Speculaas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Schuddebuikjes : nyebar roti sing digawe saka spekula, Walanda, 2019
Speculoos, varian spekula Belgia kanthi bahan sing luwih murah, 2014

Spekula utawa spekulo sing beda -beda (basa Walanda: spekula Dutch pronunciation: [speːkyˈlaːs], Prancis: spéculoos pocaping cara Prancis: [spekylos], Jerman: Spekulatius) iku jinis olahan arupa pastry biskuit, tradisional panggang kanggo konsumsi utawa sadurungé dina St Nicholas ' ing Walanda (5 Desember), Belgium (6 Desember), [1] Luxembourg (6 Desember ), lan sekitar Natal ing Jerman lan Austria. Spekula tipis, renyah banget, karamel, rada kecoklatan lan, sing paling penting, duwe gambar utawa gambar (asring saka crita tradisional babagan St. mburi wis rata. Spekula uga ditemokake ing Indonesia, sing diarani spekulaas utawa spekulaaskoekjes, lan biasane disedhiyakake ing Natal utawa ing acara-acara khusus liyane. [2] [3]

Adonan spekula ora mundhak akeh. Versi Walanda lan Belgia dipanggang nganggo gula coklat lan bubuk manggang. Spekulatius Jerman nggunakake amonia tukang roti minangka agen ragi . Rempah-rempah sing digunakake ing spekula yaiku kayu manis, pala, cengkeh, jahe, kapulaga, lan mrica putih ; iki umume ing taun 1600–1700 amarga perdagangan rempah-rempah Hindia Walanda . Resep kulawarga uga kalebu rempah-rempah liyane kayata anise, lsp. Biasane, spekula digawe saka tepung lan rempah-rempah Frisian. Jeneng spuloulo digawe kanggo cookie gandum Belgia kanthi rempah-rempah. Saiki versi paling spekula digawe saka glepung putih (gandum), gula coklat, butter lan rempah-rempah. Sawetara jinis nggunakake sawetara glepung almond lan almond slivered ditempelake ing sisih ngisor. [1]Adonan disiapake kanthi ngalahake mentega, gula lan rempah-rempah banjur dikombinasikake. Agen tepung lan ragi dicampur kanthi kapisah banjur ditambah. Baker ngati-ati supaya ora kakehan adonan, mula bakal munggah sithik. Adonan disimpen ing papan sing adhem kanthi sewengi supaya wektu rempah-rempah bisa nembus adonan lan nambah rasa tambahan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Butter cookie
  • Biskuit jae
  • Kruidnoten, biskuit sing luwih kenthel lan luwih angel digawe tanpa cetakan kanthi bahan sing padha
  • Springer, biskuit Natal sing luwih kenthel lan dibentuk rasa saka Jerman saka Jerman

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b "What You Need to Know about Speculaas Cookies". About.com Food. Dibukak ing 2016-01-14. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "about.com" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. "Resep Kue Zaman Penjajahan Belanda". i idntimes. Dibukak ing 26 May 2020.
  3. Roti Legendaris Peninggalan Belanda yang Jadi Makanan Khas Indonesia || OMIYAGO