Dhaptar lintang ing rasi lintang Apus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Rasi lintang Apus

Apus inggih punika salah satunggaling rasi lintang wonten ing belahan langit sisih kidul. Rasi lintang Apus kaping sepisanan dipunbiwarakaken kawontenanipun wonten ing pungkasaning abad kaping 16. Apus, wonten ing basa Yunani gadhah teges "tanpa suku/ samparan" lan punika nggambaraken satunggaling manuk ingkang salah satunggalipun dipunpitadosi boten gadhah sikil. Rasi lintang Apus inggih dipunklilingi déning rasi lintang sanèsipun inggih punika rasi lintang Trangulum Australe, Circinus, Musca, Chamaeleon, Octans, Pavo, lan Ara.

Lintang - lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Apus gadhah wewengkon ingkang wiyaripun kirang langkung 206° persegi lan boten ngewrat lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit - planit. Rasi lintang punika saged dipuntingali wonten ing garis lintang antawisipun +5° lan -90° lan badhé katingal paling saé manawi dipuntingali kala jam 9 dalu ing salebeting wilan Juli. Apus ingkang papanipun caket kaliyan kutub kidul ndadodasken wonten ing rasi lintang punika kapanggih sapérangan objek ingkang narik kawigatosan para panliti kanggé dipuntliti. Globular cluster NGC 6101 mapan namung wonten ing lèripun gamma Apodis, lan saged dipuntingali minangka satunggaling titik kanthi ukuran 4,5 inchi mawi teleskop. IC 4499 inggih punika lintang globular kluster sanèsipun ingkang ugi kalebet taksih enem wonten ing galaksi Bimasekti, ingkan kapanggih ing taun 1901. Galaksi spiral IC 4633 inggih punika satunggaling nebula ingkang strukturipun boten limrah ingkang wonten ing sakitaripun rasi lintang Apus ugi. Galaksi punika ugi mapan wonten ing salebeting galaksi Bimasekti.

Déné lintang - lintang ingkang wonten ing rasi lintang antawisipun inggih punika:

  • α Apodis inggih punika satungaling lintang ingkang ngemu cahya raksasa oranye ingkang tebihipun 411 taun cahya lan gadhah magnitudo 3,8.[1][2]
  • β Apodis inggih punika satungaling lintang ingkang ngemu cahya raksasa oranye ingkang tebihipun 158 taun cahya lan gadhah magnitudo 4,2.[1]
  • γ Apodis inggih punika satungaling lintang ingkang ngemu cahya raksasa oranye ingkang tebihipun 160 taun cahya lan gadhah magnitudo 3,9.[1]
  • δ Apodis inggih punika tipe lintang rangkep kalih ingkang ngemu cahya raksasa abrit ingkang tebihipun 765 taun cahya lan gadhah magnitudo 4,7.

Rasi lintang Apus inggih taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Johann Bayer sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans, Pavo, Grus, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sakitaripun rasi lintang Apus inggih punika rasi lintang Triangulum Australe, Circinus, Musca, Chamaeleon, Octans, Pavo lan Ara.[3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Apus inggih punika salah satunggal saking 12 rasi lintang ingkang dipunandharaken wonten ing abad kaping kalih déning astronom saking Prancis, Petrus Plancius saking asiling observasi déning astronom Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman lan rasi lintang punika kaping sepisanan dipungambar wonten ing globe peta langit]] kanthi diameter 35 cm lan dipunwedalaken ing taun 1597 utawi 1598 ing Amsterdam déning Plancius kaliyan Jodacus Hondius.[4][1][2] Plancius nyebat rasi lintang Apus inggih kanthi nama "Paradysvogel Apis Indica"; tembung sepisanan saking basa Walanda kanggé manuk paradise.Cithakan:Dn Nanging sebatan sanèsipun kanggé Apus inggih saking basa Latin kanggé "tawon Indian"; "apis" (basa Latin kanggé tawon) inggih punika ugi dipunsebat "avis" utawi manuk.[2][4] Sasampunipun dipuntepangaken wonten ing globe kagunganipun Plancius, rasi lilntang Apus sepisanan dipungambar malih wonten ing atlas langit ing Uranometria kagunganipun Johann Bayer ing taun 1603, ingkang ing atlas punika rasi lintang Apus dipunsebat "Apis Indica".[2][4]

Punika minangka lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Apus

Nama B G[5] HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kaanan Nama
Sanés
Asal
basa
α Aps α 14 129078 72370 14j 47m 51.73d −79° 02′ 41.0″ 3.83 −1.67 411 K5III 異雀八 Cina [6]
γ Aps γ 44 147675 81065 16j 33m 27.46d −78° 53′ 49.1″ 3.86 0.41 159 K0IV SB 異雀四 Cina β Aps β 47 149324 81852 16j 43m 05.42d −77° 30′ 59.7″ 4.23 0.81 158 K0III lintang gandha 異雀三 Cina
δ1 Aps δ1 40 145366 80047 16j 20m 20.84d −78° 41′ 44.4″ 4.68 −2.17 765 M4-M5III lintang gandha visual kanthi variable saking δ2 Aps, variabel semireguler 異雀六 Cina
ζ Aps ζ 60 156277 84969 17j 21m 59.53d −67° 46′ 14.3″ 4.76 −0.14 312 K1III 異雀一 Cina
η Aps η 6 123998 69896 14j 18m 13.97d −81° 00′ 27.4″ 4.89 1.73 140 A2m... lintang gandha 異雀七 Cina
ε Aps ε 9 124771 70248 14j 22m 23.20d −80° 06′ 32.1″ 5.06 −1.08 551 B4V variabel saking γ Cas, lintang gandha 異雀九 Cina
δ2 Aps δ2 41 145388 80057 16j 20m 26.86d −78° 40′ 02.7″ 5.27 −1.27 663 K3III lintang gandha visual kanthi δ1 Aps
R Aps 18 131109 73223 14j 57m 53.16d −76° 39′ 45.4″ 5.37 −0.22 428 K4III
ι Aps ι 58 156190 84979 17j 22m 05.88d −70° 07′ 23.4″ 5.39 −2.34 1144 lintang gandha 異雀二 Cina|- κ1 Aps κ1 29 137387 76013 15j 31m 30.82d −73° 23′ 22.4″ 5.40 −2.07 1019 B1npe lintang gandha, variabel dari γ Cas
45 148488 81141 16j 34m 19.37d −70° 59′ 17.0″ 5.50 −1.80 942 K1IIICN...
17 130458 72833 14j 53m 13.54d −73° 11′ 24.6″ 5.59 0.63 320 G5III lintang gandha
κ2 Aps κ2 33 138800 76750 15j 40m 21.36d −73° 26′ 47.9″ 5.64 −1.12 734 B8IVe sistem tiga lintang
θ Aps θ 4 122250 68815 14j 05m 20.10d −76° 47′ 48.0″ 5.69 0.67 328 M6.5III variabel semireguler
38 143346 78868 16j 05m 55.88d −72° 24′ 03.9″ 5.70 0.97 288 K1IIICNII
NO Aps 59 156513 85760 17j 31m 27.47d −80° 51′ 32.5″ 5.83 −1.15 811 M3III variabel semireguler
66 164712 89115 18j 11m 15.76d −75° 53′ 26.9″ 5.86 1.41 253 K3III lintang gandha
67 165259 89234 18j 12m 34.17d −73° 40′ 18.4″ 5.86 2.80 133 F5V lintang gandha
19 131425 73415 15j 00m 11.34d −77° 09′ 37.9″ 5.92 −1.23 876 G8II
34 138867 76877 15j 41m 54.70d −76° 04′ 54.7″ 5.95 0.64 377 B9V
5 122862 69090 14j 08m 27.71d −74° 51′ 02.6″ 6.02 3.73 93 G1V
25 133981 74421 15j 12m 34.01d −72° 46′ 14.0″ 6.02 −1.06 849 B8/B9III
11 126209 70874 14j 29m 37.07d −76° 43′ 44.5″ 6.06 0.04 522 K0/K1III
63 161988 87926 17j 57m 41.68d −76° 10′ 40.6″ 6.08 −0.23 595 K2III lintang gandha
3 121439 68431 14j 00m 32.85d −78° 35′ 23.9″ 6.09 −0.65 728 B9III
32 138289 76664 15j 39m 18.62d −77° 55′ 03.7″ 6.19 1.10 339 K2II
20 131551 73394 14j 59m 55.77d −75° 01′ 57.4″ 6.20 0.15 529 B9V lintang gandha
55 154556 84158 17j 12m 19.85d −70° 43′ 15.2″ 6.21 1.99 228 K1IVCN...
56 154972 84510 17j 16m 35.70d −74° 31′ 58.4″ 6.24 1.25 324 A0V
12 128294 71870 14j 41m 59.76d −77° 00′ 41.1″ 6.34 0.05 592 B9III
65 162337 88599 18j 05m 26.74d −81° 29′ 11.2″ 6.37 −0.89 924 K3/K4III
30 137366 75959 15j 30m 49.19d −71° 39′ 14.7″ 6.39 −1.15 1052 B3V
35 141846 78360 15j 59m 55.14d −78° 01′ 37.6″ 6.40 1.76 276 F3IV lintang gandha
8 124639 70418 14j 24m 22.18d −82° 50′ 53.6″ 6.42 −0.74 881 B8V
15 129899 72670 14j 51m 30.07d −77° 10′ 33.4″ 6.44 −0.76 898 Ap...
50 152010 82944 16j 57m 01.06d −71° 06′ 41.6″ 6.46 −2.08 1663 A5IV/V lintang gandha
7 124099 69778 14j 16m 55.17d −77° 39′ 51.2″ 6.48 −2.82 2362 K2IIp
61 159558 86510 17j 40m 44.57d −67° 51′ 14.8″ 6.48 1.15 379 G8III
HIP 76362 76362 15j 35m 47.32d −80° 12′ 08.0″ 11.65 32.6 K1III Proxima Apodis[7]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d Ridpath 2001, kk. 76-77.
  2. a b c d Plotner, Tammy (13 October 2008). "Apus". Universe Today. Dijupuk 1 Maret 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. Apus(kaundhuh tanggal 1 Maret 2013)
  4. a b c Ridpath, Ian. "Apus". Star Tales. Dijupuk 1 Maret 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  5. http://www.uranometriaargentina.com/
  6. salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina
  7. http://dudeman.net/spacedog/starmap/1000.html