Liga Bal-balan Utama Amérika Sarékat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Liga Amerika Serikat.jpg

Liga Bal-balan Utama Amérika Sarékat (Inggris: Major League Soccer utawa biyasa disingkat MLS) ya iku liga bal-balan profésional tingkat paling dhuwur ing Amérika Sarékat lan Kanada. Liga iki dijurung déning Federasi Sepak Bola Amérika Sarékat (US Soccer). Liga iki kasusun saka 19 klub kang kasusun saka 16 klub asalé saka Amérika Sarékat lan 3 klub asalé saka Kanada.

Major League Soccer didegake nalika taun 1993 minangka péranganing tawaran Amérika Sarékat kanggo dadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 1994.[1] Liga iki dioperasikake ora minangka asosiasi kang ngadeg dhéwé, MLS ya iku siji kesatuan ing ngendi saben klub diduweni lan dikendalikaké déning investor liga.[2]. MLS ya iku salah siji liga tertutup saéngga dadekke minangka salah siji saka pira-pira liga ing dunya bal-balan kang ora migunakaké promosi lan degradasi.

Mangsa pertama ditindakaké ing taun 1996 dimulai kanti sepuluh tim. Saben mangsa berjalan saka Wulan Maret nganti Dhésèmber, nganti saben tim main 34 tetandhingan ing mangsa reguler. Format kompetisi liga iki meh padha karo sistem ulah raga ing Amérika ing lumrahé, ya iku gunakake sistem 2 wewengkon, ya iku wewengkon wétan (Inggris: Eastern Conference) lan wewengkon kulon (Inggris: Western Conference). Saka sekabehané tim kang berlaga ing MLS, D.C. United dadi tim kang paling dominan ing MLS. Tim asal kutha Washington DC mau wujud pengumpul gelar paling akèh sakdawane ing MLS kanti papat juara saka lima tampil ing final.

Format kompetisi[besut | besut sumber]

Mangsa reguler Major League Soccer wiwit saka wulan Maret nganti Oktober kanti 19 tim kangmain 34 tetandhingan sajeroning jadwal ora seimbang.[3] Tim dibagi sjroné wewengkon wétan lan kulon. Nalika pertengahan mangsa klub istirahat lan dianakaké tetandhingan persahabatan antarané juru main liga palinh apik lan klub gedhé saka liga kang béda kang karan kanti All-stat Game. Nalika akir mangsa reguler, tim kanti total poin paling dhuwur diwénéhaké Perisai Suporter. Mangsa reguler iki dipéloni uga déning 10 tim Piala Play-off MLS lan diakhiri déning tetandhingan final Kejuaraan Piala MLS.

MLS duwé telu panggonan tikèt otomatis ing Liga Champions CONCACAF kanggo klub Amérika kanti panggonan tambahan kang kasadya ing Piala AS Terbuka. Sawentara klub Kanada bisa menuhi syarat kanggo ngentokaké panggoan tunggal liwat Kejuaraan Kanada. Kanggo Liga Champions CONCACAF 2012-13, kualifikasi klub kang liwat Piala MLS 2011 juara Los Angeles Galaxy.

Pratélan klub peserta[besut | besut sumber]

Ing ngisor iki ya iku pratélan klub kang berkompetisi ing mangsa 2012[4]:

Notes
  1. Ora minangka stadion mirunggan bal-balan / fasilitas bareng
  2. Bakal diganti dadi stadion mirunggan bal-balan

Penghargaan MLS[besut | besut sumber]

Ana 10 penghargaan kang diwènèhaké déning Major League Soccer saben tahuné, ya iku:

  • Major League Soccer MVP Award
  • MLS Best XI
  • MLS Coach of the Year Award
  • MLS Comeback Player of the Year Award
  • MLS Scudetto
  • MLS Defender of the Year Award
  • MLS Goalkeeper of the Year Award
  • MLS Golden Boot
  • MLS Newcomer of the Year Award
  • MLS Rookie of the Year Award

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ "About Major League Soccer". MLSnet. September 5, 2008. Diarsip saka sing asli ing June 25, 2008. (Kaunduh 5/2/13)
  2. ^ Fraser v. Major League Soccer, 01 F.3d 1296 (US 1st Cir. March 20, 2002) (“MLS owns all of the teams that play in the league (a total of 12 prior to the start of 2002), as well as all intellectual property rights, tickets, supplied equipment, and broadcast rights. … However, MLS has also relinquished some control over team operations to certain investors. MLS contracts with these investors to operate…the league's teams”).
  3. ^ "Competition Rules and Regulations". Major League Soccer. (Kaunduh 9/2/2013)
  4. ^ Mayers, Joshua (November 20, 2011). "Sounders FC Blog | MLS announces changes to 2012 schedule, playoff format | Seattle Times Newspaper". Seattletimes.nwsource.com. (Kaunduh 5/2/13)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Sepak bola di Amérika Sarékat Cithakan:Major League Soccer


Cithakan:Amérika Sarékat-sb-stub