Bumi Manusia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Bumi Manusia terbitan Hasta Mitra

Bumi Manusia iku buku pisanan saka Tetralogi Buru karya Pramoedya Ananta Toer kang sapisanan dibabar déning Hasta Mitra ing taun 1980.

Buku iki ditulis Pramoedya Ananta Toer nalika isih ana ing sajeroning pambuangan ing Pulau Buru. Sadurungé ditulis ing taun 1975, wiwit taun 1973 wis dicaritakaké marang kanca-kancané.

Sataun sawisé kababar, Bumi Manusia banjur dipenggak sumebar miturut préntah Jaksa Agung. Sadurungé dilarang, buku iki suksès nganti kaping 10 cithak ulang sajeroning setaun (1980-1981). Nganti tekan taun 2005, buku iki wis diterbitaké sajeroning 33 basa. Sasi September 2005, buku iki diterbitaké manèh ing Indonesia déning Lentera Dipantara.

Buku iki nglingkup mangsa antara taun 1898 nganti taun 1918, ya iku mangsa munculé pamikiran pulitik etis lan mangsa wiwitan periode Kebangkitan Nasional. Mangsa iki uga dadi awal mlebuné pamikiran rasional menyang Hindhia Walanda, mangsa awal tuwuhing organisasi-organisasi modhèren kang uga dadi wiwitan kalairan dhémokrasi modhèl Revolusi Perancis.

Terbitan sajeroning manéka basa[besut | besut sumber]

  • Bumi Manusia, Hasta Mitra, 1980 (edisi Indonesia)
  • Aarde Der Mensen, Manus Amici, 1981 (edisi Amsterdam)
  • Ren Shi Jian, Beijing Da Xue, 1982 (edisi Beijing, basa Tionghoa)
  • Ren Shi Jian, Dou Shi Chu Ban Selangor, 1983 (edisi Malaysia, basa Tionghoa)
  • Bumi Manusia, Wira Karya, 1983, (edisi Kuala Lumpur)
  • This Earth of Mankind, Penguin Book, 1983 (edisi Australia)
  • Garten Der Menschheit, Express Editio, 1984 (edisi Berlin)
  • Im Gartender Menschheit, Albert Klutsch-Verlags-Vertrag, 1984 (edisi Walanda)
  • Människans Jord, Fölaget Hjulet, 1986 (edisi Stockholm, Swedia)
  • Ningen No Datchi, Shinkuwara Mekong Published, 1986 (edisi Jepang)
  • MNP ЦEЛOBEЦECKNЙ, Radooga Moskwo 1986 (edisi Rusia)
  • CBIT ЛЮДCbKЙ , In Ukrainain, 1986 (edisi Ukraina)
  • Garten Der Menschheit, Rowohlt Taschenbuch Verlag, 1987 (edisi Jerman)
  • Aarde Der Mensen, Unieboek, 1987 (edisi Amsterdam)
  • Questa Terra Dell'Uomo, Il Saggiatore, 1990 (edisi Milan)
  •  ?, O Neul Publishing, 1990 (edisi Koréa)
  • This Earth of Mankind, Penguin Book, 1990 (edisi New York)
  • This Earth of Mankind, William Morrow & Co., Inc, 1991 (edisi New York)
  • Människans Jord, Norstedts Förlag AB, 1992 (edisi Stockholm, Swedia)
  • Tierra Humana, Txalaparta, 1995 (edisi Nafarroa, Spanyol)
  • Erbe Einer Versunkenen Welt, Verlag Volt und Welt, 1996 (edisi Jerman)
  • Aarde Der Mensen, Uit Geverij De Geus, 1999 (edisi Breda)
  • This Earth of Mankind, Penguin Book, 2000 (edisi Italia)
  • Le Monde des Hommes, Payot & Rivages, 2001 (edisi Paris)
  • Menneskenes Jord, Pax Forlag A/S, 2001 (edisi Oslo)
  • Tiera Humana, Edisiones Destino, S.A., 2001 (edisi Barcelona)
  •  ?, Livros Quetzal, 2002 (edisi Portugal)
  • This Earth of Mankind, Bertrand Editorial, 2002 (edisi Portugal)
  • This Earth of Mankind, Leopard Förlag, 2002 (edisi Swedia)
  • Bumi Manusia, Radio 68H, 2002 (carita bersambung di radio)
  • Människornas Jord, Leopard Förlag, 2003 (edisi Stockholm)
  •  ?, Alfa-Narodna Knjiga, 2003 (edisi Serbian)
  •  ?, Kobfai Publishing, 2003 (edisi Thai)
  •  ?, S.A. Qudsi, 2005 (edisi Malayalam)
  • Bumi Manusia, Lentera Dipantara, 2005 (edisi Indonesia)

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Tetralogi Buru Pramoedya Ananta Toer

Bumimanusia.jpg Anaksemuabangsa.jpg Jejaklangkah.jpg Rumahkaca.jpg
Bumi Manusia | Anak Semua Bangsa | Jejak Langkah | Rumah Kaca
Karya liyané