Frederick de Houtman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Frederick De Houtman
Frederik de Houtman.jpg
Potrèt karya David de Meyne taun 1617
Lair 1571
Gouda, Holland, Provinsi Seventeen
Pati 21 Oktober 1627
Alkmaar, Holland, Républik Nèderlan
Bangsa Nèderlan
Pakaryan Panjlajah

Frederick de Houtman (Gouda, 1571Alkmaar, 21 Oktober 1627) punika satunggiling panjlajah Walandi ingkang berlayar liwat pasisir kilèn Australia salebetipun lelampahan nuju Sunda Kelapa.

Panjenenganipun mbiyantu sesami navigator Walandi, Pieter Dirkszoon Keyser salebetipun pangamatan astronomi salaminipun èkspèdisi sepindhaipun dhumateng Hindia Wétan taun 1595-1597.

Ing èkspèdisi-èkspèdisi salajengipun, panjenenganipun nambahaken langkung lanjut pratélan lintang-lintang ingkang sampun dipunamati déning Keyser. Kekalihipun dipunakeni minangka pamanggih 12 rasi ing ngandhap punika.

Panjenenganipun punika rakanipun Cornelis de Houtman ingkang kaperjaya nalika èkspèdisi kaping kalihipun taun 1599. Frederick dipunkunjarakaken déning Sultan Acèh, nanging mupangataken wekdal kalih taun ing pakunjaran kanthi sinau basa Melayu lokal lan nglampahaken pangamatan astronomis.

Nalika taun 1603, sasampunipun kunduripun dhumateng Walandi, Frederick nerbitaken pangamatan lintangipun ing lampiran kamus basa Malayu lan Madagaskar (Spraeck ende woordboeck inde Maleysche ende Madagaskarsche talen) damelanipun.

Nalika taun 1619 panjenenganipun ingkang wonten ing kapal VOC, Dordrecht, lan Jacob d'Edel, ing kapal VOC sansipun, Amsterdam, mriksani daratan ing pasisir Australia caket Perth sapunika, ingkang kekalihipun sebat D'Edelsland. Sasampunipun berlayar sadawanipun pasisir ngalèr, panjenenganipun manggihi lan ngéndhani saklompok beting, ingkang salajengéipun dipunsebat minangka Houtman Abrolhos. Houtman lajeng damel pandaratan ing laladan ingkang dipuntepangi minangka Eendrachtsland ingkang sadèrèngèipun sampun kapanggih dning panjlajah Dirck Hartog.


Didhisiki déning:
kalungguhan énggal
{{{jabatan}}}
1605-1611
Diganti déning:
Caspar Janszoon


Daftar kalih welas rasi lintang ingkang dipun damel déning Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman antawis taun 1595 lan 1597 lan dipuntepangaken déning Johann Bayer ing Uranometria, satéunggiling tèks mawi taun 1603

Apus | Chamaeleon | Dorado | Grus | Hydrus | Indus | Musca | Pavo | Phoenix | Triangulum Australe | Tucana | Volans