Ragi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ragi
S cerevisiae under DIC microscopy.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Dhomain: Eukaryota
Karajan: Fungi
Phyla and Subphyla

Ragi utawa fermen ya iku dat kang njalari dumadiné fermentasi. Ragi racaké ngandhut mikroorganisme kang nglakoni fermentasi lan medhia biakan kanggo mikroorganisme mau. Medhia biakan iki bisa awangun butiran-butiran cilik utawa cuwèran nutrien. Ragi lumrahé dipigunakaké sajeroning indhustri panganan kanggo gawé panganan lan ombèn asil fermentasi kaya ta acar, témpé, tapé, roti, lan bir.

Mikroorganisme kang dipigunakaké sajeroning ragi lumrahé kapérang saka manéka bakteri lan fungi (khamir lan kapang), ya iku Rhizopus, Aspergillus, Mucor, Amylomyces, Endomycopsis, Saccharomyces, Hansenula anomala,, Lactobacillus, Acetobacter, lan liya-liyané.

Manéka jinis ragi kang dipigunakaké ing manéka nagara lan kabudayan ing donya digawé migunakaké medhia biakan tinentu lan campuran tinentu galur fungi lan bakteri[1][2].

Ing ngisor iki sebutan ragi ing manéka kabudayan:

Pirsani uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Norman F. Haard, S.A. Odunfa, Cherl-Ho Lee, R. Quintero-Ramírez, Argelia Lorence-Quiñones,Carmen Wacher-Radarte, "Fermented Cereals. A Global Perspective", FAO, Rome, 1999, ISBN 92-5-104296-9
  2. Dilip K. Arora, Libero Ajello, K. G. Mukerji, "Handbook of Applied Mycology: Foods and Feeds, Volume 3", CRC Press, 1991, ISBN 082478491