QRpedia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
QRpedia
QR code for QRpedia.png
A QRpedia code which decodes as the URL http://en.qrwp.org/QRpedia, used widely as the logo.
Alamat jaringan qrpedia.org
Dedagangan? No
Régistrasi None
Basa sadhiyan Multilingual
Palilah isi
MIT License
Digawé déning Terence Eden
Roger Bamkin
Diluncur 9 April 2011; 6 taun kapungkur (2011-04-09)
Kahanan saiki Online
Contoh QRpedia atau kodhe QR, yang mengkodekan URL http://en.qrwp.org/QRpedia

QRpedia inggih punika sistem berbasis internet bergerak ingkang ngginaakèn kodhe QR kanggé nyampèakèn artikèl Wikipedia datèng pemaosipun, ing basanipun piyambak.[1][2]

Prosès[besut | besut sumber]

Ménawi tiyang ginaakèn mèmindai sebuah QRpedia utawi kodhe QR ngginaakèn ponsel utawi perangkat sejinis sanèsipun, perangkat kasèbut kauwah kodhe QR dados URL ngginaakèn asma domain "qrwp.org" ing pundhi tujuan (pérangan pungkasan) inggih punika irah-irahan artikel Wikipedia, lan ngirimakèn permintaan URL artikel ingkang dipunsuwun ing server web QRpedia. Ugi ngirimaken pengaturan basa saking perangkat.[3]

Server QRpedia lajeng ngginakaken API[1] kanggé nemtokaken manawi wonten versi artikel Wikipedia ing basa ingkang dipun-ginakaken kanggé perangkat, manawi wonten, ngirimaken ing format ingkang jumbuh kaliyan perangkat bergerak.[3] manawi boten wonten pertalan saking artikel ingkang dipunsuwun, mila server QRpedia badhé nglampahi pencarian ingkang irah-irahan artikel ingkang jumbuh kaliyan ingkang sampun kacawisaken ing Wikipedia lan ngirimaken kasil ing perangkat bergerak ingkang memindai kodhe QR.

Kaliyan cara punika, sebuah kodhe QR saged ngirimaken artikel ingkang sami ing pinten-pinten basa.[3] QRpedia ugi merekam statistik anggene ngginakaken.[3]

Asal mula[besut | besut sumber]

Sebuah kodhe QRpedia untuk artikel Muskovit, di samping label tradisional monoglot di Museum Derby. Artikel ini padha Agustus 2011, tersedia untuk 30 basa, meliputi basa Arab, Katalan, Esperanto, Jerman, Yunani, Jepang, Turki dan Vietnam.

QRpedia diilhami déning Roger Bamkin,[1] chair of Wikimedia UK,[4] lan Terence Eden,[1] konsultan internet bergerak,[5] lan dipunagem ing 9 April 2011[1][6] ing kagiyatan Backstage Pass Museum Derby,[1][5] dados péranganing kolaborasi GLAM/Derby antara Museum lan Gladri Seni Derby lan Wikipedia,[7] wekdal punika saking 500 artikel Wikipedia, kaliyan pinten-pinten basa ugi dipundamel. Asma proyek inggih punika tembung portmanteau, nggabungaken "QR" saking "QR kodhe (Quick Response)" lan "Wikipedia".

Sumber kodhe proyek dipun-ginakaken bébas ing ngandap lisensi MIT.[8]

Penggunaan[besut | besut sumber]

Pengunjung padha Museum Derby Museum, menggunakan telepon genggam untuk memindai kodhe QR QRpedia

Per Agustus 2011, QRpedia dipun-ginakaken ing:

Ndelengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Eden, Terence (2011-04-03). "Introducing QRpedia". Dijupuk 25 August 2011. 
  2. ^ a b Anon (2011-08-19). "The Children's Museum of Indianapolis Creates New Learning Opportunities through Wikipedian-in-Residence". The Children's Museum of Indianapolis. Dijupuk 25 August 2011. 
  3. ^ a b c d e f g Byrd Phillips, Lori (2011-06-15). "Going Multilingual with QRpedia". Marcus Institute for Digital Education in the Arts. Dijupuk 25 August 2011. 
  4. ^ "Board". Wikimedia Foundation. Wikimedia UK. Dijupuk 25 August 2011. 
  5. ^ a b Anon (2011-05-21). "Quiet Realities". Imperica. Dijupuk 04 12 2012.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  6. ^ Various. "Wikipedia:GLAM/Derby/QR code experiment". Wikipedia. Dijupuk 25 August 2011. 
  7. ^ Various. "Derby Backstage Pass". Wikimedia Foundation. Wikimedia UK. Dijupuk 25 August 2011. 
  8. ^ "qrwp - QR Redirection to Wikipedia". Google Project Hosting. Dijupuk 25 August 2011. 
  9. ^ Byrd Phillips, Lori (2011-07-29). "QR codes + Wikipedia = QRpedia". The Children's Museum of Indianapolis. Dijupuk 25 August 2011. 
  10. ^ Hinojo, Alex (2011-05-11). "QRpedia Codes at Fundació Joan Miró". The GLAM-Wiki Experience. Dijupuk 25 August 2011. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]