Cepheus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CEPHEUS

Peta Cepheus
Daftar lintang ing Cepheus
Cekakan Cep
Genitif Cephei
Asensio rekta 22
Deklinasi +70
Area 588 derajad pesagi (#27th)
Lintang utama 7
Lintang
Bayer/Flamsteed
43
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 1
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang α Cep (Alderamin) (2.45m)
Lintang paling cedhak Kruger 60 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Cygnus
Lacerta
Cassiopeia
Camelopardalis
Draco
Ursa Minor
Katon antara lintang +90° lan −10°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
'

Cepheus inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Rasi lintang punima dipunparingi nama saking namanipun raja Ethiopia, Cepheus, ingkang wonten ing mitos Yunani, garwanipun Cassiopeia lan bapakipun Andromeda. Rasi lintang Cepheus punika inggih kalebet salah satunggal saking 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning abad kaping kalih dening astonom saking Walanda, Ptolemy lan sak punika sampun kalebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhern.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Cepheus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 588 drajat persegi lan ngewrat setunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +90° lan -10° lan paling saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Nopember. Saperangan ageng lintang - lintang ingkang wonten ing Cepheus inggih gadhah magnitudo tiga lan sekawan, kanthi gadhah lintang binar lan saperangan variabel ingkang narik kawigatosan para panaliti. Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang punika inggih kados mekaten:

  • Lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Cetus inggih punika lintang Alpha Cephei, ingkang ugi dipunmangertosi minangkang Alderamin (pundhak sisi tengen) utawi (tangan sisih tengen). Lintang punika inggih gadhah cahya lintang sub raksaaa tipe A lan lajeng dados cahya raksasa padhang werna abrit ingkang mapan caket kaliyan bageyan kutub langit sisih lor. Alderamin badhe dados lintang kutub udakawis ing 5.500 taun. Posisi ingkang paling pungkasan pindhah inggih ing taun 18.000 saderengipun Masehi. Alderamin inggih gadhah cahya pethak kanthi magnitudo 2,5, ingkang tebihipun 49 taun cahya saking bumi.
  • Beta Cephei ugi dipunsebat Alfrik inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang Cepheus. Lintang punika inggih gadhah cahya raksaa binar kanthi cahya raksasa biru lan lintang pengamping ingkang lemah. Alfirk inggih minangka prototipe saking lintang variabel Beta Cephei, ingkang tebiipun kirang langkung 595 taun cahya saking bumi.
  • GAmma Cepheis utawi ingkang ugi dipunsebat Errai, Alrai utawi Er Rai, inggih punika lintang binar ingkagn tebihipun kirang langkung 45 taun cahya. Komponen ingkang paling wigatinipun inggih punika cahya sub raksasa oranye ingkang dipunpitados umuripun sampun ngantos 6,6 milyar taun.[1]
  • delta Cephei utawi Alrediph utawi Al Radif (pengikut) inggih punika variabel lintang binar ingkang narik kawigatosanipun para paningal ingkang gadhah kontras werna ingkang sae. Lintang punika kalebet lintang ganda kanthi cahya raksasa jene minangka komponen ingkang paling wigati lan pengampingipun cahya biru kanthi magnitudo 7,5.[1]
  • Mu Cephei inggih punika variabel lintang semi reguler, kanthi super raksasa ingkang gadhah werna abrit. Lintang punika kalebet salah satunggal lintang ingkang paling padhang lan amba ingkang dipuntingali ing galaksi Bima Sakti.
  • Xi Cephei ugi dipunmangertosi minangka Kurhah, Alkirdah, Alkurhah, utawi Al Kirduh inggih punika kalebet lintang ganda tiga.
  • Kurger 60 inggih minangka lintang binar ingkang tebihipun 12,9 taun cahya. Lintang punika ngewrat kalih cahya raksasa abrit ingkang ngorbit saben 44,6 taun sepisan.

Cepheus inggih taksih kalebet satunggaling kulawarga rasi lintang Perseus, sesarengan kaliyan rasi lintang Cassiopeia, Andromeda, Perseus, Pegasus, Auriga, Lacerta lan Triangulum. Déné rasi lintang sanesipun ingkang wonten ing sak kiteripun rasi lintang Cepheus inggih punika Cygnus, Lacerta, Cassiopeia, Camelopardalis, Draco lan Ursa Minor. [2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ridpath & Tirion 2001, hlm. 112-113.
  2. ^ (en)Cepheus(dipunundhuh tanggal 23 Pebruari 2013)
  • Levy, David H. (2005). Deep Sky Objects. Prometheus Books. ISBN 1-59102-361-0.
  • Ridpath, Ian; Tirion, Wil (2001), Stars and Planets Guide, Princeton University Press, ISBN 0-691-08913-2
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0-00-725120-9. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0-691-13556-4.
  • Staal, Julius D.W. (1988), The New Patterns in the Sky: Myths and Legends of the Stars (2nd ed.), The McDonald and Woodward Publishing Company, ISBN 0-939923-04-1
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cepheus&oldid=836932"