Federasi Bosnia Herzegovina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Federasi Bosnia Herzegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Федерација Босне и Херцеговине
Tlatah Federasi  (kuning) jroning Bosnia-HerzegovinaDistrik Brčko (pink) diduwéni bebarengan karo RS.2
Tlatah Federasi (kuning) jroning Bosnia-Herzegovina
Distrik Brčko (pink) diduwéni bebarengan karo RS.2
Ibu kutha
and
Sarajevo
Basa resmi Basa Bosnia, Basa Kroasia and Serbian
Klompok ètnik  (2002) Bosniak: 70%
Kroat: 28%
Serb: 1.4%
Others: 0.6%
Pamaréntahan Sistem Parlemèntèr
 -  Presidhèn Živko Budimir
 -  Perdhana Mentri Nermin Nikšić
Èntitas Bosnia-Herzegovina Èntitas Bosnia-Herzegovina
 -  Kawangun 18 Maret 1994 
 -  Diakoni ing konstitusi BiH 14 Desember 1995 
Jembar
 -  Total 26.110,5 km2 
10.085 sq mi 
 -  Banyu (%) N/A
Pedunung
 -  2007 estimate 3,064,413
 -  1996 census 2,444,6653
 -  Kapadhetan 117/km2
303,86/sq mi
Valuta Mark (BAM)
Zona wektu CET (UTC+1)
 -  Summer (DST) CEST (UTC+2)

Federasi Bosnia Herzegovina (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине, Swara rungokna) kuwi siji saka loro èntitas pulitik bagéan saka negara Bosnia-Herzegovina (siji èntitas liyané yakuwi Republika Srpska). Kaloroné diwatesi déning garis wates antar èntitas.

Federasi Bosnia Herzegovina utamané dipanggoni déning ètnik Bosniak lan Kroat, mula kuwi sacara ora resmi disebut Federasi Bosniak-Kroat. Senadyan mangkono, miturut kaputusan Mahkamah Konstitutional ing taun 2001, ètnik Serb uga dadi konstituèn katelu jroning Federasi. Semana uga marang ètnik Bosniak lan Kroat ing Republika Srpska. Federasi iki dibentuk miturut Perjanjèn Washington kang ditandhatangani tanggal 18 Maret, 1994, kang nganakaké sawijining Déwan Konstituèn utawa (Ustavotvorna skupština/Ustavotvorbeni Sabor). Déwan iki nyambut gawé nganti sasi Oktober 1996.

Federasi iki duwé ibukutha dhéwé uga pamaréntahan, gendéra, lambang, présidhèn, parlemèn, pulisi, imigrasi, kator pos lan perusahaan panerbangan dhéwé (BH Airlines). Uga duwé tentara dhéwé yakuwi Vojska Federacije Bosne i Hercegovine, senadyan ana ing ngisor pangawasan Mentri Pertahanan Negara Bosnia-Herzegovina, semana uga tentara èntitas sijiné yakuwi Vojska Republike Srpske. Tentara èntitas (kalebu Vojska Republike Srpske) kudu wis nggabung ing pungkasan taun 2005 lan Mentri Pertahanan èntitas kudu wis dibusak lan dadi siji ing tanggal 1 Januari, 2006. Ing tanggal 6 Juni, 2006 kaloroné wis dadi siji dadi Angkatan Bersenjata Bosnia-Herzegovina kang dikontrol déning Mentri Pertahanan Bosnia-Herzegovina.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Federasi Bosnia Herzegovina dibangun miturut Perjanjèn Washington ing sasi Mei 1994. Miturut perjanjèn iki, kombinasi tlatah kang dikuwasani déning pasukan Kroat lan Bosniak (pérangan Kroat kalebu Republik Kroasia Herzeg-Bosnia) kang dipérang dadi 10 kanton otonom. Sistem kanton dipilih kanggo nyegah dominasi déning siji klompok ètnik marang ètnik liyané.

Ing taun 1995, pasukan pamaréntah Bosnia lan pasukan Kroat Bosnia saka Federasi Bosnia Herzegovina ngalahaké pasukan sempalan Provinsi Otonom Bosnia Kulon (pimpinan Fikret Abdic, lan tlatah iki banjur disawijèkaké marang tlatah Federasi.

Miturut Perjanjèn Dayton taun 1995, Federasi Bosnia Herzegovina kuwi sawijining èntitas saka loro èntitas Bosnia-Herzegovina lan duwé tlatah 51% saka tlatah Bosnia-Herzegovina (èntitas liyané yakuwi Republika Srpska duwé tlatah 49%).

Ing tanggal 8 Maret 8, 2000, Distrik Brčko ditemtokaké minangka èntitas otonom ing Bosnia-Herzegovina lan dumadi saka bagéan tlatah kaloro èntitas. Distrik Brčko saiki dadi tlatah kang didarbèni déning kaloro èntitas kasebut.

Pamérangan admisistratif[sunting | sunting sumber]

Kanton-kanton Federasi Bosnia Herzegovina.

Federasi Bosnia Herzegovina dipérang jroning 10 kanton (utawa županija):

  1. Una-Sana, Unsko-Sanski Kanton
  2. Posavina, Posavski Kanton
  3. Tuzla, Tuzlanski Kanton
  4. Zenica-Doboj, Zeničko-Dobojski Kanton
  5. Bosnian Podrinje, Bosanskopodrinjski Kanton
  6. Bosnia Tengah, Srednjebosanski Kanton
  7. Herzegovina-Neretva, Hercegovačko-neretvanski Kanton
  8. Herzegovina Kulon, Zapadnohercegovački kanton
  9. Sarajevo, Kanton Sarajevo
  10. Canton 10, Kanton 10.[1]

Lima kanton (Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnian Podrinje lan Sarajevo) minangka kanton kang pedunung mayoritasé ètnik Bosniak, telu (Posavina, West Herzegovina lan Canton 10) mayoritas ètnik Kroat, lan loro (Bosnia Tengah lan Herzegovina-Neretva) campuran, tegesé ana prosedur legislasi kusus kanggo nglindhungi konstituèn klompok ètnik.

Kutha-kutha[sunting | sunting sumber]

Kutha-kutha gedhé ing Federasi Bosnia Herzegovina.

Daftar kutha gedhé ing Federasi Bosnia Herzegovina:

Demografi[sunting | sunting sumber]

     Serb Bosnia      Kroat Bosnia      Bosniak]] Federasi Bosnia Herzegovina dumadi saka 51% saka tlatah Bosnia-Herzegovina, lan dadi papan 60% saka total populasi. Kabèh data bab populasi, kalebu distribusi ètnik, manawa akèk klèruné amarga kurangé data sènsus resmi.

1991[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1991, populasi Federasi Bosnia Herzegovina ana 2,757,888 jiwa, kalebu: [1]

  • Bosniak = 1,436,498 (52.1%)
  • Kroat = 610,458 (22.1%)
  • Serb = 485,933 (17.6%)
  • Liya = 224,999 (8.2%)

1996[sunting | sunting sumber]

Ing taun 1996, populasi Federasi Bosnia Herzegovina ana 2,444,665 jiwa, kalebu: [2]

  • Bosniak = 1,773,566 (72.5%)
  • Kroat = 556,289 (22.8%)
  • Serb = 56,618 (2.3%)
  • Liya = 58,192 (2.4%)

Galeri[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Struktur Federasi Bosnia Hezegovina:

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Cithakan:Political Divisions of Bosnia and Herzegovina