Sura

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Sura utawa jroning kalèndher Hijriah disebut Muharam iku sasi pisanan ing Kalèndher Jawa. Tumraping wong Jawa, sasi iki dianggep wigati banget amarga dadi sasi kang pisanan. Ing sasi Sura iki sawetara masarakat Jawa isih mèngeti kanthi manembah marang Gusti kang gawé urip.[1]. Utamané ing dina wiwitan ya iku Siji Sura, sawetara masarakat ana kang ngayahi panyucèn dhiri kanthi adus ing kali, sendhang, segara, utawa ing ngomah lan sawengi muput ora turu. Déné klompok masarakat liyané ana kang nanggap lan nonton wayang kulit lan ana uga kang ziarah menyang panggonan suci lan nglakoni tapabrata utawa mèdhitasi. Tanggal siji Sura uga wektu kang becik kanggo ngresiki pusaka, kaya keris, tumbak lsp.[2]. Ing kapercayan Jawa isih akèh kang percaya ora gelem nganakaké pahargyan wigati kayadéné mantu (palakrama) ing sasi Sura.

Umur sasi[besut | besut sumber]

Umur utawa cacahing dina ing kalèndher Jawa iku saben taun ora ajeg. Nanging kanggo sasi Sura cacahing dina ana ing taun 1 /kapisan (Alip), 2 /kapindho (Éhé), 3 /katelu (Jimawal), 4 /kapapat (Jé), 5 /kalima (Dal), 6 /kaenem (Bê), 7 /kapitu (Wawu) utawa 8 /kawolu (Jimakir) tetep padha, ya iku 30 dina. Kanggo luwih cethané, umur utawa cacahing dina ing sasi kalèndher Jawa bisa mirsani tabel ing ngisor iki:

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ Joglosemar:Javanese Calendar and its Significance to Mystical Life
  2. ^ Ritual pèngetan Siji Sura ing sawetara panggonan

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Sasi jroning kalèndher hijriyah

MuharramSafarRabiul awalRabiul akhirJumadil awalJumadil akhirRajabSya'banRamadhanSyawalDzulkaidahDzulhijjah


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sura&oldid=968239"