Féderasi Bosniya lan Hércegowina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Federasi Bosnia Herzegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Федерација Босне и Херцеговине
Tlatah Federasi  (kuning) sajeroning Bosnia-HerzegovinaDistrik Brčko (pink) diduwèni bebarengan karo RS.2
Tlatah Federasi (kuning) sajeroning Bosnia-Herzegovina
Distrik Brčko (pink) diduwèni bebarengan karo RS.2
Kutha krajan
lan
Sarajevo
Basa resmi Basa Bosnia, Basa Kroasia and Serbian
Golongan ètnik (2002) Bosniak: 70%
Kroat: 28%
Serb: 1.4%
Others: 0.6%
Papréntahan Sistem Parlemèntèr
 •  Présidhèn Živko Budimir
 •  Perdhana Mentri Nermin Nikšić
Èntitas Bosnia-Herzegovina Èntitas Bosnia-Herzegovina
 •  Kawangun 18 Maret 1994 
 •  Diakoni ing konstitusi BiH 14 Dhésèmber 1995 
Laladan
 •  Gunggung 26.110,5 km2
10.085 sq mi
 •  Banyu (%) N/A
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2007 3,064,413
 •  Cacah sirah 1996 2,444,6653
 •  Karapetan 117/km2
303,86/sq mi
Valuta Mark (BAM)
Zona wektu CET (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST) CEST (UTC+2)

Federasi Bosnia Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине, Ngenani wuni iki rungokna ) iku siji saka loro èntitas pulitik péranganing nagara Bosnia-Herzegovina (siji èntitas liyané ya iku Republika Srpska). Kaloroné diwatesi déning garis wates antar èntitas.

Federasi Bosnia Herzegovina mliginé dipanggoni déning ètnik Bosniak lan Kroat, mula iku kanthi ora resmi disebut Federasi Bosniak-Kroat. Sanadyan mangkono, miturut kaputusan Mahkamah Konstitutional ing taun 2001, ètnik Serb uga dadi konstituèn katelu sajeroning Federasi. Semana uga marang ètnik Bosniak lan Kroat ing Republika Srpska. Federasi iki diwangun miturut Perjanjèn Washington kang ditandhatangani tanggal 18 Maret, 1994, kang nganakaké sawijining Déwan Konstituèn utawa (Ustavotvorna skupština/Ustavotvorbeni Sabor). Déwan iki nyambut gawé nganti sasi Oktober 1996.

Federasi iki duwé ibukutha dhéwé uga pamaréntahan, gendéra, lambang, présidhèn, parlemèn, pulisi, imigrasi, kator pos lan perusahaan penerbangan dhéwé (BH Airlines). Uga duwé tentara dhéwé ya iku Vojska Federacije Bosne i Hercegovine, sanadyan ana ing ngisor pangawasan Mentri Pertahanan Negara Bosnia-Herzegovina, semana uga tentara èntitas sijiné ya iku Vojska Republike Srpske. Tentara èntitas (kalebu Vojska Republike Srpske) kudu wis nggabung ing pungkasan taun 2005 lan Mentri Pertahanan èntitas kudu wis dibusak lan dadi siji ing tanggal 1 Januari, 2006. Ing tanggal 6 Juni, 2006 kaloroné wis dadi siji dadi Angkatan Bersenjata Bosnia-Herzegovina kang dikontrol déning Mentri Pertahanan Bosnia-Herzegovina.

Sajarah[besut | besut sumber]

Federasi Bosnia Herzegovina dibangun miturut Perjanjèn Washington ing sasi Mèi 1994. Miturut perjanjèn iki, kombinasi tlatah kang dikuwasani déning wadyabala Kroat lan Bosniak (pérangan Kroat kalebu Republik Kroasia Herzeg-Bosnia) kang dipérang dadi 10 kanton otonom. Sistem kanton dipilih kanggo nyegah dominasi déning siji golongan ètnik marang ètnik liyané.

Ing taun 1995, wadyabala pamaréntah Bosnia lan wadyabala Kroat Bosnia saka Federasi Bosnia Herzegovina ngalahaké wadyabala sempalan Provinsi Otonom Bosnia Kulon (pimpinan Fikret Abdic, lan tlatah iki banjur disawijèkaké marang tlatah Federasi.

Miturut Perjanjèn Dayton taun 1995, Federasi Bosnia Herzegovina iku sawijining èntitas saka loro èntitas Bosnia-Herzegovina lan duwé tlatah 51% saka tlatah Bosnia-Herzegovina (èntitas liyané ya iku Republika Srpska duwé tlatah 49%).

Ing tanggal 8 Maret 8, 2000, Distrik Brčko ditemtokaké minangka èntitas otonom ing Bosnia-Herzegovina lan dumadi saka pérangan tlatah kaloro èntitas. Distrik Brčko saiki dadi tlatah kang didarbèni déning kaloro èntitas mau.

Pamérangan admisistratif[besut | besut sumber]

Kanton-kanton Federasi Bosnia Herzegovina.

Federasi Bosnia Herzegovina dipérang sajeroning 10 kanton (utawa županija):

  1. Una-Sana, Unsko-Sanski Kanton
  2. Posavina, Posavski Kanton
  3. Tuzla, Tuzlanski Kanton
  4. Zenica-Doboj, Zeničko-Dobojski Kanton
  5. Bosnian Podrinje, Bosanskopodrinjski Kanton
  6. Bosnia Tengah, Srednjebosanski Kanton
  7. Herzegovina-Neretva, Hercegovačko-neretvanski Kanton
  8. Herzegovina Kulon, Zapadnohercegovački kanton
  9. Sarajevo, Kanton Sarajevo
  10. Canton 10, Kanton 10.[1]

Lima kanton (Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnian Podrinje lan Sarajevo) minangka kanton kang sing ndunungi mayoritasé ètnik Bosniak, telu (Posavina, West Herzegovina lan Canton 10) mayoritas ètnik Kroat, lan loro (Bosnia Tengah lan Herzegovina-Neretva) campuran, tegesé ana prosedur legislasi kusus kanggo nglindhungi konstituèn golongan ètnik.

Kutha-kutha[besut | besut sumber]

Kutha-kutha gedhé ing Federasi Bosnia Herzegovina.

Pratélan kutha gedhé ing Federasi Bosnia Herzegovina:

Dhémografi[besut | besut sumber]

     Serb Bosnia      Kroat Bosnia      Bosniak]] Federasi Bosnia Herzegovina dumadi saka 51% saka tlatah Bosnia-Herzegovina, lan dadi papan 60% saka total populasi. Kabèh data bab populasi, kalebu distribusi ètnik, manawa akèk klèruné amarga kurangé data sènsus resmi.

1991[besut | besut sumber]

Ing taun 1991, populasi Federasi Bosnia Herzegovina ana 2,757,888 jiwa, kalebu: [1]

  • Bosniak = 1,436,498 (52.1%)
  • Kroat = 610,458 (22.1%)
  • Serb = 485,933 (17.6%)
  • Liya = 224,999 (8.2%)

1996[besut | besut sumber]

Ing taun 1996, populasi Federasi Bosnia Herzegovina ana 2,444,665 jiwa, kalebu: [2]

  • Bosniak = 1,773,566 (72.5%)
  • Kroat = 556,289 (22.8%)
  • Serb = 56,618 (2.3%)
  • Liya = 58,192 (2.4%)

Gladri[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Struktur Federasi Bosnia Hezegovina:

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Cithakan:Political Divisions of Bosnia and Herzegovina