Mulud

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Mulud, utawa uga lumrah ingaran Maulud utawa Rabiul awal, iku sasi katelu sajeroning kalèndher Jawa, sawisé Sapar lan sadurungé Bakdamulud utawa Rabiul akir. Sajeroning kapitayan Jawa lan Islam, ana sawatara sasi kang dianggep wigati, ya iku antarané sasi Sura, Mulud, Rejeb, Pasa utawa Pasa, Sawal, lan Besar.

Sasi Mulud wigati tumraping umat Islam ing Jawa awit ing tanggal 12 sasi iki minangka dina miyosé Kangjeng Nabi Muhammad. Ing tanah Jawa, mligi ing Yogyakarta lan Surakarta pèngetan sasi Mulud iki dianakaké gedhèn-gedhènan kanthi pahargyan Garebeg Mulud utawa Sekatèn.

Ing tlatah Cirebon uga ana pahargyan kanggo ngurmati dina miyosé Muhammad iki kanthi Grebeg Mulud kang diarani Panjang Jimat, kang dianakaké ing Karaton Kasepuhan, Karaton Kanoman lan Karaton Kacirebonan.[1]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Epress:Perayaan Riyaya Islam

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sasi jroning kalèndher hijriyah

MuharramSafarRabiul awalRabiul akhirJumadil awalJumadil akhirRajabSya'banRamadhanSyawalDzulkaidahDzulhijjah