Olahan Israel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Dadi ing restoran Yerusalem kalebu falafel, hummus lan salad Israel
Sarapan Israel nganggo endhog, salad Israel, roti lan macem-macem iringan
Salad terong Israel kanthi mayones

Masakan Israel ( basa Ibrani: המטבח הישראליha-mitbaḥ ha-yisra'eli ) kalebu panganan lan piring lokal sing digawa menyang Israel dening wong-wong Yahudi saka Diaspora . Awit saking sadèrèngipun panyiapan saka negara Israel ing taun 1948, lan utamané wiwit taun 1970-an pungkasan, lan Israel Yahudi masakan campuran wis dikembangaké. [1]

Masakan Israel wis nggunakake, lan terus adaptasi, kanthi macem-macem gaya masakan Yahudi diaspora, utamane gaya masak Mizrahi, Sephardic lan Ashkenazi. [1] Iki kalebu akeh panganan sing kalebu tradisional ing masakan Timur Tengah lan Mediterania liyane, saengga rempah-rempah kaya za'atar lan panganan kayata falafel, hummus, msabbha, shakshouka lan couscous saiki wis misuwur ing Israel. [2] [3]

Pengaruh liyane ing masakan yaiku kasedhiya panganan sing umume ing wilayah Mediterania, utamane macem-macem jinis buah lan sayuran, produk susu lan iwak; tradhisi njaga halal ; lan adat istiadat panganan lan tradhisi sing khusus kanggo Shabbat lan preinan Yahudi sing beda, kayata challah, jachnun, malawach, iwak gefilte, hamin, me'orav yerushalmi lan sufganiyot .


Piring anyar adhedhasar produk tetanen kayata jeruk, alpukat, produk susu lan iwak, lan liya-liyane adhedhasar tren donya wis dikenal suwene pirang-pirang taun, lan koki sing dilatih ing luar negeri nggawa elemen masakan internasional liyane. [4]

Olives retak rempah-rempah
Piring brunch

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Gold, Rozanne A Region's Tastes Commingle in Israel (July 20, 1994) in The New York Times Retrieved 2010–02–14
  2. Sardas-Trotino, Sarit NY Times presents: Israeli cuisine course (February 19, 2010) in Ynet – LifeStyle Retrieved 2010–02–19
  3. Gur, The Book of New Israeli Food, pg. 11
  4. Roden, The Book of Jewish Food, pp 202-207