Kembang kol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gobis kembang

Cauliflower utawa kembang kol ya iku tanduran kang melu pepanthan botrytis saka spesies Brassica oleracea (suku Brassicaceae ). Minangka sayuran, tanduran iki umum diceluk minangka kembang kubis, yai ku pertalan harfiah saka Bloemkool basa Walanda . Tembung blumbol uga umum diceluk. [1]

Kembang kol iku bentuké amèh kaya brokoli . Bentenipun inggih menika kembang Kobis kanthi kathah sirah kembang lan rada padhet. Mung "sirah" kembang kol kang padatan bisa dipangan (ing literatur Inggris kembang kol diarani curd pethak ). Ing sisih endhas ana godhong ijo sing kandel lan disusun kandel. Kembang kol uga padha karo kubis Romanesco .

Kembang kubis minangka sumber vitamin lan mineral lan padatané dipangan kanthi cara dimasak dhisik, sanajan bisa uga dipangan mentah utawa digawé acar .

Miturut Departemen Pertanian Amérika Sarékat (USDA), sacangkir kembang kol mentah bisa andum 77% vitamin C saka " Acuan Konsumsi Pangan " kanggo tiyang diwasa. Kembang Kol uga minangka dadi sumber protein, thiamin, riboflavin, niasin, kalsium, wesi, magnesium, fosfor lan seng, sing becik kanggo dadi sumber serat pangan, vitamin B6, asam folat, asam pantotenat lan kalium . Sayur-sayuran iki uga ngandhut lemak jenuh, lan sethithik banget kolesterol ya iku kurang saka 1 g saben kg.[2]

Kaya dene kol-kolan liyané, kembang kol uga ngandhut zat anti-gizi uga ( goiterogens, "pamicu weteng kembung") saéngga wigati kanggo ngewatesi konsumsiné.

Kembang Kol iku sawijining tanduran semangsa kang duwé siklus urip wiwit patang wulan lan paling suwé setaun, gumantung ing jinis, jinis panas utawa jinis mangsa (ndeleng vernalization ).

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. https://kbbi.kemdikbud.go.id/entri/blumkol
  2. Kusumaningrum, Febrianti Diah (2014-12-01). "Manfaat mengonsumsi Kembang Kol untuk Kesehatan". merdeka.com. Dijupuk 2019-05-19. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]