Olahan Finlan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Karelian pasty
Mämmi, hidangan penutup tradhisional Finlan dengan tambahan susu dan gula.
Lingonberries are common throughout Finland

Masakan Finlan inggih punika hidangan ingkang dipunsajiakén déning tiyang Finlan, kaliyan bahan panganan wujud bahan sejènis sèrèal kados ta gandum cémèng, haver lan jèlai. janganan ingkang dipunginaakén ing masakan tradsional inggih punika Brassica rapa, nanging saksampunè abad kaping 18 dipun-gantos kaliyan kéntang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Masakan Finlan saged dipunbentenaken sipatipun dhedhasar keséhatan, kados ta gandum-ganduman lan buah berry ingkang dipun-ginakaken kanthi frekuen. tiyang mau milih gandum-ganduman kadastai gandum cemeng, haver lan jelai. Jinis buah berry dipun-ginakaken ing masakan Finlan inggih punika Hippophae rhamnoides, blueberry lan Rubus chamaemorus.[1]

Finlan sampun nepangaken konsèp masak ingkang spesifik ing peradaban Barat lan Timur. satunggal konsèp punika inggih punika ngginakaken bumbon crakèn. tepangan punika ingkang spesifik kanggé masakan Finlan ingkang modern. ing sisih panganan ing bawana saged ningkataken popularitas, lan dipunsebat panganan tradhisional. panganan mau gadhah raos sekeco, nanging gadhah efek visual ingkang kiat.[1]

panganan tradhisional Finlan ngginakaken bahan panganan inggih punika iwakn, daging, janganan lan jamur. namung, gaya masak mau bènten satunggal péranganing nagara ke yang lain dan ke kepentingan. Ketika orang Finlan Timur membuat makanan kaliyan bahan katamtu, ing praja kulon resep ingkang spesifik dhedhasar bahan lokal. Jamur mau kawiwitan kanggé dipun-ginakaken déning tiyang Finlan manawi ing Perang Dunia II.[1]

sapunikai, masakan Finlan ugi dipuntingalaken ingkang gampil kanggé nyerna, sebagai bahan utami inggih punika sayuran. panganan punika ugi dipunsediaken ing jumlah ingkang alit. punika tanda manawi nagara ingi Éropa, sami kaliyann Amérika, sampun boten mewajari gaya masak tiyang Finlan. tiyang sampun mengimpor resep lan mengimplementasikan kaliyan makanan sadinten-dinten. Secara umum, Spaghetti Bolognaise, pizza, makanan siyap saji lan jinis variasi salad, inggih punika ingkang sangat umum kanggé Finns. Kota utama ing Finlan ugi nyajiaken masakan Cina, masakan India dan masakan Thailand.[1]

Masakan Finlan ngupas ing kathah kasempatan. punika dipunkasilaken sasampunipun bandingaken kaliyan panganan ingkang saé ing donyaa, kados ta masakan Italia lan masakan Perancis. Namung, tiyang sanès sampun ngklaim manawi masakan Finlan boten gadhah keanekaragaman lan sanèsipun, apresiasi ing kesegaran lan raos ingkang sekeco ing panganan tradhisional Finlan.[1]

Jinis hidangan[besut | besut sumber]

Nasi[besut | besut sumber]

Wonten 3 resep nasi saking Finlan, ya iku:

Ikan[besut | besut sumber]

Wonten 17 resep iwak sakingi Finlan, ya iku:[2] }}

Kue[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e "Sajarah Makanan Finlan" (HTML). 2009. Check date values in: |year= (pitulung)
  2. "Pratélan Resep Ikan Finlan" (URL). 2009. Check date values in: |year= (pitulung)