Kosher

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Huruf U nuduhaké yen produk iki dinyatakaké kosher saka Orthodox Union (OU). Tembung "Pareve" nuduhaké manawa produk iki ora ngemot bahan sing asale saka susu utawa daging.
Kosher McDonald ing Buenos Aires ( Argentina ).

Kosher (basa Ibrani : כַּשְׁרוּת kašrût), sing asale saka tembung kashrut utawa kashruth (basa Ibrani : כָּשֵׁר kāšēr), yaiku istilah ing ukum babagan panganan Yahudi . Selaras karo halakha (ukum Yahudi) panganan diarani kosher (istilah Inggris, saka tembung Ibrani kasher, tegese "pantes" (ing konteks iki tegese pantes dipangan wong Yahudi).

Umume hukum dhasar sing asale saka Kitab Imamat lan Ulangan ing Torah, sing rinci babagan ukum lisan ( Mishnah lan Talmud ) lan dikodifikasi dening Shulkhan Arukh lan mengko dening pimpinan rabinik . Ana akéh alasan sing ditrapaké kanggo hukum kasebut, sing kalebu saka filosofis lan ritualistik nganti praktis lan higienis; Deleng ing ngisor iki kanggo conto lan panjelasan.

Antarané macem-macem aturan ing hukum Kashrut ana Larangan ing akéh kéwan non-kosher kaya ta daging babi, kerang ( moluska lan crustacea ), manéka serangga (kajaba kanggo pesies tartamtu kaya ta walang kosher ), nyampur antaraning daging sapi lan susu, lan angger-anggering Toret sing ngatur cara mateni mamalia lan unggas nuduhaké proses sing diarani shechita . Ana uga undang-undang babagan produk tetanén sing bisa mengaruhi panganan apa-apa.

Panganan sing ora selaras karo hukum Yahudi diarani treifah utawa treif (טְרֵפָה ṭərēp̄āh) ("suwek"); istilah kasebut mula diarani kewan ( kaya ta spesies kosher, kaya ta sapi utawa wedhus ) sing dipateni kanthi cara salah utawa tatu tiwas dening kewan liar lan mulané ora cocog kanggo konsumsi manungsa. Antarané wong Sefardi, istilah iki biasané mung nuduhaké daging sing ora kosher.

Jinis Panganan[besut | besut sumber]

Pangan diarani kosher yen cocog karo kabèh kritéria sing ditrapaké kanggo hukum Yahudi babagan panganan. Barang-barang sing bisa dibatalaké bisa dicampur saka campuran daging lan susu, kanggo nggunakaké bahan-bahan saka Israel sing durung diwastani titens kanthi bener, utawa uga amarga nggunakaké piranti masak sing sadurungé wis digunakaké kanggo panganan sing ora kosher.

Panjelasan Filsafat[besut | besut sumber]

Filsafat Yahudi dibagi 613 mitzvot dadi telung klompok:

  1. Hukum sing duwe panjelasan rasional lan ditampa dening umume wong taat ( mishpatim ).
  2. Hukum bisa dimangerteni sawise katrangan, nanging ora bakal dadi ukum manawa ora ana ukum ing hukum taurat (EDOT).
  3. Aturan sing ora duwe katrangan sing rasional (chukim).

Kosher lan Islam[besut | besut sumber]

Islam duwe aturan panganan sing padha karo panganan , sing diarani halal . akéh produk halal miturut Islam, nanging ana sawetara produk halal sing ora halal miturut aturan Yahudi, kaya ta daging utawa iwak sing ora bersisisk lan bersirip. Sampeyan uga bisa uga kosok balene, kaya ta anggur (ing kasus iki jus jus sing wis diisi / diidini ngadeg nganti 3 dina lan ngalami pangowahan, sing ing Islam diarani Khomr.) Dianggep kosher , nanging ora halal.

Islam lan Yahudi uga sarujuk- beda karo macem-macem panérapan- yen panganan saka kewan daratan bisa dipangan sawise disembelih liwat gulu lan getihen, panganan sing diproses ora kudu dicampur karo sing ora kudu dipangan utawa diproses nganggo peralatan panganan sing ora halal utawa kosher - kajaba peralatan wis diresiki manéh.

Biasané, sadurungé dipateni, kewan sing kosher bakal diberkahi utawa ndedonga, sing padha karo aturan Islam sing mbutuhaké maca jeneng Allah ( basmalah ), saengga wong Islam ing luar negeri bisa mangan panganan sing halal yen ora entuk panganan halal ing papané. Sawise kabèh didhukung saka Al-Quran. Nanging masalah liyané muncul nalika tukang mateni ora ucapaké basmalah, lan isih dianggep luwih halal dening dheweke [pirsani: Maimonedes 'Law of Blessing 11: 5].

Wacan luwih jangkep[besut | besut sumber]

  • James M. Lebeau, Hukum Undhang-undhang Dietis Yahudi: Sanctify Life, Synagogue Judaism Konservatif, New York, 1983
  • Samuel Dresner, Seymour Siegel lan David Pollock Undang-undang Diet Yahudi, Sinagog Inggris, New York, 1982
  • Isidore Grunfeld, Hukum Undhang-undhang Yahudi, London: Soncino, 1972
  • Isaac Klein, Pandhuan kanggo Laku Agama Agama Yahudi, JTSA, 1992
  • Shechita: Perspektif Agama, Sejarah lan Ilmiah, Munk, Penerbit Feldheim, New York, 1976

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sumber babagan praktik sing kosher[besut | besut sumber]

Babagan upacara slametan[besut | besut sumber]

Liyané[besut | besut sumber]