Olahan Israel

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Dadi ing restoran Yerusalem kalebu falafel, hummus lan salad Israel
Sarapan Israel nganggo endhog, salad Israel, roti lan macem-macem iringan
Salad terong Israel kanthi mayones

Masakan Israel ( basa Ibrani: המטבח הישראליha-mitbaḥ ha-yisra'eli ) kalebu panganan lan piring lokal sing digawa menyang Israel dening wong-wong Yahudi saka Diaspora . Awit saking sadèrèngipun panyiapan saka negara Israel ing taun 1948, lan utamané wiwit taun 1970-an pungkasan, lan Israel Yahudi masakan campuran wis dikembangaké. [1]

Masakan Israel wis nggunakake, lan terus adaptasi, kanthi macem-macem gaya masakan Yahudi diaspora, utamane gaya masak Mizrahi, Sephardic lan Ashkenazi. [1] Iki kalebu akeh panganan sing kalebu tradisional ing masakan Timur Tengah lan Mediterania liyane, saengga rempah-rempah kaya za'atar lan panganan kayata falafel, hummus, msabbha, shakshouka lan couscous saiki wis misuwur ing Israel. [2] [3]

Pengaruh liyane ing masakan yaiku kasedhiya panganan sing umume ing wilayah Mediterania, utamane macem-macem jinis buah lan sayuran, produk susu lan iwak; tradhisi njaga halal ; lan adat istiadat panganan lan tradhisi sing khusus kanggo Shabbat lan preinan Yahudi sing beda, kayata challah, jachnun, malawach, iwak gefilte, hamin, me'orav yerushalmi lan sufganiyot .


Piring anyar adhedhasar produk tetanen kayata jeruk, alpukat, produk susu lan iwak, lan liya-liyane adhedhasar tren donya wis dikenal suwene pirang-pirang taun, lan koki sing dilatih ing luar negeri nggawa elemen masakan internasional liyane. [4]

Olives retak rempah-rempah
Piring brunch

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Gold, Rozanne A Region's Tastes Commingle in Israel (July 20, 1994) in The New York Times Retrieved 2010–02–14
  2. Sardas-Trotino, Sarit NY Times presents: Israeli cuisine course (February 19, 2010) in Ynet – LifeStyle Retrieved 2010–02–19
  3. Gur, The Book of New Israeli Food, pg. 11
  4. Roden, The Book of Jewish Food, pp 202-207