Ruhollah Khomeini

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Ayatollah
Ruhollah Musavi Khomeini
Ruhollah Khomeini
Pamimpin Agung Républik Islam Iran kaping 1
Linggih
3 Dhésèmber 1979 – 3 Juni 1989
Présidhèn Abolhassan Banisadr
Mohammad Ali Rajai
Ali Khamenei
Mahamantri Mohammad Ali Rajai
Mohammad-Javad Bahonar
Mohammad-Reza Mahdavi Kani (sauntara)
Mir-Hossein Mousavi
Kang ndhisiki (Ora ana; kalungguhan pisanan)
Kang nggantèni Ali Khamenei
Rerincèn dhiri
Lair (1902-09-24)24 Sèptèmber 1902
Khomein, Provinsi Markazi
Pati 3 Juni 1989(1989-06-03) (umur 86)
Teheran, Iran
Sisihan Khadijeh Saqafi Khomeini
Anak Ahmad, Mostafa lan liyané; putu: Hassan, Hussein, Ali Khomeini lan Ali, Zahra, Atefeh Eshraghi
Agama Usuli Twelver Shi'a Islam

Sayyid Ayatollah Ruhollah Khomeini (lair ing Khomein, Provinsi Markazi, 24 Sèptèmber 1902 – pati ing Teheran, Iran, 3 Juni 1989 ing yuswa 86 taun) iku tokoh Révolusi Iran lan wujud Pamimpin Agung Iran pisanan. Lair ing Khomeyn, Iran. Panjenengané sinau teologi ing Arak lan banjur ing kutha suci Qom, ing ngendi panjenengané njupuk papan manggon netep lan wiwit yasa dhasar pulitik kanggo nglawan kulawarga karajan Iran, mligi Shah Mohammed Reza Pahlavi. Uji utama pisanané – lan rasa pulitik pisanan kang sabeneré – teka taun 1962 nalika pamaréntahan Shah kasil olèh RUU kang ngesokaké sapérangan kakuwasaan marang dhéwan provinsi lan kutha. Sapérangan pengikut Islam kabotan marang perwakilan kang lagi dipilih lan ora diwajibaké sumpah marang al-Qur'an nanging ing saben tèks suci kang dipilih. Khomeini migunakaké kanepson iki lan ngatur pamogokan ing saindhenging nagara kang njalari panolakan marang RUU iku.

Khomeini migunakaké posisi kang kuwat iki kanggo medharaké khotbah saka Faiziyveh School kang ndakwa nagara kolusi karo Israèl lan nyoba "ndhiskreditaké al-Qur-an." Panyekelané kang ora kaéndhani déning pulisi rahasia Iran, SAVAK, mancing karusuhan gedhèn lan réaksi kakerasan kang biyasa déning pihak kaamanan kang njalari patining èwonan wong.

Khomeini terus susah suwéné taun-taun sabanjuré lan nalika pèngetan pisanan karusuhan wadyabala Shah mlaku nuju kutha Qom, nahan Imam sadurungé dikirim menyang pambuangan ing Turki. Panjenengané manggon sedhéla ing kana sadurungé pindhah menyang Irak ing ngendi nerusaké pagolakan kanggo ambruké rézim Shah. Taun 1978 pamaréntahan Shah njaluk Irak kanggo ngusir panjenengané saka Najaf, banjur panjenengané nuju Paris, sauntara iku profilé ngrembaka minangka refleksi langsung lèngsèré Shah.

Khomeini tilar donya ing Teheran tanggal 3 Juni 1989.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Didhisiki déning:
-
Pamimpin Agung Iran Digantèkaké déning:
Ayatollah Ali Khamenei