Perempuan Berkalung Surban

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Perempuan Berkalung Surban
Disutradarani Hanung Bramantyo
Diprodhuseri Chand Parwez Servia
Hanung Bramantyo
Ditulis déning Ginatri S. Noer
Hanung Bramantyo
Novèl:
Abidah El Khalieqy
Dibintangi Revalina S. Temat
Joshua Pandelaki
Widyawati
Oka Antara
Reza Rahadian
Ida Leman
Dimusiki Tya Subiakto
Dibabar déning Starvision Plus
Suwéné
129 menit
Nagara Indonésia Indonésia

Cithakan:Penghargaan filem Perempuan Berkalung Sorban (internasional:Woman with a Turban) punika filem drama romantis ingkang gadhah tèma Islam saking Indonesia ingkang dipunrilis ing taun 2009 lan disutradarai déning Hanung Bramantyo. Film punika dipunbintangi antawisipun kaliyan Revalina S. Temat, Joshua Pandelaki, Nasya Abigail, Widyawati, Oka Antara, Reza Rahadian, lan Ida Leman. Film punika didistribusiaken déning Kharisma Starvision Plus lan wiwit kaputèr kanthi perdana ing biyoskup Indonesia tanggal 15 Januari 2009.

Film punika dipundhamèl dhedhasar novèl berjudul sama taun 2001 ingkang kasèrat Abidah El Khalieqy, pényèrat wanita asal Jombang, Jawa Wétan. Novèl mau dipunadaptasiaken dados sawijining naskah filem déning Ginatri S. Noer lan Hanung Bramantyo. Film punika nyajiakèn latar tradisi kaliyan sekolah pesantren ing Jawi Wétan ingkang cendèrung mempraktikakèn tradisi konservatif kaliyan wanita lan kauripan modèrn. Dialog filem punika dipunbèktaakèn ing basa Indonesia, basa Jawa, lan ugi limrahipun basa Arab ingkang asring dipunginaakèn ing sekolah pésantrèn.

Sinopsis[besut | besut sumber]

Film punika berkisah nganggo perjalanan gesang Anissa (Revalina S. Temat), seorang wanita ingkang gadhah karakter wasesa, wani lan berpendirian kuat. Anissa gesang lan dipunagèngakèn ing lingkungan lan tradisi Islam konservatif ing kulawarga Kyai ingkang ngemunah sebuah pesantren alit Salafiah putri Al-Huda ing Jawi Wétan, Indonesia. ing lingkungan lan tradisi konservatif mau, ngèlmu sajati lan leres namung al-Qur’an, Hadist lan Sunat, lan buku-buku modern ingkang dipunanggep dados ajaran nyimpang.

ing pesantren Salafiah putri Al-Huda dipunajaraken kadospundi dados tiyang perempuan ingkang kedah tunduk ing laki-laki, pramila Anissa gadhah anggapan manawi ajaran Islam namung mbela laki-laki lan manggenaken perempuan ing panggènan ingkang lemah lan boten seimbang. nanging protes Anissa punika dipunanggep rengekan bocah alit kemawon. namung Khudori (Oka Antara), paman Anissa saking pihak Ibunipun ingkang asring ngancani Anissa, nghibur ugi nyajiaken ‘donya’ ingkang sanèsipun kanggé Anissa. mendhel-mendhel Anissa naruhaken manah ing Khudori. nanging cinta punika boten kawales amargi Khudori nyadari piyambakipun taksih gegayutan cerak kaliyan kulawarga Kyai Hanan (Joshua Pandelaki), ayah Anissa, manawinipun boten sedarah. sak punika damel Khudori asring nyobi nghindari perasaanipun ing Anissa. ngantos pungkasan Khudori ngelajengaken sekolah ing Kairo, Mesir. Secara meneng-meneng Anissa ingkang daftaraken kuliah ing Yogyakarta, Indonesia, lan katampi. nanging Kyai Hanan boten ngizinake kaliyan alasan saged nimbulaken fitnah, nanging tiyang perempuan dèrèng nikah ing panggènan piyambah tebih saking bapa lan ibu. nanging Anissa bersikeras lan protes kaliyan ramanipun.

pungkasaning Anissa punika dipunnikahake kaliyan Samsudin (Reza Rahadian), bacah Kyai saking pesantren Salaf ageng ing Jawi Wétan. menawinipun rasa Anissa berontak, nanging pernikahan punika dipunlangsungaken ugi. kasunyatanipun Samsudin ingkang watakipun kasar lan ringan tangane nikah ugi kaliyan Kalsum (Francine Roosenda). pengarep kanggé dados perempuan muslimah ingkang piyambakipun kanggé Anissa sak punika runtuh. ing kiprahipun punika, Anissa dipuntemuaken ugi kaliyan Khudori an kekalihipun taksih sami-sami remen. Film lajeng nyariosaken perjalanan cinta Anissa lan Khudori lan ugia perjuangan Anissa kanggé mbela hak-hak perempuan muslim ing tengan rintangan kulawarga pesantrennya ingkang konservatif.[1]

Ingkang maragani[besut | besut sumber]

Catatan produksi[besut | besut sumber]

Musik pengiring filem punika dipunkomposisi lan ditata déning Tya Subiakto kaliyan campuran katahk instrumen musik Indonesia lan ugi instrumen asing. Lagu tema filem punika gadhah judhul Ketika Cinta ciptaan Opick ingkang dipunkomposisi ugi déning Tya Subiakto kaliyan Siti Nurhaliza, penyanyi asal Malaysia lan dipunnyanyiaken déning Siti Nurhaliza.

Film punika ugi nyelipaken referensi ing budaya populer Indonesia kados ta wontene poster filem Saur Sepuh IV: Titisan Darah Biru (1991) lan ugi sastra Indonesia kados ta novèl Bumi Manusia karya Pramoedya Ananta Toer ingkang terbit taun 1980 lan wekdal punika dipunlarang déning pamaréntah Orde Baru.

Kontroversi[besut | besut sumber]

ing wanci dirilis, filem punika disambut ksliyan kontroversi ing Indonesia amargi dipunanggap ngelampahin kritikan kontra produktif atas tradisi Islam konservatif ingkang taksih dipraktikkan ing kathah pesantren ing Indonesia saat filem punika dirilis. salah satunggaling pengurus Majelis Ulama Indonesia maringi tanggapan wujud nyaranaken supados filem punika dipuntarik saking edaransupados kaubah ing pundhi ingkang jumbuh kaliyan kakarepanipun.[2] Abidah El Khalieqy, penyerat novèl aslinya, ing sebuah wawancara sami kaliyan kru filem punika ngutaraken manawi bahwa tema novèl ingkang kaserat mau ing intinipun inggih punika babagan pemberdayaan wanita.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Perempuan Berkalung Sorban". situs 21 Cineplex.com. Dijupuk January 4.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. BBC World: Film timbulkan kontroversi. 18 Novèmber 2012.
  3. "Kharisma Starvision Plus". 2009. "ing walik Layar Perempuan Berkalung Sorban". Fitur rilis DVD.