Tucana

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
TUCANA

Peta Tucana
Cekakan Tuc
Genitif Tucanae
Asensio rekta 0
Deklinasi −65
Area 295 derajad pesagi (#48th)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
17
Lintang
mawa planèt
5
Lintang padhang 1
Lintang cedhak 2
Lintang paling padhang α Tuc (2.87m)
Lintang paling cedhak LHS 1208 ( tc)
Obyèk Messier None
Rasi lintang
sing wewatesan
Grus
Indus
Octans
Hydrus
Eridanus (corner)
Phoenix
Katon antara lintang +25° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi November.
'

Tucana inggih punika salah satunggaling konstelasi saking gugusan lintang ingkang mapan wonten ing langit belahan bumi sisih kidul, ingkang kapanggih wonten ing abad kaping 16.[1] Tucana inggih nama Latin saking toucan, salah satunggaling jinis manuk wonten ing Amérika Selatan, mliginipun saking Brasil.[2] Tucana punika ugi misuwur minangka griya saking Small Magellanic Cloud ingkang ugi kaliyan Large Magellanic Cloud ing Dorado, ingkang kekalihipun inggih punika salah satunggal saking kalih satelit saking galaksi Bimasekti. Tucana inggih sanès satunggaling konstelasi ingkang nonjol sanget amargi sadaya lintang-lintang ingkang wonten magnitudonipun namung tiga utawi lemes sanget, déné wonten ing pratélan lintang ing TUcana inggih punika wonten Alpha Tucanae manawi dipuntingali kanthi cetha gadhah magnitudo 2,87. Déné tigang aksara ingkang dipunandharaken kanggé nyekak konstelasi Tucana, kados ingkang sampun dipunadhopsi déning International Astronomical Union ing taun 1922 inggih punika "Tuc". Pakempalan kantor ingkang ngurusi konstelasi punika ingkang sampun dipuntata déning Eugène Delporte ing taun 1930, inggih punika wujud satunggaling polygon ingkang gadhah 10 pérangan. Wonten ing sistem koordinat equator, koordinat minggahipun konstelasi ingkang leres inggih punika watesanipun wonten ing antawisipun 22 j  08.45m dan 01 j  24.82m, déné deklinasi koordinatipun ing antawisipun-56,31 ° lan-75,35 °.

Sajarah[besut | besut sumber]

Konstelasi Tucana punika inggih salah satunggal saking kalih welas konstelasi ingkang dipundamel déning Petrus Plancius saking asiling observasi Pieter Dirkszoon Keyser lan Frederick de Houtman. Konstelasi punika dipuntepangaken sepisanan kantho dhiameter 35-cm wonten ing globe bawana ingkang dipunwedalaken ing taun 1597 utawi 1598 wonten ing Amsterdam déning Pllancius kaliyan Jodocus Hondius. RAsi Tucana punika dipungambaraken sepisanan wonten ing atlas langit ingkang mapan wonten ing Johann Bayer 's Uranometria saking 1.603. Ing taun 1998, sapérangan péranganing rasi lintang punika inggih dados subyek program observasi kalih peken déning Hubble Space Telescope, ingkang ngasilaken Hubble Deep Field South.

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Beta Tucanae kapérang saking satunggaling golongan ingkang ngewrat enem lintang ingkang badhé kecalan sistem gravitasinipun ing sakiteripun. Kalih komponèn lintang ingkang katingal paling padhang inggih punika, Beta-1 Tucanae lan Beta-2 Tucanae, ingkang dipunpisahaken déning satunggaling peri saking 27 arcseconds lan gadhah magnitude ingkang cetha ing antawisipun 4 lan 5. Lintang-lintang punika mbok bilih dipunkancani déning lintang kaping tiga, inggih punika Beta-3 Tucanae, ingkang mapan tebih lan dipunpisahaken déning 9 arcminutes saking lintang sanèsipun. Kappa Tucanae inggih punika satunggaling golongan saking sekawan lintang: ingkang kalih inggih lintang binar. Lambada Tucanae inggih punika optik gandha ingkang namanipun dipunparingaken dhateng kalih lintang ingkang papanipun langkung caket saking paningalanipun panaliti, nanging wonten ing kasunyatanipun wonten ing satunggaling area ingkang tebih kapedhot. Kalih lintang kasebat dipunmangertosi kanthi sebatan Lambada 1 lan Lambada 2. Lambada 1 inggih punika lintang ingkang saged mancaraken cahyanipun piyambak, ingkang ngewrat kalih komponèn.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Tucana (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)
  2. The Constellation Tucana - The Toucan (dipunundhuh tanggal 13 Pebruari 2013)

Cithakan:Lintang-lintang ing Tucana Cithakan:Navconstel

Koordhinat: Sky map 00h 00m 00s, −65° 00′ 00″