Masakan Bihar

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Masakan Bihar (basa Hindi: बिहारी खाना) inggih punika masakan asalipun saking Bihar ing India lor. Mayoritas tiyang Bihar inggih punika nganut agami Buddha utawi Hindu ingkang botén madang ndok, pitik, iwak, utawi daging kèwan. ménawi punika amargi, sébagian agéng hidangan ing masakan Bihar inggih punika hidangan vègètarian. ménawinipun mékatén, hidangan daging ugi dipun tépang ing Bihari lan kawasan Mithila. panganan utami ing Bihar inggih punika sékul utawi dal kaliyan tarkari, lan achar]].[1] Isi hidangan dalam thali gantos saben 3-4 wulan ngikuti musim ing Bihari. Hidangan ingkang ajeg namung sekul, roti (makanan India), acar, chutney, dal, lan produk susu.

Titikan khas masakan Bihar inggih punika chhonkna (ngoreng rempah kaliyan lenga) ginaaken panchforan utawi campuran lima rempah ingkang kaperang saking adas legi, biji sesawi (sarson), klabet (methi), ajwain, lan jinten cemeng (mangraila). tiyang bihar ugi remen ngelampahi bhoonjana (nggoreng panganan). lenga goreng ingkang dipuengge inggih punika lenga mustar.[2]

Kadhi bari inggih punika hidangan populer saking Bihar arupa goreng glepung tepung ing kuah kentel kacampur yogurt lan bumbu rempah. Kadhi bari dipunmadhang dados lawuh ing wekdal madhang sekul .[3]

Makanan tradisional[besut | besut sumber]

Makanan vegetarian[besut | besut sumber]

Hidangan roti[besut | besut sumber]

Hidangan Pambuka[besut | besut sumber]

Panganan ringan[besut | besut sumber]

Kue[besut | besut sumber]

boten kados kue-kue Oriya lan Bengali ingkang dipunrendem ing salebeting toya gendhis lan basah, kue-kue dair Bihar umumipun garing.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Cuisine of Bihar". Indiasite.dom. Retrieved 2009-0 -2.  Check date values in: |access-date= (help)
  2. ^ "Recipes in Bihar and Jharkhand". Recipes of India. Retrieved 2012-11-08. 
  3. ^ "Art & Culture". Retrieved 2009-0 -2.  Check date values in: |access-date= (help)

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakan_Bihar&oldid=986441"