Wong Yi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Yi
Yilocals.jpg Jeneng alternatif:
Nuosu, lan liyane
Gunggung populasi

7,762,286[1]

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Cina: Yunnan, Sichuan, Guizhou, Guangxi; Vietnam 3,307 (1999); Thailand
Basa
Yi, Mandarin, lan liyane
Agama
Animisme, Buddhisme, Kristen, Taoisme[2]
Kelompok etnis paling cedhak
Naxi, Qiang, Tibet, Suku Miao lan Tujia.

Yi (jeneng ing dialek Liangshan: ꌠ ꆈ, transkripsi resmi: Nuosu (诺苏), IPA: [nɔ̄sū]; Cina: 彝族; pinyin: Yízú; jeneng suwe "Lolo" atau "Luǒluǒ" (倮 倮) saiki dianggep kasar ing Cina, sanajan digunakake kanthi resmi ing Vietnam minangka Lô Lô lan ing Thailand minangka Lolo [โล - โล]) iku kelompok etnis moderen ing Cina, Vietnam, lan Thailand. Suku iki ana ing nomer urut pitu ing 56 suku ing Républik Rakyat Cina. Warga suku Yi urip ing padésan Sichuan, Yunnan, Guizhou, lan Guangxi, umume mapan ing pegunungan. Ana 3.300 wong Lô Lô (nalika 1999) urip ing Ha Giang, Cao Bang, Lao Cai lan propinsi ing Vietnam wetan lor.

Suku bangsa Yi nggunakake basa Yi, basa Tibet-Burma kang ana ing Burma, lan ditulis nganggo aksara Yi. Suku Yi iku wong-wonge ramah, padha kaya dene Suku Miao.

Suku bangsa Yi lan Suku Bai padha kumpul, para pamimpin suku iku gawé kerajaan, kerajaan kang pisanan kang arane kerajaan Piluoge. Kerajaan iki diangkat déning Kaisar Tang. Rezim pisanan kang kuwasa ing kana oleh gelar Nanzhao. Rezim iki ana suwene kurang luwih 250 taun. Sawise rezim iki bubar ing taun 902, banjur ana Kerajaan Dali. Kerajaan Dali isa mimpin nganti 300 taun (937 -1253). Kerajaan iki dipimpin déning Kaisar Song (967 – 1279).

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wong_Yi&oldid=1053118"