Scutum

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
SCUTUM

Peta Scutum
Daftar lintang ing Scutum
Cekakan Sct
Genitif Scuti
Asensio rekta 18.7
Deklinasi −10
Area 109 derajad pesagi (#84th)
Lintang utama 2
Lintang
Bayer/Flamsteed
7
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang α Scuti (3.85m)
Lintang paling cedhak LHS 3398 ( tc)
Obyèk Messier 2
Udan météor June Scutids
Rasi lintang
sing wewatesan
Aquila
Sagittarius
Serpens Cauda
Katon antara lintang +80° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi August.
'

Scutum inggih punika salah satunggaling wujud rasi lintang ingakng alit, ingkang kalebet gangsal konstelasi ingkang paling alit wonten ing langit, ingkang dipuntepangaken wonten ing abad kaping pitulas. Scutum inggih nama Latin saking "Perisai (shield)". Konstélasi scutum mapan wonten ing bagéyan langit siish kidul.[1] Scutum dipuntepangaken sepisanan déning astronom saking Polandia Johanne Hevelius ing abad kaping pitulas.

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Piyambakipun maringi rasi lintang kasebat kanthi nama scutum amargi gadhah teges "the shield Sobieski" utawi "perisai Sobieski" kanggé ngurmati menangipun pasukan Polandia - Austria - Jerman nalika jumeneng nata kaisar Ottoman nalika wonten Perang Wina ing taun 1683. Pasukan sekutu ingkang dipunpandhegani dening Raja Polandia, inggih punika John III Sobieski ingkang salajengipun ugi mbiyantu Hevelius mbangun malih papan observasinipun sasampunipun kebakaran. Nama konstelasinipun lajeng dipuncekak dados Sucutum, the shield.[2] Asiling deskripsi saha bagan rasi lintang saking Hevelius sepisanan dipuntepangaken wonten ing sasi Agustus 1684 wonten ing Acta Eruditorium, satunggaling jurnal sains saben dintenipun.

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Scutum gadhah area ingkang ambanipun kirang langkung 109 drajat persegi lan boten gadhah lintang ingkang dipunmangertosi dados planet - planet. Rasi lintang Scutum paling sae dipun tingali wonten ing jam 9 dalu, ing sadangunipun sasi Agustus. Scutum mapan wonten ing dhaerah ingakng padhang wonten ing galaksi Bima Sakti lan wujudipun alit. Lintang - lintang ingkang paling padhang wonten ing lebetipun rasi lintang scutum inggih namung gadhah magnitude kaping sekawan, lan boten wonten ingkang dipunparingi nama. Ananging rasi lintang punika ngewrat satunggaling kelompok kluster lintang ingkang misuwur minangka kluster "Wild Duck" amargi wujudipun ingkang kados bebek. Lintang ingkang paling padhang ingkang wonten ing konstelasi punika inggih [7749] alpha Scuti, utawi ingkang ugi dipunkenal kanthi sebatan lonnina ("of John"), satunggaling raksasa oranye ingkang dipunklasifikasi minangka satunggaling lintang variabel, ingkang mapan wonten ing satunggaling papan ingakng tebihipun kirang langkung 174 taun cahya sakin bumi. [7750]] beta Scuti, inggih lintang ingkang paling padhang nomer kalih, inggih punika jinis lintang ganda ingkang tebihipun 690 taun cahya. Lintang punika ngewrat cahya raksasa jene lan dipunampingi lintang ingkang lemes.[3] Lintang sanesipun inggih punika [7753] delta Scuti inggih punika satunggaling raksasa pethak kanthi kalih optik, ingkang tebihipun 187 taun cahya saking Bumi. Scutum ugi ngewrat saperangan objek langit lebet ingkang sanget narik kawigatosanipun para panaliti inggih satunggaling ingkang paling dipunremeni inggih punika kluster Wild Duck, utawi Messier 11 (NGC 6705), lan Messier 26 (NGC 6694). gangsal lintang ingkang padhang wonten ing Scutum inggih punika wonten (α Sct, β Sct, δ Sct, ε Sct lan η Sct) ingkang punika desain salajengipun saking 1,6,2,3 lan 9 Aquilae[4] Scutum ugi kalebet wonten ing konstelasi kulawarga Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang sanesipun inggih punika konstelasi Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Konstelasi Scutum ugi dipunkiteri dening konstelasi sanesipun kados ta Aquila, Sagitarius lan Serpens Cauda.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Scutum (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  2. ^ (en)Scutum-The shield (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  3. ^ The Deep Photographic Guide to the Constellations: ScutumThe Deep Photographic Guide to the Constellations: Scutum (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  4. ^ Wagman, M. (August 1987). "Flamsteed's Missing Stars". Journal for the History of Astronomy, Vol.18, NO. 3/AUG, P.209, 1987 18: 212-213. Bibcode 1987JHA....18..209W.

Cithakan:Dhaptar rasi lintang Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Scutum&oldid=836725"