Mulud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Mulud, utawa biyasa ingaran Maulud utawa Rabiul awal, iku sasi katelu sajeroning kalèndher Jawa, sawisé Sapar lan sadurungé Bakdamulud utawa Rabiul akir. Sajeroning kapitayan Jawa lan Islam, ana sawetara sasi kang dianggep wigati, ya iku antarané sasi Sura, Mulud, Rejeb, Pasa utawa Pasa, Sawal, lan Besar.

Sasi Mulud wigati tumraping umat Islam ing Jawa awit ing tanggal 12 sasi iki minangka dina klairan Muhammad. Ing tanah Jawa, mligi ing Yogyakarta pahargyan sasi Mulud iki dianakaké kanthi gedhèn-gedhènan kanthi Grebeg Mulud utawa Sekatèn.

Ing tlatah Cirebon uga ana pahargyan kanggo ngurmati dina klairan Muhammad iki kanthi Grebeg Mulud kang diarani Panjang Jimat, kang dianakaké ing Kraton Kasepuhan, Kraton Kanoman lan Kraton Kacirebonan.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Epress:Perayaan Riyaya Islam

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sasi jroning kalèndher hijriyah

MuharramSafarRabiul awalRabiul akhirJumadil awalJumadil akhirRajabSya'banRamadhanSyawalDzulkaidahDzulhijjah