Grus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
GRUS

Peta Grus
Cekakan Grus
Genitif Gruis
Asensio rekta 22
Deklinasi −47
Area 366 derajad pesagi (#45th)
Lintang utama 7
Lintang
Bayer/Flamsteed
28
Lintang
mawa planèt
5
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang α Gru (Alnair) (1.73m)
Lintang paling cedhak Gliese 832 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor ?????
?????
Rasi lintang
sing wewatesan
Piscis Austrinus
Microscopium
Indus
Tucana
Phoenix
Sculptor
Katon antara lintang +34° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi October.
'

Grus (/[unsupported input]ˈɡrʌs/, or colloquially /ˈɡrs/) inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih kidul. RAsi lintang Grus inggih asalipun saking nama ing basa Latin kanggé manuk Crane. Rasi lintang Grus dipuntepangaken ing pungkasaning abad enem welas. Rasi lintang punika kalebet 48 rasi lintang ingkang dipundhaptar déning astronom Yunani, Ptolemy ing abad kaping kalih, lan sak punika kalebt salah satunggal saking 88 rasi lintang modhèren sak punika. Punika kalebet gangsal rasi lintang modhern ingkang paling ageng.

Sajarah[besut | besut sumber]

Lintang Grus inggih aslinipun saking pérangan rasi lintang Piscis Austrinus (iwak kidul). Manawi ing basa Arab, Grus dipunsebat ugi Gamma Gruis utawi al-dhanab utawi buntut. Lintang punika sepisanan dipuntepangaken déning Petrus Plancius, ingkang damel kalih welas rasi lintang énggal saking asiling panaliten Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman.[1] Grus sepisanan dipungambaraken wonten ing globe langit kanthi diamter 35 cm ingkang dipunwedalaken ing taun 1597 utawi 1598 ing Amsterdam déning Plancius kanthi Jodocus Hondius. RAsi lintang punika sepisanan medal ing atlas Uranometria Johann Bayer ing taun 1603. Nama sanèsipun kanggé rasi lintang punika inggih Phoenicopterus (Latin kanggé plaminggu), ingkang dipun-ginakaken ing salebeting abad kaping pitulas.[2]

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Grus gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 366 drajat persegi lang ngewrat sekawan lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang Grus saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +34° lan-34°. Rasi lintang Grus badhé katingal paling saé wujudipun ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Oktober. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Grus ing antawisipun inggih punika:

  • Alpha Gruis ugi dipunmangertosi minangka Alnair (Al Nair). Nama punika mujud saking frasa Arab ingkang tegesipun salah satunggal ingkang padhang ing buntut iwak.
  • Beta Gruis inggih punika lintang ingkang paling padhang nomer kalih wonten ing rasi lintang punika, inggih punika satunggaling raksasa ingkang dipunginakakne minangka pérangan buntut saking rasi lintang Piscis Austrinus.
  • Gmma Gruis utawi dipunsebat Al Dhanab inggih ugi kalebet pérangan rasi lintang Piscis Austrinus ing pérangan buntutu. Lintang punika inggih kalebet raksasa biru kanthi padhangipun langkung padhang saking srengéngé ping 210.
  • Delta Gruis inggih punika lintang binar ingkang ngewrat kalih raksasa kanthi magnitudo 4 ingkang saged dipuntingali kanthi mripat langsung.
  • Mu Gruis inggih punika salah satunggaling sistem lintang binar sanèsipun ingkang ngewrat sepasamg lintang kurcaci warna jene.

Objek Langit Lebet[besut | besut sumber]

Gruis inggih minangka griya saking sapérangan objek langit pérangan lebet ingkang narik kawigatosanipun para panaliti. Objek ingkang paling dipunmangertosi inggih punika NGC 7213, galaksi spiral ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang punika. Papanipun inggih caket kaliyan alpha Gruis. NGC 7140 inggih punika galaksi spiral sanèsipun ingkang ugi padhang ingkang mapan caket kaliyan lintang theta Gruis. Woonten ugi sekawan galaksi ingkang lemah caket kaliyan pinggiring Piscis Austrinus lan Sculptor, inggih punika ingkang paling alit, komet kados IC 1459, IC 5264, rai galaksi spiral NGC 7418, lan ingkang paling ageng lan padhang inggih galaksi NGC 7421.

Grus taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Johann Bayer sesarengan kaliyan rasi lintang Hydrus, Dorado, Volans, Apus, Pavo, Phoenix, Tucana, Indus, Chamaeleon lan Musca. Rasi lintang sanèsipun ingkang wonten ing sakitering rasi lintang Grus inggih punika rasi lintang Piscis Austrinus, Microscopium, Indus, Tucana, Phoenix lan Sculptor. [3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Ridpath & Tirion 2001, kk. 152-153.
  2. ^ Obsolete Constellations: Phoenicopterus
  3. ^ Grus (dipunundhuh tanggal 19 Pebruari 2013)