Crux

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CRUX

Peta Crux
Daftar lintang ing Crux
Cekakan Cru
Genitif Crucis
Asensio rekta 12.5
Deklinasi −60
Area 68 derajad pesagi (#88th)
Lintang utama 4
Lintang
Bayer/Flamsteed
19
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 5
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang Acrux (α Cru) (0.87m)
Lintang paling cedhak η Cru ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor Crucids
Rasi lintang
sing wewatesan
Centaurus
Musca
Katon antara lintang +20° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi May.
'

Crux (play /ˈkrʌks/) inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang kalebet alit ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. Crux inggih punika rasi lintang ingkang paling alit saking 88 rasi lintang modhèren ingkang sampun dipuntemtokaken, ananging rasi lintang punika ugi kalebet padhang ingkang dadosaken rasi lintang punika inggih dados rasi lintang ingkang paling saé dipuntingali wonten ing langit kidul. Ing basa Latin, tembung Crux gadhah teges "ping".

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Crux ingkang tandha ping ipun ingkang pokok kados asterisme, inggih dipungambaraken ugi wonten ing bendera sapérangan negara, kados ta Australia, Brasil, lan [[New Zealand. Dene tiyang Yunani kuno pitados bilih lintang -lintang wonten ing rasi lintang Crux punika inggih kalebet satunggaling bagéyan saking rasi lintang Centaurus. Ing abad kaping pitulas, astronom Prancis, Augustin Royer misahaken rasi lintang punika saking rasi lintang Centaurus. Status Crux ingkang minangka rasi lintang ingkang saged madeg piyambak ugi dipunsarujuki dening astronom Walanda, Petrus Plancius.

Panggenanipun[sunting | sunting sumber]

Beda kaliyan kapidatosan tiyang umum, bilih rasi lintang Crux punika boten mapan ing posisi kosok wangsulipun Ursa Major. Ing kasunyatanipun, dhaerah tropis ing antawisipun Crux (paling ngandhap ing sisih kidul) lan Ursa Major (paling ngandhap ing sisih lor) saged dipuntingali wonten ing langit saking sasi April dumugi Juni. Crux inggih paling leres minangka kosokwangsulipun saking rasi lintang Cassiopeia wonten ing langit kutub, lan punika boten saged dipuntingali wonten ing langit kanthi wekdal ingkang sami. Kangge panggenanipun wonten ing sisih kidul 34°S, Crux inggih kalebet serkumpolar lan badhe ketingal terus wonten ing langit wekdal dalu. Crux inggih badhe gampil dipuntingali saking belahan langit kidul wonten ing saben wekdal ing setaun. Rasi lintang punika ugi ketingal caket kaliyan garis horison lintang tropis wonten ing belahan langit sisih lor ing saperangan jam saben dalu ing sadangunipun musim adhem lan semi. Lintang punika saged dipuntingali saking Cancun utawi ing papan sanesipun ing garis lintang 25°N utawi kingan saking punika ing sakitering jam 10 dalu ing pungkasaning sasi [[April.[1][2]

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Crux gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 68 drajat persegi lan ngewrat setunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang Crux punika ingkang baku wonten tiga saking gangsal lintang ingkang wonten, inggih punika Alpha Crucis, Beta Crucis, lan Delta Crucis inggih punika anggota saking tipe B saking kempalan rasi lintang Scorpius - Centaurus, lintang ingkang paling caket kaliyan srengenge.[3] Lintang - lintang punika inggih gadhah massa ingkang paling inggih minangka anggota siking the lower Centarus- Crux, sub kelompok saking asosiasi punika kanthi umuripun antawisipun 10 ngantos 20 milyar taun.[4][5]

Crux inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara lan Triangulum Australe. Déné rasi lintang ingkang wonten ing sak kitering Crux inggih punika rasi lintang Centaurus lan Musca.[6]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pasachoff, Jay M (2000). Field Guide to the Stars and Planets. Houghton Miflin. p. 67. ISBN 978-0-395-93431-9.
  2. ^ "Ian Ridpath.com: Constellations". http://www.ianridpath.com/constellations1.htm. Retrieved March 4, 2011.
  3. ^ Preibisch, T., Mamajek, E. (2008). "The Nearest OB Association: Scorpius-Centaurus (Sco OB2)". Handbook of Star-Forming Regions 2: 0. arXiv:0809.0407. Bibcode 2008hsf2.book..235P.
  4. ^ de Geus, E. J., de Zeeuw, P. T., & Lub, J. (1989). "Physical Parameters of Stars in the Scorpio-Centaurus OB Association". Astronomy & Astrophysics 216 (3): 44–61. Bibcode 1989A&A...216...44D.
  5. ^ Mamajek, E.E., Meyer, M.R., & Liebert, J. (2002). "Post-T Tauri Stars in the Nearest OB Association". Astronomical Journal 124 (3): 1670–1694. arXiv:astro-ph/0205417. Bibcode 2002AJ....124.1670M. doi:10.1086/341952.
  6. ^ (en)Crux (dipunundhuh tanggal 20 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Crux&oldid=836842"