Mohandas Gandhi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mohandas Gandhi
Wajah Gandhi tersenyum, mengenakan kacamata.
Lair (1869-10-02)2 Oktober 1869
Porbandar, Agen Kathiawar, India Britania[1]
Pati 30 Januari 1948(1948-01-30) (umur 78)
New Delhi, Jajahan India
Jalaran pati Rajapejah
Dikremasi ing Rajghat, Delhi.
28°38′29″L 77°14′54″W / 28.6415°L 77.2483°W / 28.6415; 77.2483
Bangsa India
Jeneng liya Mahatma Gandhi, Bapu, Gandhiji
Almamater Samaldas College, Bhavnagar,
Inner Temple, London
Kondhang awit Tokoh utama gerakan kemerdekaan India,
mencetuskan ide Satyagraha lan Ahimsa
menyerukan non-kekerasan,
pasifisme
Agama Hinduisme
Bojo Kasturba Gandhi
Anak Harilal
Manilal
Ramdas
Devdas
minangka putra kang tilar donya ing wayah bayi
Wong tuwa Putlibai Gandhi (ibu)
Karamchand Gandhi (bapak)
Tandha tangan
Gandhi signature.svg

Mohandas Karamchand Gandhi (2 Oktober 186930 Januari 1948) (aksara Devanagari: मोहनदास करमचन्द गांधी) ugi dipun kenal kanthi asma Mahatma Gandhi (basa Sangskerta: "jiwa agung") punika pamimpin spiritual lan pulitikus saking India. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah negari ingkang dados koloni Britania Raya. Padunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngimpèkaken kamardhikan, supados saged nata lan mréntah negarinipun piyambak. Gandhi minangka salah satunggilipun piyantun ingkang paling wigatiing salebeting Gerakan Kamarddikan India. Piyambakipun punika satunggiling aktivis ingkang boten ngginakaken kakerasan, lan ngusung gerakan kamarddikan kanthi aksi demonstrasi damai.

Biografi[besut | besut sumber]

Gandhi lair 2 Oktober 1869 ing negari bagéan Gujarat India. Sawetawis anggota keluarganipun nyambut damel wonten ing pamaréntahan. Wekdal nèm-nèman, Gandhi pindhah dhateng Inggris kanggé sinau bab hukum. Saksampunipun dados pengacara, Gandhi késah dhateng Afrika Selatan, satunggiling koloni Inggris, lan salami wonten ing mrika piyambakipun ngalami diskriminasi ras ingkang dipun wastani apartheid. Piyambakipun lajeng mutusaken badhé dados aktivis pulitik supados saged ngrobih hukum-hukum ingkang diskriminatif punika wau. Gandhi lajeng ngadegaken satunggiling gerakan non-kakerasan.

Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu proses kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah Kemaharajaan Britania lajeng ambangun Persemakmuran.

Rakyat saking sawetawis agami lan suku ingkang bènten-bènten ingkang gesang wonten ing India wekdal punika yakin yèn India peryogi dipun pecah dados sawetawis negari supados saben kelompok saged gadhah negari piyambak. Kathah ingkang péngin supados para pemeluk agama Hindu lan Islam nggadhahi negari piyambak. Gandhi punika satunggiling pemeluk agami Hindu nanging piyambakipun remen dhumateng pemikiran-pemikiran saking agama-agama sanès klebet agami Islam lan Kristen. Piyambakipun percanten yèn manungsa saking sadaya agami kedah nggadhahi hak ingkang sami lan gesang sesarengan sacara damai wonten ing satunggaling negari.

Taun 1947, India siyos mardhika lan pecah dados kalih negari, India lan Pakistan. Bab punika boten dipun sarujuki déning Gandhi.

Prinsip Gandhi, satyagraha, asring dipun terjemahaken dados "margi ingkang leres " utawi "margi tumuju kabébasan ", sampun maringi inspirasi dhumateng generasi aktivis-aktivis dhémokrasi lan anti-rasisme kados Martin Luther King, Jr. lan Nelson Mandela. Gandhi asring mratélaaken yèn nilai-nilai ajaranipun prasaja sanget, ingkang adhedhasar kapercayan Hindu tradisional: leres (satya), lan non-kakerasan (ahimsa).

Wonten ing 30 Januari 1948, Gandhi dipun perjaya déning satunggiling tiyang Hindu ingkang murka amargi Gandhi dipun anggep langkung mihak dhumateng kaum Muslim.

Warisan ajaran Gandhi di Indonésia[besut | besut sumber]

Selain tokoh-tokoh perjuangan anti kekerasan, keadilan dan perdamaian di tingkat dunia, di Indonésia pun ajaran Gandhi menemukan lahan yang subur. Ibu Gedong Bagoes Oka, misalnya, menemukan inspirasi perjuangannya di dalam ajaran Gandhi. Ia mendirikan Ashram Gandhi di Candhi Dasa, Bali sebagai pusat pendidikan dan pengamalan ajaran-ajaran Gandhi tersebut.

Kutipan[besut | besut sumber]

  • "Mereka yang berjiwa lemah tak akan mampu memberi seuntai maaf tulus. Pemaaf sejati hanya melekat bagi mereka yang berjiwa tangguh."

Lain-lain[besut | besut sumber]

Gandhi tidak pernah menerima Penghargaan Perdamaian Nobel, meski dia dinominasikan lima kali antara 1937 dan 1948. Beberapa dekade kemudian, hal ini disesali secara umum oleh pihak Komite Nobel. Ketika Dalai Lama dianugerahi Penghargaan Nobel pada 1989, ketua umum Komite mengatakan bahwa ini merupakan "sebuah bentuk mengenang Mahatma Gandhi". Museum elektronik Nobel mempunyai artikel mengenai hal tersebut. [1] Sepanjang hidupnya, aktivitas Gandhi telah menarik berbagai komentar dan opini. Misalnya, sebagai penduduk Kerajaan Britania, Winston Churchill pernah berkata "Menyedihkan...melihat Mr. Gandhi, seorang pengacara Kuil Tengah yang menghasut, sekarang tampil sebagai seorang fakir yang tipenya umum di Timur, menaiki tangga Istana Viceregal dengan badan setengah-telanjang." Begitu juga dengan Albert Einstein yang berkomentar berikut mengenai Gandhi: "(Mungkin) para generasi berikut akan sulit mempercayai bahwa ada orang seperti ini yang pernah hidup di dunia ini." Karya Mahatma Gandhi tidak terlupakan oleh generasi berikutnya. Cucunya, Arun Gandhi dan Rajmohan Gandhi dan bahkan anak cucunya, Tushar Gandhi, adalah aktivis-aktivis sosio-pulitik yang terlibat dalam mempromosikan non-kekerasan di seluruh dunia.

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala jawi[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Gandhi, Rajmohan (2006), pg 1-3.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mohandas_Gandhi&oldid=1049213"