Natriyum bènzowat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Natrium benzoat
102x102px|Rumus skeleton natrium benzoat
200x200px|Bubuk natrium benzoat
Nama
Nama IUPAC
Natrium benzoat
Nama lain
E211, soda benzoat
Penanda
Model 3D (JSmol)
ChEMBL
ChemSpider
ECHA InfoCard 100.007.760
Nomor E E211 (pengawet)
PubChem <abbr title="<nowiki>Compound ID</nowiki>">CID
Nomor RTECS DH6650000
UNII
Sifat
C7H5NaO2
Massa molar 144,10 g·mol−1
Penampilan Bubuk putih/ kristal bening
Bau Tanpa bau
Densitas 1.497 g/cm3
Titik lebur 410 °C (770 °F)
62.7 g/100 mL (0 °C)

62.78 g/100 mL (15 °C)

62.6 g/100 mL (30 °C)

71.11 g/100 mL (100 °C)[1]
Kelarutan Larut dalam ammonia cair, piridin[1]
Kelarutan dalam metanol 8.22 g/100 g (15 °C)

7.55 g/100 g (66.2 °C)[1]
Kelarutan dalam etanol 2.3 g/100 g (25 °C)

8.3 g/100 g (78 °C)[1]
Kelarutan dalam 1,4-Dioksana 818 μg/kg (25 °C)[1]
Bahaya
Piktogram GHS 50x50px|The exclamation-mark pictogram in the Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals (GHS)[2]
Keterangan bahaya GHS Warning
H319[2]
P305+351+338[2]
Titik nyala 100 °C (212 °F; 373 K)
Dosis atau konsentrasi letal (LD, LC):
4100 mg/kg (oral, rat)
Kecuali dinyatakan lain, data di atas berlaku pada temperatur dan tekanan standar (25 °C [77 °F], 100 kPa).
pra=|al=Ya|12x12pxY verifikasi (apa ini pra=|al=Ya|7x7pxYpra=|al=|8x8pxN ?)
Sangkalan dan referensi

Natriyum bènzowat iku rumusé Na C 7 H 5 O 2 . Digunakaké minangka pengawet pangan kanthi nomer E E211 . Iku pepanthan uyah Natrium saka asam benzoat sing katon metu nalika larut ing banyu. Kang bsa diprodhuksi kanthi cara reaksi sodium hydroxide kanthi asam benzoat . Asam benzoat ana ing jumlah cilik ing kranberi, prunes, kayu manis, cengkèh, lan apel .

Piguna[besut | besut sumber]

Pengawet pangan[besut | besut sumber]

Natrium benzoat bisa nahan bakteri lan jamur ing kahanan asam. Digunakaké ing panganan ngandhut asam kayata ombenan karbonasi, jus, selé woh, lan sapituruté Uga digunakaké minangka tambahan obat lan kosmetik . [3] [4]

Farmasi[besut | besut sumber]

Natrium benzoat digunakaké minangka perawatan kanggo gangguan siklus urea. [5] [6]

Liyané[besut | besut sumber]

Uga dipigunakaké ana ing kembang api minangka bubuk bahan bakar sing bisa dijupuk sèmbar nalika dimampetaké ing jero tabung lan diobong.

Mekanisme pengawetan pangan[besut | besut sumber]

Diwiwiti kanthi nyerep asam benzoat menyang jero sel. Menawa pH intraselular mudhun ana nandhang <5, fermentasi anaerobik saka glukosa liwat phosphofruktokinase kurang banget [7] saengga bisa nyegah tambahing lan kalangsungan mikro-organisme kang bisa ngrusak pangan.

Produksi[besut | besut sumber]

Diprodhuksi dening netralisasi asam benzoat kanthi natrium hidroksida. [8] Natrium Benzoat uga bisa digawé kanthi nambah asam benzoat menyang larutan natrium karbonat sing konsentrasi kenthel panas nganti unthuké ilang. Larutan banjur nguap, ngadhem, lan ngristal nganti garing, banjur dibentuk bubuk.

Kasarasan[besut | besut sumber]

Sodium benzoate aman kanggo konsumsi.

Kucing kurang trep karo asam benzoat lan uyah-uyahé tinimbang tikus . [9]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d e http://chemister.ru/Database/properties-en.php?dbid=1&id=1004
  2. a b c Sigma-Aldrich Co., Sodium benzoate. Retrieved on 2014-05-23.
  3. "Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working Group". Cosmeticsdatabase.com. Dijupuk 2013-01-14. 
  4. "Sodium benzoate in Robitussin cough". Rxmed.com. Dijupuk 2013-01-14. 
  5. Häberle, J; Boddaert, N; Burlina, A; Chakrapani, A; Dixon, M; Huemer, M; Karall, D; Martinelli, D; Crespo, PS (2012). "Suggested guidelines for the diagnosis and management of urea cycle disorders". Orphanet journal of rare diseases 7: 32. PMC 3488504. PMID 22642880. doi:10.1186/1750-1172-7-32. 
  6. Wilcken, B (2004). "Problems in the management of urea cycle disorders". Molecular genetics and metabolism. 81 Suppl 1: S86–91. PMID 15050980. doi:10.1016/j.ymgme.2003.10.016. 
  7. Krebs HA, Wiggins D, Stubbs M, Sols A, Bedoya F (September 1983). "Studies on the mechanism of the antifungal action of benzoate". Biochem. J. 214 (3): 657–63. PMC 1152300. PMID 6226283. 
  8. "International Programme On Chemical Safety". Inchem.org. Dijupuk 2013-01-14. 
  9. Bedford PG, Clarke EG (January 1972). "Experimental benzoic acid poisoning in the cat". Vet. Rec. 90 (3): 53–8. PMID 4672555. doi:10.1136/vr.90.3.53. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]