Mohandas Gandhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mohandas Gandhi
Wajah Gandhi tersenyum, mengenakan kacamata.
Lair 2 Oktober 1869
Porbandar, Agen Kathiawar, India Britania[1]
Pati 30 Januari 1948 (umur 78)
New Delhi, Jajahan India
Jalaran pati Rajapejah
Pasaréyan Dikremasi ing Rajghat, Delhi.
28°38′29″N 77°14′54″E / 28.6415°N 77.2483°E / 28.6415; 77.2483
Kabangsan India
Jeneng liya Mahatma Gandhi, Bapu, Gandhiji
Alma mater Samaldas College, Bhavnagar,
Inner Temple, London
Misuwur bab Tokoh utama gerakan kemerdekaan India,
mencetuskan ide Satyagraha lan Ahimsa
menyerukan non-kekerasan,
pasifisme
Agama Hinduisme
Garwa Kasturba Gandhi
Putra/putri Harilal
Manilal
Ramdas
Devdas
minangka putra kang tilar donya ing wayah bayi
Tiyang sepuh Putlibai Gandhi (ibu)
Karamchand Gandhi (bapak)
Tapak asma

Mohandas Karamchand Gandhi (2 Oktober 186930 Januari 1948) (aksara Devanagari: मोहनदास करमचन्द गांधी) ugi dipun kenal kanthi asma Mahatma Gandhi (basa Sangskerta: "jiwa agung") punika pamimpin spiritual lan politikus saking India. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah negari ingkang dados koloni Britania Raya. Pedunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngimpèkaken kamardhikan, supados saged nata lan mréntah negarinipun piyambak. Gandhi minangka salah satunggilipun piyantun ingkang paling wigatiing salebeting Gerakan Kamarddikan India. Piyambakipun punika satunggiling aktivis ingkang mboten ngginakaken kakerasan, lan ngusung gerakan kamarddikan kanthi aksi demonstrasi damai.

Biografi[sunting | sunting sumber]

Gandhi lair 2 Oktober 1869 ing negari bagéan Gujarat India. Sawetawis anggota keluarganipun nyambut damel wonten ing pamaréntahan. Wekdal nèm-nèman, Gandhi pindhah dhateng Inggris kanggé sinau bab hukum. Saksampunipun dados pengacara, Gandhi késah dhateng Afrika Selatan, satunggiling koloni Inggris, lan salami wonten ing mrika piyambakipun ngalami diskriminasi ras ingkang dipun wastani apartheid. Piyambakipun lajeng mutusaken badhé dados aktivis politik supados saged ngrobih hukum-hukum ingkang diskriminatif punika wau. Gandhi lajeng ngadegaken satunggiling gerakan non-kakerasan.

Nalika wangsul dhateng India, piyambakipun mbiyantu proses kamardikan India saking penjajahan Inggris; bab punika dados inspirasi kanggé rakyat ing koloni-koloni sanèsipun ndhèrèk berjuang supados pikantuk kamardikan lan mecah Kemaharajaan Britania lajeng ambangun Persemakmuran.

Rakyat saking sawetawis agami lan suku ingkang bènten-bènten ingkang gesang wonten ing India wekdal punika yakin yèn India peryogi dipun pecah dados sawetawis negari supados saben kelompok saged gadhah negari piyambak. Kathah ingkang péngin supados para pemeluk agama Hindu lan Islam nggadhahi negari piyambak. Gandhi punika satunggiling pemeluk agami Hindu nanging piyambakipun remen dhumateng pemikiran-pemikiran saking agama-agama sanès klebet agami Islam lan Kristen. Piyambakipun percanten yèn manungsa saking sedaya agami kedah nggadhahi hak ingkang sami lan gesang sesarengan sacara damai wonten ing satunggaling negari.

Taun 1947, India siyos mardhika lan pecah dados kalih negari, India lan Pakistan. Bab punika mboten dipun sarujuki déning Gandhi.

Prinsip Gandhi, satyagraha, asring dipun terjemahaken dados "margi ingkang leres " utawi "margi tumuju kabébasan ", sampun maringi inspirasi dhumateng generasi aktivis-aktivis demokrasi lan anti-rasisme kados Martin Luther King, Jr. lan Nelson Mandela. Gandhi asring mratélaaken yèn nilai-nilai ajaranipun prasaja sanget, ingkang adhedhasar kapercayan Hindu tradisional: leres (satya), lan non-kakerasan (ahimsa).

Wonten ing 30 Januari 1948, Gandhi dipun perjaya déning satunggiling tiyang Hindu ingkang murka amargi Gandhi dipun anggep langkung mihak dhumateng kaum Muslim.


Ugi pirsani[sunting | sunting sumber]

Pranala jawi[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gandhi, Rajmohan (2006), pg 1-3.
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mohandas_Gandhi&oldid=846073"