Basa Koréa: Béda antara owahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gedhéné ora owah ,  1 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (9))
(→‎top: ganti isi, replaced: arupa → wujud)
'''Basa Koréa''' (한국어/조선말) iku basa kang paling akèh dianggo ing [[Koréa]], lan dadi basa resmi [[Koréa Kidul]] lan [[Koréa Lor]]. Basa iki uga dituturaké kanthi luas ing [[Laladan Otonomi Koréa Yanbian|Yanbian]] ing [[Cina]] timur laut. Secara keseluruhan terdapat sakiwa-tengené 78 yuta penutur basa Koréa ing saindhenging donya kalebu kelompok-kelompok gedhé ing [[Uni Sovyèt]], [[Amérika Sarékat|AS]], [[Kanada]] lan [[Jepang]]. [[Klasifikasi]] resmi basa Koréa isih durung disetujoni kanthi universal, nanging dianggep déning akèh wong minangka [[basa isolat]]. Sawetara [[ahli basa]] nglebokaké sajeroning golongan [[basa Altaik]]. Basa Koréa uga akèh mèmper karo [[basa Jepang]] kang status kakerabatané uga kurang jelas.
 
Sistem panulisan basa Koréa kang asli — karan [[Hangul]] — minangka sistem kang [[silabik]] lan [[fonetik]]. Aksara-aksara [[Sino-Koréa]] ([[Hanja]]) uga dipigunakaké kanggo nulis basa Koréa. Sanadyan tembung-tembung kang paling umum dipigunakaké arupawujud [[Hangul]], punjul 70% kosakata basa Koréa dumadi saka tembung-tembung kang diwangun saka [[Hanja]] utawa dijupuk saka basa [[Mandarin]].
 
Huruf iki kawanuhaké déning [[Raja Sejong]] ing [[abad angka 15]], dikenal minangka Hunmin Jeongeum. Nanging istilah Hangul nembé dikenal ing wiwitan [[abad angka 20]]. Sawisé Hangeul dipigunakaké, mung isih tetep dianggo, déné Hangeul dianggo déning wong-wong kang ora duwé pendhidhikan, wanita lan bocah-bocah.
352.730

besutan

Menu navigasi