Natrium hidroksida

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Cithakan:Chembox VaporPressureCithakan:Chembox MagSusCithakan:Chembox RefractIndexCithakan:Chembox LattConstCithakan:Chembox LD50
Natrium hidroksida
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [1310-73-2]
PubChem 14798
Nomer EINECS 215-185-5
KEGG D01169
MeSH Sodium+Hydroxide
ChEBI CHEBI:32145
Nomer RTECS WB4900000
SMILES [OH-].[Na+]
InChI 1/Na.H2O/h;1H2/q+1;/p-1
Réferènsi Gmelin 68430
Sifat
Rumus molekul NaOH
Massa molar 39.9971 g mol−1
Panampilan White, waxy, opaque crystals
Ambu odorless
Densitas 2.13 g/cm3[4]
Titik leleh

323 °C, 596 K, 613 °F

Titik umob

1388 °C, 1661 K, 2530 °F

Kelarutan dalam air 418 g/L (0 °C)
1000 g/L (25 °C)[4]
3370 g/L (100 °C)
Kelarutan soluble in glycerol
negligible in ammonia
insoluble in ether
slowly soluble in propylene glycol
Kelarutan dalam methanol 238 g/L
Kelarutan dalam ethanol <<139 g/L
Basicity (pKb) 0.2
Struktur
Struktur kristal Orthorhombic, oS8
Grup ruwang Cmcm, No. 63
Termokimia
Entalpi
pambentukan
standar
fHo298)
−425.8 kJ·mol−1
Entropi molar
standar
So298
64.4 J·mol−1·K−1
Kapasitas panas, C {{{HeactCapacity}}}
Bahaya
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
3
1
 
U.S. Permissible
exposure limit (PEL)
TWA 2 mg/m3[7]
Senyawa kagandhèng
Anion liyané Sodium hydrosulfide
Sodium hydride
Sodium oxide
Kation liyané Lithium hydroxide
Potassium hydroxide
Rubidium hydroxide
Caesium hydroxide
Francium hydroxide
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Sampel natrium hidroksida

Natrium hidroksida, uga dikenal minangka lye lan soda kaustik, [2] [3] minangka senyawa anorganik kanthi rumus NaOH. Iki minangka senyawa ion padat putih sing kasusun saka natrium kation Na+ lan anion hidroksida OH-. Natrium hidroksida iki kaustik tingkat dhuwur basa lan alkali sing kaurai protein ing sekitar suhu biasa lan bisa nimbulaké kobong kimia sing parah. Zat iki larut ing banyu, lan gampang nyedhot kelembapan lan karbon dioksida saka udhara. Wangun seri hidrasi NaOH·nH2O [8] monohidrat NaOH·H2O kristalisasi saka larutan banyu ing antarané 12.3 lan 61.8 ° C. "Natrium hidroksida" sing kasedhiya kanthi komersial asring monohidrat iki, lan data sing diterbitaké bisa uga nyebut monohidrat tinimbang senyawa anhidrat.

Minangka salah sawijining hidroksida paling gampang, natrium hidroksida asring dienggo bareng karo banyu netral lan asem hidroklorat asem kanggo nduduhaké skala pH tumrap siswa ing pelajaran kimia.[9] Natrium hidroksida digunakaké ing pirang-pirang industri: ing pabrik bubur kertas lan kertas, tekstil, banyu ombé, sabun lan deterjen, lan minangka paresik saluran. Produksi saindenging jagad ing taun 2004 udakara 60 yuta ton, déné kabutuhané kira-kira 51 yuta ton.[10]

Prodhuksi natrium hidroksida[besut | besut sumber]

Natrium hidroksida diprodhuksi kanthi industri minangka solusi 50% kanthi variasi prosès kloralkali elektrolitik. [11] Gas klorin uga diprodhuksi ing prosès iki. [11] Natrium hidroksida padat dipikolehi saka larutan iki kanthi penguapan banyu. Natrium hidroksida padat umumé didol minangka serpihan, prill, lan blok cor. Miturut sejarah, natrium hidroksida diprodhuksi ngeréaksi natrium karbonat lan kalsium hidroksida ing réaksi metatesis sing njupuk kauntungan saka kasunyatan manawa natrium hidroksida larut, dene kalsium karbonat ora. Prosès iki diarani kaustik.[12]

Ca(OH)2(aq) + Na2CO3(s) → CaCO3(s) + 2 NaOH(aq)

Guna natrium hidroksida[besut | besut sumber]

Natrium hidroksida minangka basis kuwat sing populer digunakaké ing indhustri. Natrium hidroksida digunakaké ing produksi uyah natrium lan deterjen, regulasi pH, lan sintesis organik. Umumé, paling asring ditangani minangka solusi banyu, [9] amarga solusi luwih murah lan luwih gampang ditangani. Natrium hidroksida digunakaké ing pirang-pirang skenario sing dikarepaké nambah alkalinitas campuran, utawa kanggo netralaké asem. Minyak mentah sing kurang bermutu bisa diolah nganggo natrium hidroksida kanggo ngilangi regetan belerang ing prosès sing diarani cuci kaustik. Kaya ing ndhuwur, natrium hidroksida réaksi karo asem lemah kayata hidrogen sulfida lan merkaptan kanggo ngasilaké uyah natrium sing ora molah malih, sing bisa dicopot. Sampah sing dibentuk beracun lan angel diatasi, lan prosès kasebut dilarang ing pirang-pirang negara amarga iki. Trafigura nalika taun 2006[13], nggunakaké prosès kasebut banjur mbuwang sampah ing Pantai Gading.[14]

Bebaya natrium hidroksida[besut | besut sumber]

Natrium hidroksida disimpen ing tangki

Natrium hidroksida uga rada korosif kanggo kaca, sing bisa nyebabaké kerusakan kaca utawa nyebabaké sendhi kaca ing ngisor bisa kaiket. [12] Natrium hidroksida bisa nyebabaké réaksi sawetara logam, kayata aluminium sing beréaksi karo alkali kanggo ngasilaké gas hidrogen [15]

Papan nyimpen natrium hidroksida[besut | besut sumber]

Natrium hidroksida asring disimpen ing botol kanggo digunakaké ing laboratorium skala cilik, ing kontainer medium (wadhah volume medium) kanggo penanganan lan transportasi kargo, utawa ing tangki panyimpenan stasioner kanthi volume nganti 100.000 galon kanggo pabrik produksi utawa limbah banyu kanthi NaOH ekstensif nggunakaké Bahan umum sing kompatibel karo natrium hidroksida lan asring digunakaké kanggo panyimpenan NaOH kalebu: poliethelin (HDPE, XLPE), baja karbon, polivinil klorida (PVC), baja tahan karat, lan serat kaca kanthi plastik penguat (FRP). [16]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. a b "Sodium Hydroxide – Compound Summary". Dibukak ing June 12, 2012.
  2. a b "Material Safety Datasheet" (PDF). certified-lye.com.
  3. a b "Material Safety Datasheet 2" (PDF). hillbrothers.com. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2012-08-03. Dibukak ing 2012-05-20.
  4. a b Haynes, p. 4.90
  5. Haynes, p. 4.135
  6. Michael Chambers. "ChemIDplus – 1310-73-2 – HEMHJVSKTPXQMS-UHFFFAOYSA-M – Sodium hydroxide [NF] – Similar structures search, synonyms, formulas, resource links, and other chemical information.". nih.gov.
  7. Cithakan:PGCH
  8. P. R. Siemens, William F. Giauque (1969): "Entropies of the hydrates of sodium hydroxide.
  9. a b "Examples of Common Laboratory Chemicals and their Hazard Class".
  10. Cithakan:Ullmann
  11. a b Fengmin Du, David M Warsinger, Tamanna I Urmi, Gregory P Thiel, Amit Kumar, John H Lienhard (2018). "Sodium hydroxide production from seawater desalination brine: process design and energy efficiency". Environmental Science & Technology. 52 (10): 5949–5958. Bibcode:2018EnST...52.5949D. doi:10.1021/acs.est.8b01195. PMID 29669210. |hdl-access= requires |hdl= (pitulung)CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  12. a b Deming, Horace G. (1925). General Chemistry: An Elementary Survey Emphasizing Industrial Applications of Fundamental Principles (2nd ed.). New York: John Wiley & Sons, Inc. p. 452.
  13. Sample, Ian (16 September 2009). "Trafigura case: toxic slop left behind by caustic washing". The Guardian. Dibukak ing 2009-09-17.
  14. "Trafigura knew of waste dangers". BBC Newsnight. 16 September 2009. Dibukak ing 2009-09-17.
  15. "aluminium_water_hydrogen.pdf (application/pdf Object)" (PDF). www1.eere.energy.gov. 2008. Diarsip saka sing asli (PDF) ing September 14, 2012. Dibukak ing January 15, 2013.
  16. "Sodium Hydroxide Storage Tanks & Specifications". Protank (ing basa Inggris). 2018-09-08. Dibukak ing 2018-11-21.