Mahmud Ahmadinejad

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Mahmud Ahmadinejad
محمود احمدی‌نژاد--
Ahmadinejad Cropped.jpg
Prèsidhén Iran kaping 6
Lungguh
3 Agustus 2005[1] – 3 Agustus 2013
Wakil Présidhèn Parviz Davoodi
Lelurah Ali Khamenei
Kadhisiki Muhammad Khatami
Kagantèni Hassan Rouhani
Rerincèn priangga
Lair 28 Oktober 1956 (umur 59)
Aradan, Iran
Bangsa Iran
Parté pulitik Perhimpunan Insinyur Islam
Agama Islam Syi'ah

Mahmud Ahmadinejad utawi saged dipunwaos Ahmadinezhad (basa Pèrsi: محمود احمدی‌نژاد ; lair ing Aradan, Iran, 28 Oktober 1956; umur 59 taun [2][3]) inggih punika Présidhèn Iran kaping enem ingkang pikantuk 61.91% swanten pamilih nalika Pamilian Prèsidhén Iran tanggal 24 Juni 2005.[3] Jabatan krèsidhénanipun dipunwiwiti tanggal 3 Agustus 2005.[1] Panjenenganipun naté njabat dados walikota Teheran wiwit 3 Mei 2003 ngantos dumugi 28 Juni 2005 nalika panjenenganipun kapilih dados Présidhèn Iran.[2] Panjenenganipun misuwur minangka satunggalipun tokoh konservatif ingkang manut sanget kaliyan nilé-nilé Révolusi Islam Iran, 1979.[1]

Biografi[besut | besut sumber]

Kulawargi[besut | besut sumber]

Mahmud Ahmadinejad miyos ing désa Aradan, caket Garmsar, kinten-kinten tebihipun 120 kilométér saking Teheran. Panjenenganipun punika putra kaping sekawan saking sadhèrèk cacah pitu, lan saking kulawarga Islam Syiah.[2] Tiyang sepuhipun punika tukang wesi, Ahmad Saborjihan, maringi nama Mahmud Saborjihan nalika nembe miyos.[2] Panjenenganipun ngagem nama punika ngantos dumugi ing satunggalipun wekdal kulawarginipun pindhah dhateng Teheran nalika pratengahan taun 1950-an.[2] Ing Teheran, ramanipun nggantos namanipun dados Mahmud Ahmadinejad minangka pratandha réligiusitas lan semangat pados pagesangan ingkang langkung saé malih, amargi nama Saborjihan ing basa Parsi nggadhahi teges tukang nglukis karpet, satunggalipun profési ingkang kathah wonten ing séntra karpét kados ing laladan Aradan, menawi nama Ahmadinejad punika nggadhahi teges ras ingkang pinunjul, wicaksana, lan sampurna.[2]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Mahmud Ahmadinejad lulus saking Universitas Sains lan Teknologi Iran (IUST) kanthi gelar dhoktor ing babagan téknik lan parencanaan lalu lintas lan transportasi.[2] Nalika taun 1980, panjenenganipun dados pangarsanipun perwakilan IUST kanggé pakempalan mahasiswa, lan ndhèrèk terlibat ing madhegipun Kantor kanggé manunggalipun Iran (daftar-e tahkim-e vahdat), organisasi mahasiswa ingkang dados dhalang pangrebutan Kedubes Amérika Serikat.[2]

Sekutonan kaliyan Imam Khomeini[besut | besut sumber]

Nalika mangsa Perang Iran-Irak, Ahmedinejad ndherek nggabung / sekutonan kaliyan Korps Pengawal Revolusi Islam ing taun 1986. Panjenenganipun ndherek ing misi-misi ing Kirkuk, Irak. Panjenenganipun lajeng dados insinyur kepala pasukan kaenem Korps lan kepala staf Korps sisih kilenipun Iran. Sasampunipun perang, panjenenganipun nggadhahi tugas minangka wakil gubernur lan gubernur Maku lan Khoy, Penaséhat Menteri Kebudayaan lan Ajaran Islam, lan gubernur propinsi Ardabil saking 1993 ngantos Oktober 1997.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]