Challah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Challah
Challah Bread Six Braid 1.JPG
Challah sprinkled with sesame seeds
Jeneng liyanéHallah, khala, khale, chałka, kitke, berkhes, barches, bukhte, dacher, koylatch, koilitsh, shtritsl
JinisBread
Tlatah utawa prajaIsrael, and the Jewish diaspora
Woworan pokokEggs, fine white flour, water, yeast, sugar and salt
Buku masakan: Challah  Médhia: Challah

Challah ( /ˈxɑːlə/, basa Ibrani: חַלָּהHalla   utawa   ; jamak: challot, Challoth utawa challos ) minangka roti khusus kanggo masakan Yahudi, racake dikepang lan biasane dipangan ing acara upacara kayata Shabbat lan preinan utama Yahudi (kajaba Paskah ). Challah sing bisa ditampa kanthi ritual digawe saka adonan sing bagean cilik dipisahake minangka pisungsung.

Tembung kasebut asale saka Alkitab. [1] Roti kepang sing padha - kayata kalach, kalács, kolach, utawa colac - ditemokake ing Eropa Wétan, sanajan ora cetha apa pengaruh kasebut utawa kena pengaruh challah tradisional Ashkenazic .

Jeneng lan asal usul[besut | besut sumber]

Tembung challah ing basa Ibrani Alkitab tegese jinis roti utawa kue. [2] Tembung Aramaic diwenehi kanggo agensi punika גריצא (pl. גריצן), lan kang tembung (var. Syriac ܓܪܝܨܐ / ܓܪܝܣܐ ) Payne Smith netepake minangka "jajan utawa roti," utawa "sairis roti." [3]

Ing terminologi Rabbin, challah asring nuduhake bagean adonan sing kudu dipisahake sadurunge dipanggang, lan disisihake minangka persepuluhan kanggo Kohen, [4] amarga ayat Alkitab sing mrentah praktik kasebut nuduhake adonan sing dipisahake minangka " challah " . [1] Praktek misahake adonan iki dadi dikenal kanthi jeneng "misahake challah" (אפהשת ח) utawa "njupuk challah". [5] Panganan sing digawe saka keseimbangan adonan uga diarani challah. [6] Kewajiban kasebut ditrapake kanggo roti apa wae, ora mung kanggo roti Shabbat. Nanging, "misahake challah" bisa uga luwih umum nalika manggang roti Shabbat tinimbang liyane, amarga misahake challah mung dibutuhake kanggo adonan gedhe (nggunakake 10 gelas tepung), kaya sing disiyapake acara mligi.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Numbers 15:20 HE
  2. "Strong's Concordance".
  3. Payne Smith, J. (1903). A compendious Syriac Dictionary: founded upon the Thesaurus Syriacus of R. Payne Smith (in Syriac and English). Oxford: Clarendon Press. p. 78. OCLC 251355373.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  4. Jastrow, חַלָּה (meaning 2)
  5. "Ask the Expert: Taking Challah". MyJewishLearning.com. What does it mean to take challah
  6. "AlHatorah Concordance-Dictionary, s.v. חַלָּה".