Swasana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Atmosfèr bumi saka akasa
Proporsi gas ing atmosfèr bumi

Atmosfèr utawa swasana iku lapisan gas kang mbungkus sawijining planit, kalebu bumi, saka lumah planit mau tekan adoh ing sanjabaning akasa. Ing bumi, atmosfèr ana saka 0 km sandhuwuré lumah lemah, tekan udakara 560 km sandhuwuring lumah bumi. Atmosfèr kasusun saka sapérangan lapisan, kang dijenengi miturut fenomena kang dumadi ing lapisan mau.

Atmosfèr Bumi kapérang saka nitrogen (78.17%) lan oksigen (20.97%), kanthi sithik argon (0.9%), karbondioksida (variabel, nanging udakara 0.0357%), uwab banyu, lan gas liyané. Atmosfèr ngreksa kauripan ing bumi kanthi nyerep radiasi sinar ultraviolet saka srengéngé lan ngurangi suhu èkstrém ing antananing awan lan bengi. 75% saka atmosfèr ana ing 11 km saka lumah planit.

Atmosfèr ora duwé watesan ndadak, nanging saya tipis saka sithik kanthi tambahing kadhuwuran, ora ana wates kang pesthi antarané atmosfèr lan akasa luwar.

Lapisan-Lapisan[besut | besut sumber]

Atmosfer bumi iku kesusun saking lapisan-lapisan:

Mugi Pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]