Sufganiyah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Sufganiyah
Classic Hanukkah sufganiyot.JPG
Classic Hanukkah sufganiyot
Jeneng liyanéSufganiot
JinisJelly doughnut
Panggonan asalEurope
Woworan pokokDough, jelly filling, powdered sugar
Buku masakan: Sufganiyah  Médhia: Sufganiyah

Sufganiyah ( basa Ibrani: סופגנייה or סופגניה‎  [ˌSufɡaniˈja] ; jamak: sufganiyot , Hebrew סופגניותCithakan:IPA-he) yaiku donat jeli bunder sing dipangan ing Israel lan ing saindenging jagad ing festival Hanukkah Yahudi. Donat kasebut digoreng minyak ing jero, diiseni senggol utawa wadhang, banjur diwadhahi gula bubuk. Resep donat diwiwiti ing Eropa ing taun 1500-an lan ing taun 1800-an dikenal dadi Berliner ing Jerman. Wong-wong Yahudi Polandia, sing ngarani ponchik, nggoreng donat kasebut ing schmaltz tinimbang daging babi amarga ukum kashrut. Ponchik kasebut digawa menyang Palestina dening para imigran Yahudi Polandia, ing kana jenenge sufganiyah adhedhasar deskripsi Talmud babagan "adonan spons". Ing Hanukkah, wong-wong Yahudi nindakake adat mangan panganan goreng kanggo mengeti mukjizat sing ana gandhengane karo minyak Candi . [1] Tradhisi mangan jajanan goreng ing Hanukkah dianggep kuno sanajan ing jaman rabi Maimonides ing abad kaping 12, bapakne, Rabi Maimon ben Yosef, nulis manawa "wong ora kudu nganggep kebiasaan mangan sofganim [goreng gorengan ] ing Chanukah. Biyasane Kadmonim [wong-wong kuno] ". Sofganim iki bisa uga kue goreng sing dikum sirup, mirip karo zalabiya modern ana ing negara Arab . [2]

Kutipan[besut | besut sumber]

  1. Shurpin, Yehudah (2018). "Why Eat Latkes and Sufganiyot (Doughnuts) on Chanukah?". Chabad.org. Dibukak ing November 27, 2018.
  2. Ungar, Carol Green (Winter 2012). "The 'Hole' Truth About Sufganiyot". Jewish Action. Orthodox Union. Dibukak ing 2018-05-31.