007), Stars and Planets Guide (4th ed.), Princeton University Press, ISBN 978-0-691-13556-4
  • White, Gavin (2008), Babylonian Star-lore, Solaria Pubs
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aquila&oldid=836901"