Ali Khamenei

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Ayatullah Agung Ali Khamenei
علی حسینی خامنه‌ای
Ali Khamenei reading book 01.jpg
Pemimpin Agung Iran ke-2
Wiwit linggih
4 Juni 1989
Kang sadurungéRuhollah Khomeini
Rerincèn dhiri
Lair (1939-07-19) Juli 19, 1939 (umur 83)
Masyhad, Provinsi Razavi Khorasan, Iran
Parté pulitik(1) Asosiasi Ulama Militan
(2) Partai Republik Islam
AgamaSyiah

Ayatullah Sayyid Ali Khamenei (Basa Pèrsi: آیت‌الله سید علی حسینی خامنه‌ای) (lair 19 Juli 1939) iku Marja Syi'ah lan pimpinan kapindho Republik Islam Iran. Miturut Artikel 107 lan 110 Konstitusi Republik Islam Iran, dheweke minangka pejabat paling dhuwur ing negara kasebut lan Panglima Angkatan Bersenjata. Dheweke uga dadi Imam Sholat Jum'at Tehran lan direktur Yayasan Ensiklopedia Islam.[1]

Khamenei mlebu seminari sawise ngrampungake pendhidhikan dhasar. Dhèwèké nerusaké pendhidhikan klasik nganti taun kapindho SMA. Piyambakipun pikantuk pendidikan seminari ing seminari Masyhad, Najaf lan Qom. Nalika isih enom, Khamenei kenal karo Navvab Safavi, pangadeg lan pimpinan komunitas Fedaiyan Islam. Miturut dheweke, Navvab Safavi nggawe semangat revolusioner Islam pisanan ing dheweke. Ing taun 1336, dhèwèké ketemu Sayyid Ruhollah Khomeini.[2] Patemon lan ketemu Khomeini nguatake semangat revolusioner Khamenei. Selaras karo tujuan gerakan Khomeini, dheweke nerusake aktivitase nglawan pamaréntahan Pahlavi, lan sajrone perjuangan iki, pamaréntahan Pahlavi nangkep dheweke kaping enem. Ing taun 1977, gendarmerie ngusir dheweke menyang Iransyahr suwene telung taun, nalika bali menyang Teheran ing taun 1978, nalika protes populer. Sawise Revolusi Iran taun 1978, Khamenei dadi anggota Dewan Revolusioner, Imam Sholat Jum'at Tehran, lan Wakil Menteri Pertahanan. Sawisé iku, dhèwèké dadi wakil Teheran ing Majelis Permusyawaratan Islam kanggo siji mangsa lan Presiden Iran kanggo rong periode. Sawise Ruhollah Khomeini tilar donya ing taun 1989, Majelis Ahli milih dheweke dadi pimpinan nomer loro ing Iran. Wiwit taun 1373, dheweke diumumake minangka salah sawijining Marja Syiah sing ditampa dening komunitas guru seminari Qom. Majalah Forbes peringkat Khamenei 18th ing dhaptar wong paling kuat ing donya ing 2015.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "ائمه جمعه تهران؛ از حضوری ۳ هفته‌ای تا ۴۲۴ حضور | خبرگزاری فارس". www.farsnews.ir. Dibukak ing 2021-12-27.
  2. "نگاهی گذرا به زندگینامه‌ی حضرت آیت‌ الله‌العظمی سید علی حسینی خامنه‌ای :: Leader.ir". web.archive.org. 2017-02-11. Dibukak ing 2021-12-27.
  3. "The World's Most Powerful People". Forbes (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-12-27.

Pranala Njaba[besut | besut sumber]