Perang Salib Kapindho

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Perang Salib Kaloro)
Perang Salib Kapindho
Bagéan saka Perang Salib
Asia minor 1140.jpg
Peta taun 1140 sing nuduhaké tibané Edessa ing pérangan tengen peta, sing sebab kadadeyané Perang Salib Kaloro.
Tanggal 1145-1149
Papan Ujung Iberia, Timur Dekat (Anatolia, Levant, Palestina), Mesir
Asil Gagale ngadegaké manèh Edessa. Kadadeyané paprangan antarané nagara-nagara Wadya Salib lan kekaisaran Muslim. Lisboa kalah saka Portugis, Tibané Murabitun, lan bangkite Muwahidun. Traktat perdamaian antarané Kekaisaran Bizantium lan Seljuk. Kadadeyané kategangan antarané Kekaisaran Bizantium lan Wadya Salib. Wiwité serangan Wadya Salib ing Mesir.
Owah-owahan wilayah Lisboa direbut déning Portugal; saliyané iku status quo ante bellum
Pihak sing kalibat
Wadya Salib Muslim
Komandhan
Armoiries de Jérusalem.svg Melisende dari Yerusalem
Armoiries de Jérusalem.svg Baldwin III dari Yerusalem
Armoiries Tripoli.svg Raymond II
Armoiries Bohémond d'Antioche.svg Raymond dari Poitiers
Palaiologos-Dynasty-Eagle.svg Manuel I Komnenos
Armoiries Héthoumides.svg Thoros II
PortugueseFlag1143.svg Afonso I dari Portugal
Castile Arms.svg Alfonso VII dari León
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Conrad III dari Jerman
Steiermark Wappen.svg Ottokar III dari Styria
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Louis VII dari Prancis
Blason Nord-Pas-De-Calais.svg Thierry dari Elsas
Royal Arms of England (1154-1189).svg Stephen dari Inggris
Blason duche fr Normandie.svg Geoffrey V
Mesud I
Flag of Almohad Dynasty.svg Tashfin bin Alibr
Flag of Almohad Dynasty.svg Ibrahim bin Tashfin
Flag of Almohad Dynasty.svg Ishaq bin Ali
Flag of Almohad Dynasty.svg Abdul Mu'min
Flag of Jihad.svg Imad ad-Din Zengi
Flag of Jihad.svg Saif ad-Din Ghazi I
Flag of Afghanistan (1880–1901).svg Al-Muqtafi
Fatimid flag.svg Al-Hafiz
Kakuwatan
Jerman: 20.000 wadya[1]
Prancis: 15.000 wadya[2]

Perang Salib Kapindho (11451149) ya iku perang salib kapindho sing digawé saka Éropah. Perang iki kadadéan amarga kalahé County Edessa ing taun sadurungé. Edessa ya iku nagara wadya salib sing kapisan didekné sasuwené Perang Salib Kapisan (10951099), lan uga nagara sing kapisan kalah. Perang Salib Kaloro diumumaké déning Paus Eugenius III, lan minangka Perang Salib kapisan sing dipanggedhèni déning ratu-ratu Éropah, kaya ta Louis VII saka Prancis lan Conrad III saka Jerman, kanthi bantuan saka bangsawan-bangsawan Éropah wigati liyané. Pasukan-prajurit kaloro ratu mau obah nyeberangi Éropah kanthi kapisah lan sithik kalangan déning kaisar Romawi Etan, Manuel I Comnenus. Sawisé nglewati Bizantium lan mlebu ing Anatolia, prajurit-prajurit kaloro ratu mau dikalahaké déning wadya Seljuk. Louis, Conrad, lan sisa saka wadyabalaé wes kasil tekan Yerusalem lan ngirim serangan sing "salah" ing Damaskus ing taun 1148. Perang Salib ing Etan éntuk kamenangan. Gagalé iki nyurung babagan tibané kutha Yerusalem lan Perang Salib Katelu ing abad angka 12.

Wadya salib sing bisa éntuk kamenangan ya iku gabungan wadya salib Flandria, Frisia, Normandia, Inggris, Sekotlan, lan Jerman Panjenengané numpak kapal pinuju Tanah Suci. Ing tengah lelampahan, wadya mau mandek lan mbiyantu bangsa Portugis ngrebut Lisboa taun 1147. Saliyané iku, Perang Salib Lor dikobarké munangka upaya kanggo ngubah wong-wong sing nganut paganisme dadi iman karo Kristen, lan panjenengané kudu berjuang sasuwené pirang-pirang abad.

Latar belakang[besut | besut sumber]

Sawisé lekas Perang Salib Kapisan lan Perang Salib 1101, ana telu nagara wadya salib sing didekné ing étan, ya iku Karajan Yerusalem, Kepangeranan Antiokhia, lan County Edessa. County Tripoli didekné ing taun 1109. Edessa ya iku nagara sing kanthi géografis mapan paling lor saka papat nagara iki, lan uga minangka nagara sing paling ringkih lan mung nduwé sithik penduduk. Pramila saka iku , daerah iki kerep diserang déning nagara-nagara Muslim kaya ta Ortoqid, Danishmend, lan Seljuk. Baldwin II lan Joscelin saka Courtenay ditangkap amarga kalahé penjenengané ing Paprangan Harran taun 1104. Baldwin lan Joscelin ditangkep kaping pindone ing taun 1122, lan sanadyan Edessa bali aman sawisé Paprangan Azaz ing taun 1125, Joscelin tilar donya ing paprangan taun 1131. Paneruse, Joscelin II, kapeksa sekuthu karo kekaisaran Romawi Etan, ananging, ing taun 1143, Kaisar Romawi Etan, John II Comnenus lan Raja Yerusalem Fulk saka Anjou, tilar donya. Joscelin uga padu karo Count Tripoli lan Pangeran Antiokhia, saingga Edessa ora duwé sekuthu sing kuwat.

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ J. Norwhich, Byzantium: The Decline and Fall, 94
  2. ^ J. Norwhich, Byzantium: The Decline and Fall, 95

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Baldwin, M. W. (1969). The first hundred years. Madison, WI: University of Wisconsin Press. 
  • Barraclough, Geoffrey (1984). The Origins of Modern Germany. New York: W. W. Norton & Company. k. 481. ISBN 0-393-30153-2. 
  • Brundage, James (1962). The Crusades: A Documentary History. Milwaukee, WI: Marquette University Press. 
  • Christiansen, Eric (1997). The Northern Crusades. London: Penguin Books. k. 287. ISBN 0-14-026653-4. 
  • Davies, Norman (1996). Europe: A History. Oxford: Oxford University Press. k. 1365. ISBN 0-06-097468-0. 
  • Herrmann, Joachim (1970). Die Slawen in Deutschland. Berlin: Akademie-Verlag GmbH. k. 530. 
  • Norwich, John Julius (1995). Byzantium: the Decline and Fall. Viking. ISBN 9780670823772. 
  • Riley-Smith, Jonathan (1991). Atlas of the Crusades. New York: Facts on File. 
  • Riley-Smith, Jonathan (2005). The Crusades: A Short History (ed. Second). New Haven, CT: Yale University Press. ISBN 0-300-10128-7. 
  • Runciman, Steven (1952; repr. Folio Society, 1994). A History of the Crusades, vol. II: The Kingdom of Jerusalem and the Frankish East, 1100–1187. Cambridge University Press.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  • Tyerman, Christopher (2006). God's War: A New History of the Crusades. Cambridge: Belknap Press of Harvard University Press. ISBN 0-674-02387-0. 
  • William of Tyre; Babcock, E. A.; Krey, A. C. (1943). A History of Deeds Done Beyond the Sea. Columbia University Press. OCLC 310995. 

Wacanan lanjut[besut | besut sumber]

Primer
  • Anonim. De expugniatione Lyxbonensi. The Conquest of Lisbon. Disunting dan diterjemahkan olèh Charles Wendell David. Columbia University Press, 1936.
  • Odo dari Deuil. De profectione Ludovici VII in orientem. Disunting dan diterjemahkan olèh Virginia Gingerick Berry. Columbia University Press, 1948.
  • Otto dari Freising. Gesta Friderici I Imperatoris. The Deeds of Frederick Barbarossa. Disunting dan diterjemahkan olehCharles Christopher Mierow. Columbia University Press, 1953.
  • The Damascus Chronicle of the Crusaders, extracted and translated from the Chronicle of Ibn al-Qalanisi. Disunting dan diterjemahkan olèh H. A. R. Gibb. London, 1932.
  • William dari Tirus. A History of Deeds Done Beyond the Sea. Disunting dan diterjemahkan olèh E. A. Babcock and A. C. Krey. Columbia University Press, 1943.
  • O City of Byzantium, Annals of Niketas Choniatēs, diterj. Harry J. Magoulias. Wayne State University Press, 1984.
  • John Cinnamus, Deeds of John and Manuel Comnenus, trans. Charles M. Brand. Columbia University Press, 1976.
Sekunder
  • Gervers, Michael, ed. The Second Crusade and the Cistercians. St. Martin's Press, 1992.
  • Phillips, Jonathan, and Martin Hoch, eds. The Second Crusade: Scope and Consequences. Manchester University Press, 2001.
  • Phillips, Jonathan (2007). The Second Crusade: Extending the Frontiers of Christendom. Yale University Press. 
  • Setton, Kenneth, ed. A History of the Crusades, vol. I. University of Pennsylvania Press, 1958 (tersedia daring).
  • Villegas-Aristizábal, Lucas, "Anglo-Norman involvement in the conquest of Tortosa and Settlement of Tortosa, 1148–1180", Crusades, 8, Aldeshot, 2009, pp. 65–129.

Pranala njaba[besut | besut sumber]