Matlockit

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gambar:Matlockit mineralogisches muséum bonn.jpg
Tuladha Matlockit saking Derbyshire, Inggris
Matlockit
240px|alt=
Conto Matlockit saking Derbyshire, Inggris
Umum
Kategori Mineral halida
Rumus kimia PbFCl
Klasifikasi Strunz 03.DC.25
Klasifikasi Dana 9.2.11.1
Simetri kristal Tetragonal 4/m 2/m 2/m ditetragonal dipyramidal
Sel satuan a = 4.11 Å, c = 7.23 Å; Z = 2
Identifikasi
Warna Tanpa warna dumugi radi ijo lan kuning
Perawakan Rata, kristal tabular minangka agregat, kados roset, radial, hemisperikal; ugi padet
Sistem kristal Tetragonal
Belahan {001}, sempurna
Pecahan Boten rata dumugi subkonkoidal
Sifat dalam Rapuh
Skala kekerasan Mohs 2.5 - 3
Kilap Adamantin, kados mutiara ing {001}
Diafaneitas Transparan
Berat jenis 7.1 - 7.2
Sifat optik Tanpa sumbu (-)
Indeks pembiasan nω = 2.150 nε = 2.040

Matlockit inggih punika mineral halida timah ingkang sampun arang kepanggihaken. Dipunparingi nama kasebut punika saking nama kutha Matlock ingkang wonten ing Derbyshire, Inggris, minangka papan nalika Matlockit dipunpanggihaken kapisanan [1][2] mliginipun wonten ing pertambangan ing celakipun. Matlockit (kanthi rumus kimia: PbFCl) maringi nama kanggé sekelompok matlockit ingkang ngandhut mineral langka kalihan struktur ingkang mirip.

Dèskripsi[besut | besut sumber]

Mineral punika fluoroklorida timah (rumus PbFCl), dipunpanggihaken kirang langkung nalika wiwitan taun 1800-an wonten ing Tambang Bage ing Bolehill punika celak kalihan Matlock, sareng kalihan tuladha-tuladha fosgenit lan anjelsit. Sanajan fosgenit dipuntepangi sapunika kados matlockit piyambak ingkang boten dipungatosaken minangka mineral énggal dumugi kirang langkung 50 taun. Greg maringi nama kasebut nalika ing taun 1851.[3] Sebatan Matlockit kapisan dipunsebat déning John Mawe inggih punika satunggaling ahli mineral ingkang asalipun saking Derbyshire taun ing 1802[4] lajeng piyambakipun damel deskripsi ingkang langkung gamblang saking fosgenit, lajeng ugi andharan mineral ingkang piyambakipun sebat minangka "timah kaca" - satunggaling dèskripsi ingkang radi trep kalihan pitedahan matlockit. Ingkang ènthèng, transparan, mawi werna krèm - kuning, ananging gadhah berat jinis langkung saking 7,1.[2]

Satunggaling tuladha ageng kirang langkung 10 sentimèter, kapanggihaken saking Derbyshire ingkang mapan wonten ing kolèksi Muséum Sejarah Alam Amerika.[5] Ugi wonten satunggaling tuladha ukuran 7 sentimèter ingkang mapan ing kolèksi Museum lan Galeri Seni Derby.[6] Matlockit dipunlaporaken angsal saking sapérangan papan saking patemon lokal wonten ing Derbyshire. Mineral Matlockit punika ugi dipunpanggihaken wonten ing Tiger, Arizona, Laurium ing Yunani, tambang ingkang celak kalihan Essen wonten ing nagara Jerman lan ingkang celak kalihan Campiglia wonten ing Tuscany. Tuladha sanès ugi dipunpanggihaken wonten ing sapérangan papan kados ing Afrika Kidul , Peru, Chili, Australia, Austria, Perancis lan ugi wonten ing Italia.[1][2]

Kelompok matlockit[besut | besut sumber]

Kelompok matlockit gadhah kandhutan sapérangan mineral ingkang mirip kalihan struktur kristal. Kelompok punika kalebet ugi ibismut, timah utawi kalsium halida: bismoklit (BiO)Cl, daubreit (BiO)(OH,Cl), laurionit PbCl(OH), paralaurionit PbCl(OH), rorisite CaFCl, zavaritskit (BiO)F lan ugi matlockit.[7]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (en) Handbook of Mineralogy
  2. ^ a b c Mindat.org
  3. ^ (en) Phosgenite and Matlockite in Derbyshire (Part 1), T. Bridges, M.E. Smith, Journal of the Russell Society Volume 1, No. 2, p7-14, 1983
  4. ^ (en) Mawe, John. The Mineralogy of Derbyshire with a Description of the most Interesting Mines. 1802, London
  5. ^ (en) Frondell, Clifford. American Mineralogist, Vol 20, 469-473, 1935
  6. ^ (en) Cithakan:Cite video
  7. ^ (en) "Matlockite Group". Mindat.org. 

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Matlockit&oldid=978824"