Kheer

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kheer Trio.jpg

Kheer ( kheeri, payesh, payox [1] , payasam utawa phirni ) ya iku panganan manis lan sajinis puding teles sing misuwur ing anak bawana India, biasane digawe kanthi nggodhog susu, gula utawa gula abang, lan beras, sanajan beras kadhangkala diganti karo salah siji saka ing ngisor iki: daal gandum bulgur, millet, tapioka, bihun, utawa jagung manis . Biasane dibumbui karo klapa garing, kapulaga, kismis, kunyit, kacang mete, pistachio, almond, utawa woh-wohan garing lan kacang-kacangan liyane, lan bubar uga entuk popularitas. Biasane disedhiyakake minangka panganan cuci mulut . [2] [3]

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung kheer asale saka tembung Sansekerta kanggo susu, ksheer (क्षीर). Ksheer uga minangka jeneng kuno kanggo puding beras manis. Miturut sejarawan panganan KT Achaya, kheer utawa payas, kaya sing dikenal ing India kidul, minangka panganan sing populer ing India kuno . Pisanan kasebut ing literatur India kuno, yaiku campuran beras, susu lan gula, formula sing wis tahan luwih saka rong ewu taun. Payas uga minangka panganan pokok ing candhi Hindu, utamane, lan dadi Prasāda kanggo para penyembah.

Resep kheer[besut | besut sumber]

Cepakake glepung beras ing 3 cangkir banyu lan disaring. Banjur cook ing kurang panas kanggo 15-20 menit. Tambah susu lan aduk, lan masak nganti 10 menit liyane. Tambah gula (yen ora nganggo senggol utawa madu utawa jus anggur) lan kapulaga lan banyu mawar menyang Kheer lan copot saka panas sawise nggodhok rong menit. Phirni uga digawe tanpa gula lan dipangan nganggo jus anggur utawa madu utawa kembang utawa senggol woh.

[3]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "পায়স (Payox)". Xobdo Online Assamese Dictionary.
  2. "Kheer: The Quintessential Indian Milk Affair". Dibukak ing 21 April 2020.
  3. a b "A truly international dessert". Hindustan Times. 3 October 2009. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "ht" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda