Shabbat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Cithakan:Infobox HalachaCithakan:Infobox Halacha Shabbat ( /ʃəˈbæt/ utawa /ʃəˈbɑːt/ ; basa Ibrani: שַׁבָּת‎   , "istirahat" utawa "leren"), Shabbos (   Ashkenazi Ibrani lan Yiddish ), utawa dina Sabat, yaiku dina leren agama Yahudi lan dina kapitu minggu. Ing dina iki, wong-wong agama Yahudi, wong Samaria, lan wong-wong Kristen tartamtu (kaya ta Advent dina Pitung, Greja Gusti Allah (Dina Pitu) lan Baptis Dina Pitu ) ngeling-eling crita alkitabiah sing nggambarake nggawe langit lan bumi sajrone enem dina. ngarep-arep mangsa Mesianik .

Pengkajian shabbat mbutuhake nyegah kegiyatan kerja, asring banget ditindakake, lan nindakake kegiyatan sing tenang kanggo ngurmati dina kasebut. Posisi tradisional agama Yahudi yaiku Shabbat dina kapitu sing ora rusak diwiwiti saka masarakat Yahudi, minangka lembaga sing pertama lan paling suci, sanajan ana sing menehi asal usul liyane. Variasi tumrap Shabbat nyebar ing agama Yahudi lan, kanthi adaptasi, ing saindenging agama Ibrahim lan akeh agama liyane.

Miturut halakha (ukum agama Yahudi), Shabbat diobservasi wiwit sawetara menit sadurunge surup ing dina Jumuah sore nganti katon telung lintang ing langit nalika Setu wengi.[1] Shabbat diwiwiti kanthi nyithak lilin lan maca berkah. Biasane, telung panganan perayaan dipangan: Sing kapisan dianakake ing dina Jumuah sore, sing nomer loro umume mangan awan ing Setu lan sing kaping telu dianakake ing wayah sore. Panganan sore lan dhahar sore biasane diwiwiti kanthi berkah sing diarani kiddush lan berkah liyane sing diwaca liwat rong roti challah . Panganan kaping telu ora diwartakake Kiddush, nanging kabèh duwe roti loro. Shabbat ditutup dina Setu sore kanthi berkah havdalah .

Shabbat minangka dina perayaan nalika wong-wong Yahudi nggunakake kamardikan saka pakaryan saben dinane. Iki menehi kesempatan kanggo mikir babagan aspek spiritual ing urip lan nglampahi wektu karo kulawarga.

  1. Shulchan Aruch, Orach Chayim 293:2