Basa Pèrsi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Basa Parsi)
Basa Parsi
 فارسی  
Asal Iran, Tajikistan, Afganistan, Bahrain, Uzbekistan, Pakistan, Rusia.
Tlatah Asia Kulon, Asia Tengah
Panyatur asli
kurang lebih 61,7–110 juta (tanpa surya)
Indo-Éropah
 Indo-Iran
  Iran
   Iran Kulon
    Iran Kidul-kulon
    Parsi Modhèrn
Status resmi
Basa resmi ing
Iran, Tajikistan, Afganistan
Diundhangaké déning Akademi basa lan sastra Pèrsi
Akademi Ilmu Pengetahuan Afghanistan
Sandi basa
ISO 639-1 fa
ISO 639-2 per (b)/fas (T)
ISO 639-3

Basa Parsi (jeneng lokal: Farsi, Tajiki utawa Dari), iku basa klompok Indo-Éropah saka kulawarga basané. Dituturaké ing Iran, Tajikistan, Afganistan lan Uzbekistan. Gunggung penutur total watara 75 yuta. Déné ing Iran, penutur asli basa iki watara 60% padunung.

Sajarah[besut | besut sumber]

Basa Parsi kagolong anak cabang basa basa Indo-Arya. Para pakar basa lan sajarawan yakin yèn perkembangan basa Parsi diliwati kanthi tahapan:

Basa iki kagolong basa paling tuwa, sing dikira-kira umuré luwih tuwa tinimbang Basa Sangskreta. Basa iki terus tuwuh, lan sawisé Islam mlebu tanah Parsi (Pèrsi), kurang luwih 40 persèn kosakata basa Parsi wis kapengaruhan déning kosakata basa Arab. Saliyané iku unsur-unsur basa Yunani, basa Aram, basa Inggris lan basa Prancis sarta sethithik Turki, uga mlebu jroning basa iki.

Cabang-cabang basa Pèrsi[besut | besut sumber]

Basa Parsi sabeneré dumadi saka manéka ragam basa lan varian, sing kasebar saka Iran nganti ujung Khumzari ing Oman. Dhialèk lan varian iku antara liya:

Déné ing wewengkon Iran dhéwé antara liya:

Sistem panulisan[besut | besut sumber]

Artikel utama: Aksara basa Pèrsi

Sadurungé mlebu Islam, masyarakat Pèrsi migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa Pahlavi, ya iku aksara sing dimodhifikasi saka Basa Aram, lan vèrsi sijiné ya iku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroning basa Pèrsi Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).

Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Pèrsi&oldid=1059427"