Pakora

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pakora
Cashew nut pakora.jpg
Praupané pakora
Jeneng liyanéPakoda, Pikora, bhajiya, pakodi, ponako, pakura, fakkura, phulauri
JinisFritter
AjanganAppetizer or snack
Panggonan asalIndian subcontinent[1][2][3]
Tlatah utawa prajaIndian subcontinent
Olah-olahan nasional gegayutanIndian, Bangladesh, Pakistan, Nepal
Woworan pokokBrambang, Kenthang, Lombok, Glepung, Banyu Corriander Leaves, Dried Coriander, Garam Masalah Powder, Red Chilli Powder & Lemon Juice.
VariasiKenthang, onion, cauliflower, spinach, mixed vegetables, paneer, bread, chicken
Panganan sairibKyet thun kyaw
Buku masakan: Pakora  Médhia: Pakora
Pakora saka cedhak

Pakora uga diarani pikora, pakoda, pakodi, fakkura, bhajiya, bhajji, bhaji utawa ponako, yaiku jajanan goreng ( fritter ), sing asalé saka subbawana India . Iku jajanan kawéntar ing benua India, sing diwenehaké ing restoran lan didol dening bakul ing dalan. [4] Iki uga asring ditemokaké ing restoran India uga warung Asia Kidul ing dunya Kulon.

Etimologi[besut | besut sumber]

Pakora ing lodhong

Tembung pakoṛā asalé saka basa Sanskrit पक्ववट pakvavaṭa, [5] lingga pakva ('masak') lan vaṭa ('grenjelan cilik') utawa vaṭaka asalé 'jajan bunder sing digawé saka janganan goreng ing lenga utawa lenga samin '. [6]

Nyajèkaké[besut | besut sumber]

Pakora digawé kanthi milih siji utawa rong bahan utama, kayata bawang, terong, kentang, bayem, plantain, panél, kol, tomat, utawa lombok . Dhèwèké uga bebarengan roti, [7] soba, wiji kacang, iwak, utawa pitik . Dhèwèké dicelup ing adonan sing digawé saka glepung ( glepung kacang / garbanzo) lan banjur digoreng kanthi jero. Jinis sing paling kawentar kalébu pyaaz pakora [8], digawé saka bawang, lan aloo pakora, digawé saka kentang. Jinisliyané kalébu Paora pakora, digawé saka bayem, lan panéler panora, digawé saka panéler (keju kote sing alus). Nalika bawang, kanthi dhewe, disiapaké kanthi cara sing padha, dhèwèké dikenal minangka bajji bawang . Jinis pakora sing digawé saka glepung gram, godhong fenugreek lan uyah diarani "Fulavda", persiyapan kawentar "bhajiya" ing Gujarat . Jinisliyané digawé karo glepung gandum, uyah, lan bit kentang utawa bawang (opsional), diarani awan nalika ( nūn = uyah) ( basa Hindi: नूनबरिया ), biasané ditemokaké ing sisih wétan Uttar Pradesh ing India.

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Pakora biasané dadi jajanan utawa nyamikan. Dhèwèké uga asring ditawani karo masala chai kanggo tamu sing teka kanggo upacara kawinan India, lan biasané dilengkapi karo asam jawa, chutney utawa raita . Ing Inggris, pakora misuwur minangka jajanan panganan sing cepet, kasedhiya ing restoran sing ngladeni masakan saka subbawana India.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Pakora - food". Britannica.com. Dijupuk 23 January 2018. 
  2. Bloom, Leora Y. (10 May 2016). "Pakoras are tasty, versatile treats from India that work well as appetizers, snacks or meals". The Seattle Times. Dijupuk 23 January 2018. 
  3. Sanghvi, Vir (18 April 2015). "Take pride in the bonda or pakora. It is our gift to the world". Hindustan Times. Dijupuk 23 January 2018. 
  4. Devi, Yamuna (1999). Lord Krishna's Cuisine: The Art of Indian Vegetarian cooking. New York: E. P. Dutton. kk. 447–466, Pakoras: Vegetable Fritters. ISBN 0-525-24564-2. 
  5. R. S. McGregor, ed. (1997). The Oxford Hindi-English Dictionary. Oxford University Press. k. 588. ISBN 978-0-19-864339-5. 
  6. Monier-Williams, Monier (1995). A Sanskrit-English Dictionary. Delhi: Motilal Banarsidass. k. 914. ISBN 81-208-0065-6. Dijupuk 30 June 2010. 
  7. Arora, Ritu (2002). Healthy Kitchen: More Than 350 Oil Free Recipes. New Delhi, India: B. Jain publishers (P) Ltd. kk. 186, Bread Pakora. ISBN 81-8056-208-5. 
  8. Siddiqi, Kamran. "Mom’s Onion Pakora Recipe". Sophisticated Gourmet. Sophisticated Gourmet. Dijupuk 24 May 2020.