Triptofan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Chemical structure of Tryptophan140px|Chemical structure of Triptofan Triptofan inggih punika asam amino èsènsial ing salebeting salira manungsa ingkang migunani kanggé sintesis protein.[1]. Triptofan inggih punika trip•to•fan n Kim asam amino esensial ingkang dipunbetahaken kanggé pertumbuhan.[2]

Mupangat Biologis lan Keséhatan[besut | besut sumber]

Gugus fungsional ingkang dipungadahi triptofan, indol, boten gadhah asam-asam amino dasaripun. Manawi triptofan dados prekursor ingkang kathah senyawa biologis ingkang wigati kanti kasusun ing kerangka indol. Triptofan inggih punika prekursor melatonin (hormon perangsang tilem), serotonin (suatu transmiter ing sistem saraf) lan niasin (vitamin).

Triptofan boten mroduksi déning salira, ananging saged dados nutrisi asupan saking prosès pencernaan kaliyan enzim proteolitik. Asam aminoingkang kathah ngandut coklat, oat, durèn, mangga, dried dates, susu, yogurt, keju, daging abrit, nduk, daging unggas, wijen, chickpeas, biji bunga srengéngé, biji labu, spirulina, kacang.[3] Triptofan inggih punika salah satunggaling asam amino esensial ing salira ingkang migunani kanggé mensintesis protein. Triptofan ugi dados prekursor saking serotonin ingkang bantu ngatur pola tilem, napsu mangan, triptofan ugi dipungunaake ing pengobatan kanggé depresi, saha insomnia. Kekirangan triptofan saged njalari turune berat awak ing bayi saha putra-putra, pellagra, punika nyebapaken napsu mangan, depresi saha kosentrasi tingkat cendhèk.

Pangana Sumber Triptofan[besut | besut sumber]

  1. Susu
  2. DagingDaging abang utawi daging ingkang gadhah lemak kados ta lembu, wedhus, pithik, saha kalkun gadhah kandhutan triptofan ingkang cekap inggil.
  3. Keju
  4. Panganan sanès, kaya ta woh-wohan gedang, saha sedanten jinis kacang-kacangan, iwak, nduk, yogurt, lan wijen. Woa abang ugi dados pilihan ingkang saé kanggé bantu ningkataken triptofan ing salebeting reh.[4]

Ningkataken Kadar Triptofan[besut | besut sumber]

Ngonsumsi panganan ingkang ngandut triptosin, boten namung ningkataken kadaripun ing aliran getih ing prekawis defisiensi triptofan. Sebapipun amergi asam amino sanès kados ta tirosin, histidin, saha leucine, badhé nyegah triptofan nuju polo. Ngonsumsi suplemen ingkang ngandut triptofan punika sanget bantu. manawi ngonsumsi panganan ingkang gadhah karbohidrat, salira bakal nguwalaken insulin kanggé ngeresiaken asam amino ingkang bersaing kaliyan triptofan. triptofan boten kapengaruh saking déning insulin, saha insulin namung ngereseake asam amino sanèsipun, pramila triptofan boten mlebet ing utek. punika sebabipun punapa panjenengan ngantuk saben ngonsumsi panganan karbohidrat. konsumsi triptofan ing jumlah cekap kemawon, kanggé jaga kasaimbangan metabolisme.[5] Secara sami-sami, operator, promoter, saha gen-gen ingkang dipunkontrol sadaya rentang DNA ingkang dipunbetahake kanggé mroduksi enzim jalur triptofan nyusun operan.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Pengertian Triptofan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  2. ^ Arti Kata Triptofan (dipunuduh tanggal 16 oktober 2012)
  3. ^ "Vitamins & health supplements guide". Dijupuk 2012-10-16. 
  4. ^ Makanan=makanan yang Mengandung Triptofan (dipununduh Tanggal 16 Oktober 2012)
  5. ^ Meningkatkan Kadar Triptofan (dipununduh tanggal 16 Oktober 2012))
  6. ^ Campbell,Neil A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1".ISBN.Erlangga.Jakarta.(2008:382)