Kenikir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kepunikar
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Spermatophyta
Kelas: Magnoliophyta
Ordo: Fabales
Kulawarga: Asteraceae
Marga: Cosmos
Jinis: C. caudatus
Jeneng binomial
Cosmos caudatus
Kembang Kepunikar Abang
Kembang Kepunikar Kuning

Tanduran kembang kepunikar (Cosmos caudatus Kunth) ya iku tanduran kang nduwèni ambu kang khas, rada wangi lan rasa getir.[1]

Morfologi tanduran kepunikar[besut | besut sumber]

Tanduran kepunikar ya iku tanduran perdu kang dhuwuré watara 75–100 cm lan nduwèni ambu kang khas. Watangè jejeg, segi papat, nduwèni alur mbujur, nduwèni cawang kang akèh, lan nduwèni ros kang warnané ijo rada wungu. Godhonge majemuk, nyilang adhep-adhepan, nyirip, pucuké lancip, pinggirané rata, dawané watara 15–25 cm, lan warnané ijo. Kembangé kalebu jinis kembang majemuk.[2] Lan nduwèni oyot serabut.[3]

Kandhutan bahan kimia[besut | besut sumber]

Tanduran kepunikar nduwèni rasa legi lan sifaté adhem. Bahan-bahan kimia kang kandhut ing tanduran kepunikar ing antarané:saponin, flavanoid, polifenol, lang lenga asiri.[2] bahan kimia mau akèh kandhut ing bagéyan godhong kepunikar.[3] Menawa oyoté ngandhut hidroksieugenol lan koniferil alkohol.[3] Sawijining penelitian uga nemuaké manawa godhong kepunikar ngandhut senyawa kang nduwèni daya antioksidan kang cukup dhuwur.[1]

Manfaat[besut | besut sumber]

Ing Indonesia godhong kepunikar biasa didadeake salah sawijining jinis sayuran ing jero pecel.Sakliyane iku kepunikar uga nduwèni khasiat lan manfaat liyane ing antarane kanthi cara tradisional bisa digunaake kanggo ngobati kurang nafsu mangan, ngobati lemah lambung, penguat balung kadhutan lenga asirine bisa digunaake kanggo ngusir srangga.[1][3] Senyawa kang nduwèni sifat antioksidan bisa macu prosès apoptosis lewat jalur intrinsik (jalur mitokondria). Pemacuan opotosis iki minangka salah sawijining cara penghambatan karsinogenesis utawa panyebab kangker.[1]

Cathetan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id)[1] ;
  2. ^ a b (id)Kepunikar (Cosmos caudatus Kunth.) (Kaundhuh tanggal 25 September 2012) ; Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content
  3. ^ a b c d (id)[2] ;
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kenikir&oldid=1013431"