Scorpius

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
SCORPIUS

Peta Scorpius
Daftar lintang ing Scorpius
Cekakan Sco
Genitif Scorpii
Asensio rekta 16.8875
Deklinasi −30.7367
Area 497 derajad pesagi (#33rd)
Lintang utama 18
Lintang
Bayer/Flamsteed
47
Lintang
mawa planèt
14
Lintang padhang 13
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang Antares (α Sco) (0.96m)
Lintang paling cedhak Gliese 682 ( tc)
Obyèk Messier 4
Udan météor Alpha Scorpiids
Omega Scorpiids
Rasi lintang
sing wewatesan
Sagittarius
Ophiuchus
Libra
Lupus
Norma
Ara
Corona Australis
Katon antara lintang +40° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi July.
'

Scorpius, utawi asring dipunsebat ugi Scorpio, inggih punika salah satunggaling wujud rasi lintang ingkang kalebet rasi zodiak. Scorpius inggih nama Latin saking scorpionlan simbolipun ingih punika kados mekaten (Unicode ). Rasi lintang scorpio punika mapan ing antawisipun konstélasi Libra ing sisih kulon lan konstelasi Sagittarius ing sisih wétan. Rasi lintang Scorpius punika kalebet salah satunggaling konstelasi ingkang ageng ingkagn mapan wonten ing belahan langit sisih kidul, papanipun caket kaliyan pusat galaksi Bima Sakti.[1]

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Sculptor punika gadhah amba kirang langkung 497 drajat pesagi lan ngewrat sedasa lintang ingkang dipunmangertosi dados planet - planèt. Rasi lintang punika saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +40° lan -90° lan paling saé dipuntingali wonten ing pukul 9 dalu sadangunipun sasi Juli. Scorpius ngewrat kathah lintang ingkang padhang, dene anggotanipun paling kathah saking anggota Scorpius-Centaurus Association, ingakng punika konstelasi ingkang paling celak kaliyan sistem matahari. Lintang ingkang paling padhang inggih punika [7516] alpha Scorpii utawi Antares (ingkang wujudipun kados planet Mars), namanipun inggih saking werna lintang punika ingkang oranye peteng, ingkang kados wernanipun planet mars. Antares inggih punika raksasa ageng werna abrit kanthi radius kirang langkung ping 800 langkung ageng tinimbang srengéngé.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Scorpius ngewrat kathah lintang ingkang padhang, ing antawisipun inggih punika lintang Antares (α Sco), β1 Sco (Graffias), δ Sco (Dschubba), θ Sco (Sargas), λ Sco (Shaula), ν Sco (Jabbah), ξ Sco (Girtab), π Sco (Iclil), σ Sco (Alniyat), τ Sco (ugi dipunmangertosi minangka lintang Alniyat) lan υ Sco (Lesath). Saperangan ageng saking lintang - lintang padhang ingkang wonten inggih punika anggota paling celak saking asosiasi lintan (OB assosiation): Scorpius-Centaurus.[2] Punika ketingal minangka lintang ingkang padhang kanthi teksturipun kados longshoreman's hook. Lintang δ Sco, sasampunipun gadhah magnitudo ingkang stabil ing angka 2,3, lintang punika lajeng ketingal malih wonten ing sasi Juli 2000 kanthi etangan 1,9 peken. Wiwit wekdal punika, dados lintang variabel ingkang ngalami fluktuasi ing antawisipun 2.0 lan 1.6.[3] Punika nedahaken minangka lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing konstelasi Scorpius. U Scorpii inggih punika lintang ingkang paling cepet ingkang dipunmangertosi dados nova ingkang medal ing wekdal saben 10 taun sepisan.[4] ω¹ Scorpii lan ω² Scorpii inggih punika lintang optik ganda ingakng saged dipuntingali kanthi mripat langsung. Lintang punika gadhah werna ingkang nyolok mripat inggih punika biru lan jene. Lintang punika sampun nate dipuntunjuk γ Sco (sanajan to taksih wonten ing watesaning konstelasi Libra) ingkang sak punika misuwur kanthi sebatan σ Lib. Kejawi saking punika, sedaya konstelasi Libra dipunanggep dados cakaripun Scorpius ing wekdal jaman Yunani Kuno. λ Sco lan υ Sco, kalih lintang punika mapan wonten ing buntutipun scorpion ingkang asring ketingal caket sanger lan kadhang kala dipunanggep dados mata kucing.

Scorpius punika kalebet wonten ing konstelasi kulawarga Zodiak', sesarengan kaliyan konstelasi Leo, Virgo, Libra, Sagittarius, Capricornus, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, Gemini lan Cancer. Konstelasi ingkang pas wonten ing sakitering konstelasi Scorpius punika ing antawisipun inggih punika konstelasi Sagittarius, Ophiuchus, Libra, Lupus, Norma, Ara lan Corona Australis.


Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)Scutum (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  2. ^ Preibisch, T., Mamajek, E. (2009). "The Nearest OB Association: Scorpius-Centaurus (Sco OB2)". Handbook of Star-Forming Regions 2: 0. arXiv:0809.0407. Bibcode 2008hsf2.book..235P.
  3. ^ Delta Scorpii Still Showing Off
  4. ^ AAVSO: Variable Star of the Season: U Scorpii


Cithakan:Sky

Cithakan:Dhaptar rasi lintang

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Scorpius&oldid=869153"