Jagung manis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Jagung Manis (zea mays, jinis Saccharata ) menika salah satunggal jinis-jinis jagung komersil ingkang langkung utami, lajeng jagung sejatosipun (ugi umum kasebat jagung ladang utawi field corn). Kautaman kasebat inggih menika kandutan gendhis (utaminipun sukrosa ) ingkang inggil rikala dipunpanen. Panen kangge produksi tansah cekap rikala tasih nem (rantam “masak susu“, kirang langkung 18-22 dinten sasampunipun polinasi occurs).

Rasa manis ana jagung menika nalika panen kasedhiya amarga jagung menika nggadhahi kandungan ingkang sajroning satunggaling utawa pirang-pirang gen ingkang bisa mbentuk dados rantai polisakarida, supaya isi jagung gagal menika mbentuk pati kanthi jumlah ingkang kathah. Minangka asil kegagalan menika, nalika isi jagung garing bakal dados kriput.

Ora kaya jagung ladang, jagung manis biasane ora bisa didol minangka gawe pakan kewan, ananging minangka konsumsi manungsa. ngolah jagung manis menika bisa di godog, dibakar, utawa digawé bubur jagung. Jagung manis ing klasifikasi perdagangan diklasifikasikake minangka kalebu jenising janganan senadyan jagung ladang diklasifikasikake minangka palawija . sakmenik amarga jagung manis didol seger lan gampang risak utawa ajur. rasa manis sakking jagung boten tahan suwe (mung nganti patang dina) sahengga yen disimpen minangka penentu penting saking kuwalitas jagung manis menika.

ing ngisor menika babagan tahap budidaya Jagung Manis :

- Nyepakaken papan

pangrumatan lemah nggadhahi ancas kangge nyepakaken media thukul kangge tanduran supados saged nyedhot hara kanthi cacah ingkang kathah. Kangge lemah ingkang langkung awrat pangrumatan dipunlampahi radi intensif, dene lemah ingkang langkung gampil pangrumatanipun kanthi minimum. Pangrumatan papan sepisan kawiwitan 15 dinten sakderengipun tandur, inggih menika mbajak lemah, dangunipun setunggal minggu lemah dipunujaraken kangge ndandosi aerasi lan drainase lemah sarta mejahi organisme lemah ingkang saged ngganggu tanduran. Setunggal minggu salajengipun kalaksanan pangrumatan kaping kalih kanthi ndamel rata lemah lan ndamel petak-petak kangge tandur. Antarane petakan wonten saluran banyu utawa parit ingkang jembaré 35 cm. Ing lemah kirang subur ing ndhuwur petakan tanduran menika disebar rabuk 2,5 ton / ha, banjur diudhek kanthi rata.

- Nandur  Jagung

Nandur dilakokake ing petakan-petakan ingkang sampun dibentuk menika. lemah kedhah lembab ananging boten becek, jarak tandur inggih menika 75 cm x 25 cm. Lemah digaru njerone 2 cm ing musim rendeng, lan 4 cm wonten musim ketiga, saklajengipun dilakokake tandur. yen wonten kondisi lahan optimum gembur, aerasinya lan drainasenya becik didamel satunggal wiji saben luwang tanduran, ananing yen kaanan papan tandur kirang optimum digunakake 2 wiji saben luwang tanam. Damel mejahi hama wereng di sebar karbofuran wonten sekitar wiji.

- Pangrumatan

panjarangan tanduran saged kalaksanan rikala umur 2-3 minggu sampunipun tandur. dipunrumati tanduran ingkang sarap lan jejeg saengga kapendhet populasi tanduran ingkang dipunajab. Panyulaman saged kalaksanan rikala umur setunggal minggu sasampunipun tandur. Mangsa kritis antawis tanduran lan suket kadaden awit tandur ngantos mangsa sapratigan utawi saprasekawan saking daur uripipun.

- Panen Jagung

tanduran jagung bonanza f1 saged kapanen ing umur 83 dinten sampunipun tandur kangge ancas konsumsi seger. Pamriksan saged kalaksanan kanthi ningali kaanan tongkol utawi kanthi mijet ibu jari asringipun wonten ing sapratigan wiji jagung. Ing tukhulan optimum tanduran jagung bobanza f1 saged kasil 33-34 ton/ha kanthi populasi 53000 kangge jagung seger.

Manfaat jagung kangge kesehatan bisa mangertos saking kandungan nutrisi jagung manis. Jagung ingkang ngandung ragam nutrisi, inggih menika wonten karbohidrat, protein, serat, lan ingkang kathah vitamin lan kandungan mineral ingkang becik guna kesehatan. Vitamin ingkang jagung manis antarane yaiku wonten folat, vitamin A, vitamin C, lan vitamin B. jangung manis menika saged diolah dados macem-macem panganan ingkang enak lan lezat kathah gizi misale wonten jagung godhog, jagung bakar, bubur jagung, brondong jagung, jasuke (jagung susu keju) , sega jagung ganti sega beras lan uga bisa didamel tepung ingkang bahan damel roti lan taksih kathah panganan ingkang sanes. manfaat saking jagung manis sanesipun ya iku wonten godhong jagung utawa klobot ingkang boten kangge menapa-menapa menika saged dimanfaatake ya iku bisa kangge pakan ternak sapi lan klobot jagung menika bisa kangge kerajianan tangan ingkang becik lan aneka warna. sakpiturute wonten bonggol jagung menika saget dados bahan ginawe areng. ingkang kathah banget manfaat saking jagung saking jagung kanthi klobot jagung menika. menika wau bab babagan jagung manis mugi-mugi tansah saged migunani kaliyan sanes.

[1]

  1. Simanihuruk, Bilman Wilman (2001). "Analisis Pertumbuhan Tanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata), Pergeseran Komposisi Gulma pada Beberapa Jarak Tanam". jipi 3: 25–29.