Bèbèk

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bèbèk
salah satu spesies bebek
Status konsèrvasi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Animalia
filum: Chordata
kelas: Aves
ordo: Anseriformes
kulawarga: Anatidae
Subfamilia

Dendrocygninae
Oxyurinae
Anatinae
Merginae

Bèbèk uga dikenal kanthi sesebutan itik ing basa Indonésia. Saka Amérika Lor kang asalé saka bèbèk alas ( Anas Moscha) utawa Wild mallard. [1] Saka daya tahan awaké, bèbèk nduwèni daya tahan awak sing luwih kuwat saka serangan panyakit tinimbang jinis unggas liyané. [2] Endhog utawa dagingé bebek nduwèni gizi kang akèh sanget lan ora kalah karo endhog utawa daging pitik.(Djarijah, Abbas Siregar. 1996. Usaha Ternak Itik. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 9) Endhog bèbèk ngandhut 20,5% protein lan 12% lemak. [3] Saliyané mupangat kasebut, endhog bebek uga bisa kanggo olahan endhog asin, martabak, lan campuran jamu.[2]

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Kasifikasi bèbèk, miturut tipene diklompokake ana telung golongan:[4]

  • Bèbèk petelur kayata Indian Runner, Khaki Campbell, Buff (Buff Orpington) lan CV 2000-INA;
  • Bèbèk pedaging kayata Peking, Rouen, Aylesbury, Muscovy, Cayuga;
  • Bèbèk ornamental (itik kesayangan/hobby) kayata East India, Call (Grey Call), Mandariun, Blue Swedish, Crested, Wood.


Panyakit Bèbèk[sunting | sunting sumber]

Miturut jinise, penyakit bebek dibedakake dadi rong golongan: [5]

1.Panyakit ora nular. Panyakit iki disebabake amarga keracunan, kasehataan lan kebersihaan kang kurang, kurang vitamin uga mineral,lan sapiturute. Kang kalebu penyakit bebek kang ora nular:

  • Strees (Cekaman)
  • Kekurangan (defisiensi) Vitamin A
  • Brooder Pneumonia
  • Rickets Duck
  • Antibiotika Dermatitis
  • Mycosis
  • Botulism (Limberneck)
  • Keracunan Garam

2.Panyakit kang bisa nular Panyakit nular ing bèbèk disebabake amarga virus, bakteri lan kuman kang bisa ditularake liwat kontak langsung utawa liwat angin. Kang kalebu panyakit bèbèk kang bisa nular kayata:

  • Fowl Cholera (kolera itik)
  • Fowl Pox (Cacar)
  • White Eye (Mata Memutih)
  • Coccidiosis
  • Coryza
  • Salmonellosis
  • Sinusitis
  • Aflatoksikosis
anak bèbèk (méri)

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)[http disnak.jabarprov.go.id/data/arsip/BUDIDAYA%20TERNAK%20ITIK.doc] (diunduh tanggal 29 maret 2011)
  2. ^ a b (Cahyono, Bambang. 1999. Budidaya Itik. Semarang: Effar&Dahara Prize. Hal ix)
  3. ^ (Djarijah, Abbas Siregar. 1996. Usaha Ternak Itik. Yogyakarta: Kanisius. Hal. 9)
  4. ^ Redaksi Trubus. 1997. Beternak Itik CV 2000-INA. Jakarta: PT. Penebar Swadaya. Hal. 1
  5. ^ (id)[library.usu.ac.id/download/fp/ternak-eniza5.pdf ](diunduh tanggal 29 maret 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bèbèk&oldid=862828"