Menyang kontèn

Tepus gelagah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Nyingkirake Liyane
Kaso Kaso / Kidangan
Nyingkirake Liyane
Ing wilayah reservoir Baur ing Uttarakhand, India
Status Konservasi
pra=|al=|nirbing</img>



</br>



</br>Paling Prihatin ( IUCN 3.1 ) [1]
Taksonomipra=Templat:Taxonomy/Timalia|nyunting</img>
Kraton: Animalia
filum: chordates
kelas: Aves
pesenan: Passeriformes
kulawarga: Timaliidae
Genus: <i id="mwQQ">Timalia</i>



</br>



</br> Horsfield, 1821
Spesies:
T. pileata
Jeneng binomial
Timalia pileata



</br>



</br>
Horsfield, 1821

Reed Tepus (Nama Ilmiah: Timalia pileata ) iku manuk tembang saka kulawarga Timaliidae . Tepus gelagah uga dikenal kanthi jeneng Manuk Kaso Kaso lan Manuk Kidangan . Manuk iki monotipik ing genus Timalia.

Katrangan[besut | besut sumber]

Manuk tepus gelagah nduweni awak sing ukurane sedheng, dawa awak watara 17 cm. Awak ndhuwur iku coklat abang, makutha abang, alis putih kontras karo garis ireng kandel.

Pipi putih nganti abu-abu. Dene kendhal ireng, dhadhane pethak ana bintik-bintik ireng, dene wetenge werna abu- abu kang wis disapu warnane coklat kuning ing sisih pinggir lan bokong.

kaso kaso utawi tepus bisa ditemokake ing daerah dataran rendah lan dataran tinggi nganti dhuwure 1.500 meter saka permukaan laut. Biasane manggon ing pasangan, utawa kadhangkala ing kelompok cilik. Manuk iki kerep aktif ing groves understorey utawa wilayah grumbulan, lan mung keprungu swara kicau.

Ing wilayah kulon Pulo Jawa, sing dadi siji-sijine wilayah distribusi ing Indonesia, spesies iki berkembang biak wiwit wulan Februari nganti September. Sarang digawe saka bahan kasar kayata dami lan suket garing. Wujud susuhipun kados bal ingkang boten teratur . Manuk wadon bakal ngetokake 2-5 endhog sing werna abu-abu pucet, kanthi bintik abang peteng.

kaso kaso utawi tepus gelagah dumadi saka 6 spesies/ras, salah sijine ditemokake ing Indonesia :

  1. Timalia pileata bengalensis : Habitat ing India lor lan lor-wétan, Nepal kidul, Bangladesh, lan Myanmar sisih kulon.
  2. Timalia pileata smithi : Habitat ing wilayah lor lan wétan Myanmar, Thailand lor-kulon, Cina kidul, Laos lor lan tengah, lan Vietnam lor .
  3. Timalia pileata intermedia : Habitat ing wilayah tengah lan kidul Myanmar, uga wilayah kulon Thailand .
  4. Timalia pileata patriciae : Habitat ing sisih kidul-kulon Thailand .
  5. Timalia pileata diktator : Habitat ing Thailand lor lan kidul wetan, uga Indochina kidul .
  6. Timalia pileata pileata : Habitat ing wilayah kulon Pulo Jawa .

Distribusi[besut | besut sumber]

Tepus Reed asale saka Bangladesh, Kamboja, China, India, Indonesia, Laos, Myanmar, Nepal, Thailand lan Vietnam . [1] Suaka Margasatwa Sukla Phanta ing Nepal nggambarake wates kulon distribusi. [2]

  • Collar, NJ, Robson, C. (2007) Kulawarga Timaliidae (Babblers) pp. 70 – 291 Ing: del Hoyo, J., Elliott, A., Christie, DA (eds. ) The Bird of the World Handbook, Vol. 12: Picathartes kanggo Tits lan Chickadees. Edisi Lynx, Barcelona.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  1. a b BirdLife International (2012). "Timalia pileata". IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Retrieved 26 November 2013.
  2. Baral, H.S., Inskipp, C. (2009) The Birds of Sukla Phanta Wildlife Reserve, Nepal.