Basa Parsi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Basa Parsi
 فارسی  
Dituturaké ing Iran, Tajikistan, Afganistan, Bahrain, Uzbekistan, Pakistan, Rusia.
Dhaérah Asia Kulon, Asia Tengah
Jumlah penutur kurang lebih 61,7–110 juta
Peringkat 29
Rumpun basa Indo-Eropah
 Indo-Iran
  Iran
   Iran Kulon
    Iran Kidul-kulon
    Parsi Modhèrn
Status resmi
Basa resmi ing Iran, Tajikistan, Afganistan
Diatur déning Akademi basa lan sastra Persia
Akademi Ilmu Pengetahuan Afghanistan
Kodhe-kodhe basa
ISO 639-1 fa
ISO 639-2 per (b)/fas (T)Cithakan:Infobox Language/SIL14
ISO 639-3

Basa Parsi (jeneng lokal: Farsi, Tajiki utawa Dari), iku basa klompok Indo-Eropah saka kulawarga basané. Dituturaké ing Iran, Tajikistan, Afganistan lan Uzbekistan. Gunggung penutur total watara 75 yuta. Déné ing Iran, penutur asli basa iki watara 60% pedunung.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Basa Parsi kagolong anak cabang basa basa Indo-Arya. Para pakar basa lan sajarawan yakin yèn perkembangan basa Parsi diliwati kanthi tahapan:

Basa iki kagolong basa paling tuwa, sing dikira-kira umuré luwih tuwa tinimbang Basa Sangskreta. Basa iki terus tuwuh, lan sawisé Islam mlebu tanah Parsi (Pèrsia), kurang luwih 40 persèn kosakata basa Parsi wis kapengaruhan déning kosakata basa Arab. Saliyané iku unsur-unsur basa Yunani, basa Aram, basa Inggris lan basa Prancis sarta sethithik Turki, uga mlebu jroning basa iki.

Cabang-cabang basa Persia[sunting | sunting sumber]

Basa Parsi sabeneré dumadi saka manéka ragam basa lan varian, sing kasebar saka Iran nganti semenanjung Khumzari ing Oman. Dhialèk lan varian iku antara liya:

Déné ing wilayah Iran dhéwé antara liya:

Sistem panulisan[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Aksara basa Persia

Sadurungé mlebu Islam, masyarakat Persia migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa Pahlavi, yakuwi aksara sing dimodhifikasi saka Basa Aram, lan vèrsi sijiné yaiku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroning basa Persia Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).

Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Parsi&oldid=829294"