Niki Lauda

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Niki Lauda
Lauda at 1982 Dutch Grand Prix.jpg
Lair (1949-02-22)22 Fèbruari 1949
Wina, Austria
Tilar donya 20 Mèi 2019(2019-05-20) (umur 70)
Zurich, Swiss
Sejarah karier dalam ajang Formula Satu
Kewarganegaraan Ostenrik Austria
Taun aktif Cithakan:F1Cithakan:F1, Cithakan:F1Cithakan:F1
Tim March, BRM, Ferrari, Brabham, McLaren
Jumlah lomba 177 (171 start)
Juara dunya 3 (1975, 1977, 1984)
Menang 25
Podium 54
Total poin 420,5
Posisi pole 24
Lap tercepat 24
Balapan Kapisanan Grand Prix Austria 1971
Menang Kapisanan Grand Prix Spanyol 1974
Menang Pungkasan Grand Prix Belanda 1985
Balapan Pungkasan Grand Prix Australia 1985

Andreas Nikolaus "Niki" Lauda (lair ing Wina, Austria, 22 Fèbruari 1949 – pati ing Zurich, Swiss, 20 Mèi 2019 ing umur 70 taun) nggih punika pembalap Formula Setunggal saking Austria, Piyambakipun naté Juwara Donya Pembalap F1 ping tiga, menang ing taun 1975, 1977, lan 1984. Andras namung setunggalipun pembalap wonten sajarah F1 ingkang kasil ngrengkuh juwara kagem Ferrari lan McLaren. Piyambakipun dipunanggep minangka pembalap F1 paling ageng dumugi wekdal punika.[1] Kajawi punika, piyambakipun ugi naté dados konsultan kagem Scuderia Ferrari lan manajer tim saking tim balap Formula Setunggal Jaguar, kalih taun. Piyambakipun ugi nyambut damel minangka juru komentar ing Grand Prix F1 wonten TV Jerman lan ketua non-eksekutif Mercedes-AMG Petronas Motorsport. Lauda kagungan 10% saham tim.[2]

Lauda naté ketaton awit saking dhawah nalika Grand Prix Jerman 1976 wonten Nürburgring, ing mriku Ferrari kagunganipun kobong, lan mèh mawon pejah.[3]

Sasampunipun mlebet wonten tim Brabham lan kalih taun mboten mbalap, Lauda nyobi mbalap ing sekawan mangsa kagem McLaren, taun 1982 dumugi 1985, piyambakipun kasil menang ing mangsa 1984, kacèk 0,5 poin saking Alain Prost.

Lauda séda nalika saweg saré, ing surya 20 Mei 2019 wonten Rumah Sakit Universitas Zurich.[4][5][6]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "F1's Greatest Drivers". f1greatestdrivers.autosport.com. Dijupuk 24 Maret 2019.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. "Mercedes give Toto Wolff and Niki Lauda new long-term contracts". skysports.com. Dijupuk 22 Februari 2017.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. Daily Express page 1, 8 & 16 BATTLE FOR LAUDA'S LIFE Monday 2 August 1976 "Heroes pull world champion from race wreck."
  4. "Formula 1 legend Niki Lauda, who was immortalised by film Rush after surviving horrendous burns in a race crash before running his own airline, dies aged 70 - eight months after a lung transplant". The Daily Mail. 21 May 2019. Dijupuk 21 May 2019. 
  5. "Niki Lauda, three-time Formula One world champion, dies aged 70". The Guardian. 21 May 2019. Dijupuk 21 May 2019. 
  6. Formula One legend Niki Lauda dies, age 70