Masakan Finlandia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Karelian pasty
Mämmi, hidangan penutup tradisional Finlandia dengan tambahan susu dan gula.
Lingonberries are common throughout Finland

Masakan Finlandia inggih punika hidangan ingkang dipunsajiakén déning tiyang Finlandia, kaliyan bahan panganan arupa bahan sejènis sèrèal kadasta gandum cémèng, haver lan jèlai. janganan ingkang dipunginaakén ing masakan tradsional inggih punika Brassica rapa, ananging saksampunè abad ke-18 dipun-gantos kaliyan kéntang.

Sajarah[besut | besut sumber]

Masakan Finlandia saged dipunbentenaken sifatipun adhedhasar keséhatan, kadasta gandum-ganduman lan buah berry ingkang dipun-ginakaken kanthi frekuen. tiyang kasebut milih gandum-ganduman kadastai gandum cemeng, haver lan jelai. Jinis buah berry dipun-ginakaken ing masakan Finlandia inggih punika Hippophae rhamnoides, blueberry lan Rubus chamaemorus.[1]

Finlandia sampun nepangaken konsep masak ingkang spesifik ing peradaban Barat lan Timur. satunggal konsep punika inggih punika ngginakaken rempah-rempah. tepangan punika ingkang spesifik kanggé masakan Finlandia ingkang modern. ing sisih panganan ing bawana saged ningkataken popularitas, lan dipunsebat panganan tradisional. panganan kasebut gadahi raos sekeco, ananging gadahi efek visual ingkang kiat.[1]

panganan tradisional Finlandia ngginakaken bahan panganan inggih punika iwakn, daging, janganan lan jamur. namung, gaya masak kasebut bènten satunggal pérangan saking nagara ke yang lain dan ke kepentingan. Ketika orang Finlandia Timur membuat makanan kaliyan bahan katamtu, ing praja kulon resep ingkang spesifik adhedhasar bahan lokal. Jamur kasebut kawiwitan kanggé dipun-ginakaken déning tiyang Finlandia manawi ing Perang Dunia II.[1]

sapunikai, masakan Finlandia ugi dipuntingalaken ingkang gampil kanggé nyerna, sebagai bahan utami inggih punika sayuran. panganan punika ugi dipunsediaken ing jumlah ingkang alit. punika tanda manawi nagara ingi Éropah, sami kaliyann Amérika, sampun boten mewajari gaya masak tiyang Finlandia. tiyang sampun mengimpor resep lan mengimplementasikan kaliyan makanan sedinten-dinten. Secara umum, Spaghetti Bolognaise, pizza, makanan siyap saji lan jinis variasi salad, inggih punika ingkang sangat umum kanggé Finns. Kota utama ing Finlandia ugi nyajiaken masakan Cina, masakan India dan masakan Thailand.[1]

Masakan Finlandia ngupas ing kathah kasempatan. punika dipunkasilaken sasampunipun bandingaken kaliyan panganan ingkang saé ing donyaa, kadasta masakan Italia lan masakan Perancis. Namung, tiyang sanès sampun ngklaim manawi masakan Finlandia boten gadahi keanekaragaman lan sanèsipun, apresiasi ing kesegaran lan raos ingkang sekeco ing panganan tradisional Finlandia.[1]

Jinis hidangan[besut | besut sumber]

Nasi[besut | besut sumber]

Wonten 3 resep nasi saking Finlandia, ya iku:

Ikan[besut | besut sumber]

Wonten 17 resep iwak sakingi Finlandia, ya iku:[2] }}

Kue[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e "Sajarah Makanan Finlan" (HTML). 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  2. ^ "Pratélan Resep Ikan Finlan" (URL). 2009.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)