Talmud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kaca Pisanan saka Talmud Babilonia, Traktat Berachot, folio 2a

Talmud (basa Ibrani: תלמוד) ya iku cathetan kang isine ngeneni rembugan para rabi kang ana gandhèngané karo hukum Yahudi, etika, kebiasaan lan sajarah.[1] Talmud dibagi dadi rong komponen: Mishnah, kang awujud kumpulan Hukum Lisan Yudaisme pisanan kang ditulis ; lan Gemara, diskusi ngenani Mishnah lan tulisan-tulisan kang kaitane karo Tannaim kang sering mbahas topik-topik liya lan njabarake Tanakh.[1] Istilah Talmud lan Gemara racaké dinggo ora bareng.[1] Gemara ya iku dhasar kabèh aturan saka hukum rabinik lan akèh dikutip ana ing literatur rabinik kang liyané.[1] Keseluruhan Talmud racaké uga dirujuk dadi (singkatan basa Ibrani kanggo shishah sedarim, utawa "enam tatanan" Mishnah).[1]

Asal-usul[besut | besut sumber]

Studi keyahudian wiwitane ana katulis ananging lésan.[2] Para nabi njabarake lan ngrembug hukum lan mbahas Alkitab Ibrani tanpa ana bantuan karya-karya kang katulis (saliyané sakai kitab-kitab ing Kitab Suci).[2] Nanging, situasi kaya iki maleh kanthi drastis amarga ana akibat saka penghancuran komunitas Yahudi ing taun 70 M, lan pergolakan norma-norma sosial lan hukum Yahudi ang ditimbulke.[2] Amarga para rabi dituntut ngadepi kahanan kang saknyatane lan nembé mliginé Yudaisme tanpa Bait Suci lan Yudea tanpa otonomi lan wacana hukum lan sistem studi oral kang wis suwi ora bisa dipertahanake.[2] Ing jaman iki metu wacana a rabinik wiwit dicathet kanthi tulis.[2] Hukum lésan paling tua kang dicathet dimungkinake ana ing wujud midrashi.[2] Ing kéné diskusi halakhik disusun kanggo tafsiran eksegetis marang Pentateukh.[2] Ananging wujud alternatife, kang digawé miturut topike lan ara miturut ayat-ayat Alkitab, dadi dominan ing taun 200 M.[2] nalika Rabi Judah haNasi ngredaksi Mishnah (משנה).[2]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e www.answers.com (Dipuntingali tanggal 7 juni 2011)
  2. ^ a b c d e f g h i www.jewfaq.org (Dipuntingali tanggal 7 juni 2011)